L'época de l'imperialista

  • La segona revolució industrial

    La segona revolució industrial
    A partir del darrer terç del segle XIX van aparèixer i es van desenvolupar noves fonts d'energia. Així, la invenció de la dinamo industrial (1869) va permetre produir electricitat en centrals hidroelèctriques, mentre que l'alternador i el transformador (1897) van fer possible el trasllat del corrent.
    L'electricitat va aconseguir múltiples aplicacions en la indústria (força motriu de les màquines), en els transports...
  • L'organització i explotacions de colònies

    L'organització i explotacions de colònies
    Després de la conquesta militar de la colònia se n'organitzava l'administració i el control del territori. No totes les colònies tenien les mateixes característiques.
    Uns territoris determinats eren destinats essencialment a l'explotació econòmica, per extreure'n matèries primeres (cafè, cacau, te, cautxú, coure, or, diamants, etc.). Podien ser governats totalment per la metròpoli (país ocupant) o mantenir governs locals però sota control.
  • Els enfrontaments entre potències colonials

    Els enfrontaments entre potències colonials
    L'imperialisme del segle XIX va tenir un caràcter bel·licós, amb guerres constants. El xoc d'interessos entre les potències rivals pel repartiment d'Àfrica va impulsar la convocatòria de la Conferència de Berlín (1885). Aquí es van decidir les normes per repartir-se el territori i les zones que ocuparia cada potència.
    Malgrat això, l'enfrontament dels interessos imperialistes es va fer inevitable. D'aquesta manera, França i Anglaterra van topar l'any 1898 en un territori a l'est del llac Txad.
  • El domini del comerç i les finances internacionals

    El domini del comerç i les finances internacionals
    Al final del segle XIX, els països industrials dominaven el comerç mundial. Europa feia la meitat de les exportacions del món i absorbia tres quartes parts de les importacions. Igualment, controlava les rutes marítimes i els grans ports comercials (Londres, Anvers, Hamburg, Marsella i Nova York) i disposava de grans flotes i de borses de comerç.