ht4-ht8 Aisatou Tarawally, 3HWb

  • 1 CE

    geboorte van Jezus Christus

    geboorte van Jezus Christus
    Jezus is geboren op 25 december in het jaar 1
  • Period: 301 to 701

    kerstening West-Europa

    De kerstening in West-Europa duurde eeuwen. Het was een heel proces om het christendom te kunnen verspreidden in West-Europa. Het christendom verspreidde zich via de Middellandse Zee van het Oosten naar het Westen.
  • Period: 347 to 395

    Romeinen zijn polytheïstisch, christendom verboden

    De christenen vonden het nodig om de boodschap van Jezus aan de hele wereld door te geven. De keizers zagen het als een gevaar tegen hun macht en status. Ze kregen hun macht door Romeinse goden die christenen niet geloofden.
  • 392

    Christendom wordt staatsgodsdienst

    Christendom wordt staatsgodsdienst
    Einde van de 4e eeuw beslist keizer Theodosius dat het christendom de staatsgodsdienst van het Rijk werd.
  • Period: 476 to 1492

    middeleeuwen

    476: Het jaar wanneer de middeleeuwen begint (476) is het jaar waarin de laaste West-Romeinse keizer (Romelus Augustus) werd afgezet door de Germaan Odoaker. Wat het einde van de West-Romeinse Rijk betekende. 1492: Het jaar waarin Columbus Amerika ondekte.
  • Period: 476 to 751

    Merovingers

    De Merovingers waren een dynastie van de Frankische koningen, die over een regelmatig veranderend gebied in delen van het huidige Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland regeerden van de 5e tot in de 8e eeuw. De Merovingische koning was Clovis; de bekende koning die zich heeft gedoopt in het jaar 500.
  • 500

    doop van Clovis

    doop van Clovis
  • Period: 570 to 622

    De Arabische wereld voor 622

    Mekka voor 622: - Centraal gelegen op handelsroutes
    - Belangrijkste stam: Koeraisj
    - Openbaring Mohammed
    - Weigeren islam aan te nemen
    - Bedevaartsoord Kaaba
  • 610

    Openbaring Mohammed

    Openbaring Mohammed
    Op Waardevolle Nacht in 610 kreeg Profeet Mohammed (SAW) zijn eerste openbaring van Allah (God) via profeet Djibriel (of Gabriel)
  • Period: 750 to 1250

    Het Gouden tijdperk

    Het Gouden tijdperk van de Arabische wereld situeerde zich tussen 750-1250. In deze tijd kenden de kunst, cultuur, theologie, filosofie, wiskunde en wetenschap een enorme bloei. Voorbeeld: Bagdad waren het centrum van de wetenschappelijke vooruitgang.
  • Period: 751 to 987

    Karolingers

    De Karolingers waren een dynastie die het Frankische Rijk regeerde van de 8e tot de 10e eeuw. De dynastie nam het Frankische rijk over van de Merovingen in 751, door Pepijn de Korte. De dynastie nam het Frankische rijk over van de Merovingen in 751. De leiders vroegere leiders van deze dynastie is Karel De Grote en Karel Martel.
  • 962

    Otto 1: heilig Roomse Rijk

    Otto 1: heilig Roomse Rijk
    De macht van duitse koningen was erg verzwakt toen de Oost- Frankische tak van de Karolingische dynastie uitstierf in 911. Dankzij Otto 1 de Grote wonnen de Duitse vorsten opnieuw aan de macht. Otto 1 breidde het Duitse Rijk uit tot in Italië en hij kreeg hiervoor de steun van de paus. Hij werd gekroond in 962 door Johannes XII. Vanaf dan spreken we van het Heilige Roomse Rijk.
  • Period: 987 to 1328

    Capetingers

    Toen de Karolingische dynastie uitstierf kozen de vazallen hun koning: Hugo Capet. De naam is afgeleid door de bijnaam van Hugo.
  • 1054

    Het grote schisma

    Het grote schisma
    Een religieuze spiltsing tussen Oost & West.
    Oorzaak: - grote verschillen tussen Oost & West
    - Verschillende taal (Grieks vs Latijns/Germaan
    - Verschillende culturen
    - Oosten rijker dan westen
  • 1066

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux
    Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de Slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd vermoedelijk vervaardigd in 1068.
  • Period: 1075 to 1122

    investituurstrijd

    De strijd kwam tot uitbarsting in 1075 en eindigde in 1122 door een comprimise (Concordaat van Worms)
  • 1095

    Begin van de kruistochten

    Begin van de kruistochten
    De kruistochten begonnen als een poging van christenen die onder het gezag van de Paus stonden, om Jeruzalem, de heiligste plaats in het christendom, op moslims en Joden te veroveren, voor wie het eveneens een heilige plaats is. De kruistocht begon vaak eerst door een oproep van de paus.
  • Period: 1095 to 1291

    kruistochten

    De kruistochten waren militaire expedities in de middeleeuwen die georganiseerd worden door Latijnse Katholiek kerk. Met als opdracht om heilige oorlogen te voeren die volgens de leer van de kerk een uitvoering is van de wil van God.
  • 1122

    Het concordaat van Worms

    Het concordaat van Worms
    Op het einde van 11e eeuw groeiden er spanning tussen de keizer en de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Dit conflict ging over wie het recht had op de investuur, het aanstellen van de hoge geestelijken. In 1122 kwamen de keizer en de paus tot een compromises in het Concordaat van Worms
  • 1214

    slag bij Bouvines

    slag bij Bouvines
    De Slag bij Bouvines vond op 27 juli 1214 plaats nabij het dorp Bouvines. In deze slag stonden een leger van de Franse koning Filips II Augustus en een Engels-Welfisch leger onder leiding van keizer Otto IV tegenover elkaar. De slag eindigde met de overwinning van Filips II.
  • 1215

    Magna Carta

    Magna Carta
    De Magna Carta is de naam van een leenovereenkomst naar feodaal recht die de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 bezegelde, waarin regels zijn vastgelegd over zaken als vrijheden voor de kerk en de edelen, rechtspraak op basis van wetgeving en belastingheffing. De regels konden door zijn Engelse leenmannen worden afgedwongen, enerzijds omdat ze gezamenlijk tegen de koning in opstand waren gekomen, anderzijds omdat de onderhandelingspositie van de koning in die periode niet sterk was.
  • 1302

    Guldensporenslag

    Guldensporenslag
    De Guldensporenslag is een veldslag die plaatsvond op 11 juli 1302 te Kortrijk. De slag was het gevolg van de Vlaamse opstand, een conflict tussen het graafschap Vlaanderen en het Franse koninkrijk.
  • 1304

    slag bij Pevelenberg

    slag bij Pevelenberg
    De Slag bij Pevelenberg werd op 18 augustus 1304 geleverd nabij Pevelenberg. Beide partijen beschouwden zich als overwinnaar. Volgens de codes van die tijd was diegene die op het slagveld overnachtte na de slag de overwinnaar. De officiële winnaars waren dus de Fransen. Het verlies van het Vlaams materieel was een gevoelige financiële slag.
  • 1453

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken
    Het Beleg van Constantinopel in 1453 door de legers van het Ottomaanse Rijk onder leiding van sultan Mehmet II en de uiteindelijke Val van Constantinopel op de zondag van pinksteren 29 mei 1453 betekende het einde van het Byzantijnse Rijk als opvolger van het Oost-Romeinse Rijk. Strategisch was het een belangrijke overwinning voor de Ottomanen.