HT4-HT7-HT8 Mariem Oudriss 3NWa

  • 1 BCE

    Geboorte Jezus Christus

    Geboorte Jezus Christus
    De geboorte van Jezus wordt beschreven in de Bijbelse evangeliën volgens Lucas en Matteüs. Het vormt een centraal thema in het christendom dat elk jaar met kerstmis herinnerd en gevierd wordt.
  • 395

    Christendom wordt een Staatsreligie (Fase 3)

    Christendom wordt een Staatsreligie (Fase 3)
    In 395 werd het christendom de officiële staatsgodsdienst van het Romeinse Rijk. Dit gebeurde onder keizer Theodosius I, die de verschillende religies in het rijk wilde verenigen onder één geloof. Hij verbood de aanbidding van andere goden en stelde het christendom boven alle andere religies. Dit had grote invloed op de verspreiding en ontwikkeling van het christendom, omdat het nu de steun had van een machtige staat.
  • Period: 400 to 800

    De kerstening van WEST-EUROPA VANUIT ENGELAND

    Het christendom verspreidde zich via de Middellandse Zee van het Oosten naar het Westen. De eerste
    geloofsgemeenschappen gaven een erg uiteenlopende invulling aan het geloof en de bijbehorende riten. Naar het einde
    van de klassieke oudheid toe vormden zich zo vijf christelijke machtscentra: de patriarchaten.
  • Period: 400 to 500

    Romeinen zijn polytechnisch,Christendom verboden (Fase 1)

    Het christendom was verboden in het Romeinse Rijk omdat het als een bedreiging werd gezien.Christenen werden vervolgd en gedood tijdens verschillende periodes van de Romeinse geschiedenis, tot aan de keizer Constantijn de Grote, het christendom als officiële religie van het Romeinse Rijk erkende.
  • 476

    Begin Middeleeuwen

    Begin Middeleeuwen
    Met de Val van het West-Romeinse Rijk bedoelt men de afzetting van de laatste West-Romeinse keizer Romulus Augustulus op 4 september 476 door Odoaker. Hier gingen twee eeuwen aan vooraf waarin de keizers hun greep op steeds meer gebieden verloren, het rijk al geplunderd was door verschillende volkeren en de Germanen en Visigoten al meerdere marionettenkeizers op de troon hadden gezet.
  • Period: 476 to 751

    De Merovingers

    De Merovingers waren een dynastie van Frankische koningen. Ze stonden bekend om hun militaire bekwaamheid, hun veroveringen en hun oprichting van een enorm koninkrijk in West-Europa. De beroemdste Merovingische koning was Clovis I, die zich tot het christendom bekeerde en de Franken onder zijn heerschappij verenigde. De Merovingische dynastie maakte uiteindelijk plaats voor de Karolingische dynastie, waarvan Karel de Grote het beroemdste was.
  • 610

    Openbaring Mohammed S.A.W

    Openbaring Mohammed S.A.W
    Toen Mohammed s.a.w zijn eerste openbaring kreeg van van Allah (swt) via de profeet Djibriel/Gabriël.
  • Period: 622 to 622

    De Arabische wereld voor 622

    Voor 622 was de Arabische wereld voornamelijk verdeeld in verschillende stammengemeenschappen die leefden in het Midden-Oosten en delen van Noord-Afrika. De meeste mensen waren nomadische herders.Religie was een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven, met veel gemeenschappen die polytheïstische godsdiensten aanhingen.Handel was een belangrijke activiteit, met name in de steden langs de handelsroutes die door de regio liepen.
  • Period: 750 to 1257

    Het gouden tijdperk

    Het was een tijd van grote vooruitgang op verschillende gebieden en wordt beschouwd als de eerste bloeiperiode van de islamitische cultuur.Het was een tijd van wetenschappelijke en culturele verlichting, waarin er grote vooruitgang werd geboekt op het gebied van wiskunde, geneeskunde, literatuur en filosofie. De Abbassiden-dynastie staat ook bekend om zijn tolerantie en respect voor verschillende culturen en religies,
  • Period: 751 to 987

    Karolingers

    De Karolingen waren een dynastie die het Frankische Rijk regeerde van de 8e tot de 10e eeuw. De dynastie nam het Frankische rijk over van de Merovingen in 751, door Pepijn de Korte. De naam van de dynastie is afgeleid van Karel Martel.
  • 962

    Otto 1: heilig Roomse Rijk

    Otto 1: heilig Roomse Rijk
    Otto was de eerste Duitse vorst die keizer van Italië werd genoemd. Otto werd in 962 in Rome door de paus Johannes XII tot keizer gekroond. Later zou dit keizerrijk het Heilige Roomse Rijk genoemd worden.
  • Period: 1001 to 1100

    Investituurstrijd

    De Investituurstrijd was een conflict tussen de pausen en de keizers van het Roomse Rijk over de benoeming van bisschoppen. De keizers wilden invloed hebben op deze benoemingen omdat ze zo meer controle konden hebben over de kerkelijke machten. De pausen wilden de benoemingen volledig in eigen hand houden om zo hun macht te behouden. De Investituurstrijd leidde tot verschillende conflicten tussen de pausen en de keizers. Uiteindelijk werd er een compromis bereikt(Concorda)
  • 1054

    Het Grote schinma

    Het Grote schinma
    In 1054 vond het Oosters Schisma, ook wel eens Groot Schisma genoemd, plaats. Dit was een kerkscheuring in de christelijke kerk, waarbij er een splitsing kwam tussen de oosters-orthodoxe kerken en de Rooms-Katholieke Kerk.
  • 1066

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux
    Het tapijt verbeeldt de strijd tussen de twee die door bluf, moed en zelfs mogelijke intimidatie elkaar af probeerden te troeven. Uiteindelijk zegevierde de Normandische hertog door Engeland binnen te vallen. Het was dus Willem die na de slag bij Hastings in 1066 koning van Engeland werd
  • 1095

    Begin van de kruistochten

    Begin van de kruistochten
    De Kruistochten vormen veel gebeurtenissen uit de tijd van de Middeleeuwen, waarbij christenen en moslims onderling streden om de hegemonie in het Midden-Oosten, specifiek Jeruzalem. Berucht zijn onder meer de confrontaties tussen Saladin en Richard Leeuwenhart. In de periode 1095-1291 werden in totaal acht sommige noemen er negen kruistochten georganiseerd. Minder bekend zijn kruistochten die in Europa zelf plaatsvonden.
  • Period: 1201 to 1300

    Romeinen krijgen staatsvrijheid (fase 2)

    In de 12e eeuw hadden de Romeinen de vrijheid om hun religie te kiezen. Deze vrijheid kwam voort uit de opkomst van het christendom als de dominante religie in Europa na de val van het West-Romeinse Rijk.
  • 1214

    Slag bij Bouvines

    Slag bij Bouvines
    In 1214 vond bij het Noord-Franse plaatsje Bouvines een grote veldslag plaats tussen Filips IV van Frankrijk en de bondgenoten van Jan Platagenet van Engeland. Het ging om niets minder dan het behoud van de Engelse gebieden op het vasteland
  • 1215

    Magna Carta

    Magna Carta
    De Magna Carta, een van de bekendste grondwettelijke documenten ter wereld, bevatte 63 artikelen die met name gunstig waren voor de geestelijken en edelen en de macht van de Engelse koning inperkten. Historici en politicologen beschouwen de Magna Carta als een keerpunt in de constitutionele geschiedenis; het was een van de eerste democratische wetten. Uniek was het idee dat iedereen, óók de koning, ondergeschikt was aan de wet
  • 1302

    Slag bij Guldensporenslag

    Slag bij Guldensporenslag
    De Guldensporenslag of de Slag bij Kortrijk is een veldslag die in Kortrijk plaatsvond. De slag was het gevolg van de Vlaamse opstand, een conflict tussen het graafschap Vlaanderen en het Franse koninkrijk.
    Vandaag wordt de Guldensporenslag herdacht bij de Vlaamse feestdag
  • 1453

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken
    In 1453 veroverde het Ottomaanse Rijk, onder leiding van sultan Mehmet II, de stad Constantinopel na een belegering van bijna twee maanden. Dit betekende het einde van het Byzantijnse Rijk en het begin van de Ottomaanse heerschappij in het Middellandse Zeegebied. Constantinopel werd omgedoopt tot Istanbul en werd de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.
  • 1492

    EIND MIDDELEEUWEN

    EIND MIDDELEEUWEN
    Christoffel Columbus ondekt Amerika