Granada patio de los leones

L'ISLAM A LA PENÍNSULA IBÈRICA: AL-ANDALUS

  • Jul 22, 711

    CONQUESTA MUSULMANA DE LA PENÍNSULA IBERICA

    CONQUESTA MUSULMANA DE  LA PENÍNSULA IBERICA
    L'any 711 els exercits musulmans formats per berbers i dirigits per arabs van envair la Penìnsula Ibèrica. Van travessar l'estret de Gibraltar, van entrar a Hispània per Tarifa i van iniciar la conquesta del regne visigot. El rei visigot Roderic va morir a la batalla de Guadalete i les tropes es van dispersar. Els exèrcits musulmans, amb Tariq i Musa al capdavant, en pocs anys van controlar tota la Península, llevat de les zones més muntanyoses o despoblades, i van travessar els Pirineus.
  • Jan 1, 756

    EMIRAT INDEPENDENT DE CÒRDOVA, ABDERRAMAN I

    EMIRAT INDEPENDENT DE CÒRDOVA, ABDERRAMAN I
    A mitjan segle VIII, quan els califes de Damasc van ser destronats pels abbàssides de Bagdad, l'últim membre de la família Omeia, el príncep Abderraman, va fugir de la seva ciutat i es va establir a Al-Andalus. Es va proclamar emir independent i va fundar l'emirat independent de Còrdova amb el nom d'Abderraman I.Malgrat que això va suposar el trencament de la unitat política del califat, Al-Andalus es va mantenir sotmès a l'autoritat religiosa del califa.
  • Jan 1, 1031

    ELS REGNES DE TAIFES

    ELS REGNES DE TAIFES
    Entre 1031-1248 Al-Andalus es va fragmentar en més de 25 taifes, regnes independents amb la ciutat com a centre econòmic, i una gran prosperitat. Les més importants van ser Sevilla, Toledo, Badajoz, Saragossa, Tortosa, Dénia i Granada. Malgrat l'ajut dels exercits d'almohades i almoràvids, els exèrcits cristians van conquerir tot l'Andalus excepte Granada. L'última en caure va ser Sevilla l'any 1248.
  • Jan 2, 1492

    LA RENDICIÓ DE GRANADA

    LA RENDICIÓ DE GRANADA
    Entre 1238 i 1492 el regne de Granada va ser governat per la dinastia nassarita, , relacionada amb els califes del nord d'Àfrica. Ocupava el territori,de les actuals províncies de Màlaga, Almeria, Granada i una part de Cadis. La seva captital Granada era un dels centres culturals i comercials més importants d'Europa. Despres de 10 anys de guerra, el rei Boabdil va signar la rendició de Granada amb els Reis Catòlics, Isabel de Castella i Ferran de Catalunya i Aragó.
  • CALIFAT DE CÒRDOVA, ABDERRAMAN III

    CALIFAT DE CÒRDOVA, ABDERRAMAN III
    L'any 929, Abderraman III es va independitzar de l'autoritat religiosa de Bagdad i es va proclamar califa d'Al-Andalus. Així va néixer el califat de Còrdova. Va ser l'època de màxima esplendor i estabilitat d'Al-Andalus: es va produir una gran expansió econòmica, amb un comerç marítim molt actiu, i es va frenar l'expansió dels regnes cristians hispànics. També hi van contribuir les victorioses expedicions militars contra els regnes del nord, que va organitzar Almansor, a la darreria del segle X.
  • L'EXPANSIÓ DE L'ISLAM I L'INICI DE LA RECONQUESTA

    L'EXPANSIÓ DE L'ISLAM I L'INICI DE LA RECONQUESTA
    Aprofitant la feblesa de l'imperi Bizantí, els musulmans van arribar fins a la seva capital, Constantinoble, però, després d'un any de setge, es van haver de retirar l'any 718.
    S'ha vingut a denominar Reconquesta al període de la història de la Península Ibèrica comprès entre els anys 718 (data probable de la revolta de Pelai a Asturies) i 1492 (final del regne de Granada). Durant aquest llarg període, regnes cristians i musulmans van coexistir i van lluitar en el territori peninsular.