Juutalaisuuden aikajana

  • 2000 BCE

    Juutalaisuuden synty

    Juutalaisuuden synty
    Juutalaisuudella ei ole varsinaista perustajaa, vaan se on syntynyt pitkän ajan kuluessa. Juutalaiset ajattelivat polveutuvansa Abrahamista N. 2000-luvulla eKr, jolle Jumala antoi patriarkkakertomuksissa kuvatut lupaukset maasta ja jälkeläisistä.
  • 1300 BCE

    Mooses vie israelilaiset pois egyptistä

    Mooses vie israelilaiset pois egyptistä
    Patriarkkakertomusten mukaan Jumala kutsui Mooseksen (N. 1300-luvulla eKr.) viemään israelilaiset pois Egyptistä takaisin Kaaninmaahan. Matkalla Jumala ilmestyi Moosekselle Siinain vuorella ja antoi heille Mooseksen välityksellä lain eli Tooran. Laki oli merkkinä Jumala ja Israelin välisestä liitosta, jonka pitämisestä seurasi Jumalan siunaus.
  • 1000 BCE

    Daavid kuninkaaksi

    Daavid kuninkaaksi
    Daavid valittiin Israelin kuninkaaksi noin vuonna 1000 eKr.
  • 955 BCE

    Ensimmäinen Jerusalemin temppeli

    Ensimmäinen Jerusalemin temppeli
    Juutalaiseten uskonnon keskus, ensimmäinen Jerusalemin temppeli, rakennettiin kuningas Salomon aikaan noin 955 eKr.
  • 930 BCE

    Israelin jakautuminen

    Israelin jakautuminen
    Salomon kuoleman jälkeen noin vuonna 930 eKr. valtakunta jakautui kahtia. Pohjoisvaltakunta säilytti nimen Israel. Etelän kaksi heimoa muodostivat Juudean kuningaskunnan. Molemmat valtakunnat kuitenkin tuhoutuivat.
  • 721 BCE

    Assyrialaiset valloittivat Israelin

    Assyrialaiset valloittivat Israelin
    Assyrialaiset valloittavat Israelin vuonna 721 eKr.
  • 600 BCE

    600-luvulla eKr.

    Erosi muista Lähi-Idän uskonnoista.
  • 586 BCE

    Babylonialaiset valloittivat Jerusalemin

    Babylonialaiset valloittivat Jerusalemin
    Babylonialaiset valloittivat Jerusalemin ja hävittivät sen temppelin vuonna 586 eKr. He kuljettivat Juudean yläluokan pakkosiirtolaisuuteen Babyloniaan.
  • 538 BCE

    Persialaiset kukistivat Babylonian

    Persialaiset kukistivat Babylonian
    Kun Persialaiset kukistivat Babylonian valtakunnan, he sallivat juutalaisten lähteä pakkosiirtolaisuudesta vuonna 538 eKr., ja hävitetyn temppelin tilalle rakennettiin uusi. Monet eivät kuitenkaan palanneet. Näin pakkosiirtolaisuus oli alkuna diasporalle eli juutalaisten hajaantumiselle ympäri maailmaa muiden kansojen keskuuteen
  • Dec 1, 600

    Toora

    Toora
    Suullinen toora on saanut kirjallisen muotonsa Talmudissa, Mishnassa ja midrash-kirjallisuudessa. Noin vuonna 600 jKr. koottu Talmud (hepr. opetukset) on laaja laki- ja selitysteos, joka sisältää lukuisia sosiaalista elämää ja uskonnonharjoitusta koskevia ohjeita. Myös Mishna sisältää ohjeita useille elämänalueille, kuten perhe-elämään, juhliin ja maanviljelyyn. Midrash-kirjallisuus puolestaan on kansanperinnettä, jossa selitetään monia Raamatun tekstejä, esimerkiksi Abrahamin elämää.