ht4-ht7-ht8 El Abadi Hala 3NW-a

  • 1 CE

    Geboorte Jezus Christus

    Geboorte Jezus Christus
    De geboorte van Jezus wordt beschreven in de Bijbelse evangeliën volgens Lucas en Matteüs. Het vormt een centraal thema in het christendom dat elk jaar met kerstmis herinnerd en gevierd wordt.
  • Period: 1 CE to 301

    Romeinen zijn polytheïstisch, Christendom is verboden. (fase 1)

    Vanaf de 1st eeuw tot de 4e eeuw waren de romeinen polytheïstisch, en was de christendom dus verboden.
  • Period: 1 CE to 622

    De Arabische wereld voor 622

    .Openbaring profeet Mohamed
    .Bedevaartsoord Kaaba
    .Weigeren islam aan te nemen
    .Centraal gelegen op handelsroutes
    .Belangerijkste stam Kourajs
  • Period: 303 to 391

    Romeinen krijgen staatsvrijheid (fase 2)

    In het begin van de 4e eeuw was er staatsvrijheid. Op die moment had je vrijheid dus mocht je jou levensbeschouwing zelf kiezen.
  • 392

    Christendom wordt een Staatsreligie (fase 3)

    Christendom wordt een Staatsreligie (fase 3)
    In het einde van de 4e eeuw wordt het christendom een staatsgodsdienst dat betekent dat je verplicht bent om christen te worden.
  • Period: 400 to 800

    De kerstening van West-Europa vanuit Engeland

    Kerstening is het historische bekeren, vaak massaal, van niet-christelijke (veelal heidense) volkeren tot het christendom. Synoniem aan kerstening zijn de termen christianisatie en het modernere evangelisatie.
  • 476

    begin middeleeuwen

    begin middeleeuwen
    val van het W.R R
  • Period: 476 to 1492

    middeleeuwen

    De middeleeuwen beginnen van 476 tot 1492
  • Period: 476 to 751

    Merovingers

    De Merovingers waren een dynastie van Frankische koningen, die over een regelmatig veranderend gebied in delen van het huidige Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland regeerden van de 5e tot in de 8e eeuw. (Merovech),(Clovis)
  • 610

    Openbaring Mohammed

    Openbaring Mohammed
    De Waardevolle Nacht (Lailat-ul-Qadr) is de allerheiligste nacht voor de Moslims tijdens de ramadan. In deze nacht kreeg Mohammed volgens de overlevering zijn eerste openbaring van Allah (God), via de profeet Djibriel (Gabriël).
  • Period: 750 to 1250

    Het gouden tijdperk

    De Islamitische Gouden Eeuw was een tijdperk van de 8e tot de 13e eeuw, gekenmerkt door de uitbreiding van de islam en de Arabische cultuur in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Zuid-Europa , waarin er een grote bloei was in kunst, handel en wetenschap. .
  • Period: 751 to 987

    Karolingers

    Waren een dynastie die het Frankische Rijk regeerde van de 8e tot de 10e eeuw. De dynastie nam het Frankische rijk over van de Merovingen in 751, door Pepijn de Korte.
  • 962

    Otto 1: heilig Roomse Rijk

    Otto 1: heilig Roomse Rijk
    Nadat Karel de Grote in 800 tot keizer werd gekroond, werd zijn rijk in de 9e eeuw onder zijn kleinzonen verdeeld en was de keizerlijke titel, na de moord op Berengarius I van Friuli in 924, bijna veertig jaar vacant, voordat Otto de Grote op 2 februari 962 tot keizer werd gekroond van wat later het Heilige Roomse Rijk zou worden genoemd.
  • Period: 987 to

    Capetingers

    Dynastie na Karolingers ( Hugo Capet )
  • 1054

    Het Grote Schisma

    Het Grote Schisma
    Het Oost-West Schisma, ook wel het Grote Schisma en het Schisma van 1054 genoemd, was de breuk van de gemeenschap tussen wat nu de Oosters-orthodoxe en katholieke kerken zijn , die al sinds de 11e eeuw voortduurt.
  • 1066

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux

    Slag bij Hastings, tapijt van Bayeux
    Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de Slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold.
  • Period: 1075 to 1122

    investituurstrijd

    De Investituurstrijd was een machtsstrijd tussen de Rooms-Duitse keizer en de paus van Rome tijdens de 11e en 12e eeuw. Deze is genoemd naar een formaliteit, de investituur, maar de twistvraag ging steeds over de benoeming van hogere geestelijken en de abten en abdissen van rijksabdijen
  • 1095

    Begin van de kruistochten

    Begin van de kruistochten
    Toch was de Eerste Kruistocht territoriaal gezien een succes voor het christendom. De kruisvaarders stichtten uiteindelijk vier staten: het koninkrijk Jeruzalem en de vorstendommen Tripoli, Edessa en Antiochië.
  • Period: 1095 to 1291

    kruistochten

    De Kruistochten vormen boeiende gebeurtenissen uit de tijd van de Middeleeuwen, waarbij christenen en moslims onderling streden om de hegemonie in het Midden-Oosten, specifiek Jeruzalem. Berucht zijn onder meer de confrontaties tussen Saladin en Richard Leeuwenhart. In de periode 1095-1291 werden in totaal acht kruistochten georganiseerd.
  • 1122

    Het concordaat van Worms

    Het concordaat van Worms
    Het Concordaat van Worms was een concordaat dat op 23 september 1122 werd gesloten tussen paus Calixtus II en keizer Hendrik V, in een poging om een eind aan de Investituurstrijd te maken.
  • 1214

    Slag bij Bouvines

    Slag bij Bouvines
    In 1214 vond bij het Noord-Franse plaatsje Bouvines een grote veldslag plaats tussen Filips IV van Frankrijk en de bondgenoten van Jan Platagenet van Engeland. Het ging om niets minder dan het behoud van de Engelse gebieden op het vasteland.Mike Harmsen licht de achtergrond toe en volgt de slag.
  • 1215

    Magna Carta

    Magna Carta
    Magna Carta is de naam van het handvest dat de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 onder dwang aan de baronnen verleende. De Magna Charta werd in 1216 en 1217 opnieuw, in aangepaste vorm, uitgevaardigd. In 1225 kwam de definitieve formulering tot stand.
  • 1261

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken.

    Val van Constantinopel door de Seltsjoeken.
    Het oorlogsgeweld eindigde niet volledig, maar de conflicten werden steeds meer uitgevochten in kleine schermutselingen. Door een blunder bij het bewaken van de stad, slaagden de Byzantijnen onder de leiding van Alexios Strategopoulos in de nacht Constantinopel te heroveren.
  • Nov 7, 1302

    Guldensporenslag

    Guldensporenslag
    De op 11 juli 1302 geleverde slag op de Groeningekouter bij Kortrijk, tussen het Franse ridderleger en de rebellerende Vlamingen, is het militaire hoogtepunt in de Vlaamse strijd tegen de pogingen van de Franse koningen om Vlaanderen bij hun kroondomein te annexeren.
  • 1304

    Slag bij pevelenberg

    Slag bij pevelenberg
    De Slag bij Pevelenberg werd op 18 augustus 1304 geleverd nabij Pevelenberg tussen een strijdmacht uit de Vlaamse gewesten en een Frans leger onder koning Filips IV.Pevelenberg was vroeger een deel van Frans-Vlaanderen en viel onder het bisdom Doornik.
  • Oct 12, 1492

    eind middeleeuwen

    eind middeleeuwen
    Columbus ontdekt Amerika