Tfbhtk8

History of le web

  • ARPANET

    Arpanet är en föregångare till dagens internet, som utvecklas av det amerikanska försvaret för att kunna skicka datapaket. 29 oktober 1969 skickas världens första meddelande mellan två datorer. Det innehåller endast bokstäverna L och O (forskarna hade tänkt skriva LOGIN men servern kraschade).
  • Nätet blir internationellt

    Nätet blir internationellt – via Sverige – och börjar kallas internet
    Under sommaren 1973 skickas en signal till en satellit som via en markstation i Bohuslän når Norge. Först i denna stund blir det amerikanska datanätet Arpanet internationellt.
  • KOM-systemet

    1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade ”möten”, lite som ett slags tidigt diskussionsforum.
  • KOM-systemet kopplas ihop med Arpanet

    1982 kopplas KOM-systemet ihop med Arpanet, så att användare på båda systemen kan skicka e-post och prata med varandra via mejlinglistor. Det är en av de första gångerna som svenskar är på ”internet”.
  • TCP/IP

    TCP/IP är ett vanligt samlingsnamn på en uppsättning protokoll för hur kommunikation fungerar på internet. Namnet kommer av två av huvudprotokollen – TCP, Transmission Control Protocol, och IP, Internet Protocol – men det bygger på många lager av funktioner som hör ihop.
  • Björn Eriksen tar emot första mejlet till Sverige

    Två minuter över två på eftermiddagen, den 7 april 1983, tar datateknikern Björn Eriksen emot det första mejlet över internet till Sverige.
  • Sverige kopplas in på internet

    På försommaren 1984 kopplar forskningsassistenten Ulf Bilting vid Chalmers Tekniska Högskola upp Sverige mot internet. Han sätter då upp det första svenska IP-nätet – 192.5.50.0 – som ansluts till amerikanska Arpanet (ett forskningsnätverk som sedermera utvecklas till internet).
  • Nordiska ministerrådet satsar på internet

    1985 väljer Nordiska ministerrådet att satsa på Nordunet, ett datornät som knyter samman de nordiska forsknings- och utbildningsnäten. Tack vare satsningen sker en snabb utveckling av internet i Norden.
  • Toppdomänen .se registreras

    .se är en av de första lands-toppdomänerna, alltså de bokstäver sist i ett domännamn som är kopplade till ett visst land. Den registreras 1986 av Björn Eriksen, som sedan sköter den i princip ensam från sitt vardagsrum, fram till 1997 då Stiftelsen för internetinfrastruktur tar över. I filmen här ovan berättar Björns kollegor om hans arbete med .se-domänen.
  • WWW

    Under året skapar Tim Berners-Lee det som ska bli World Wide Web. Det bygger på ganska många olika saker men förenklat kan man tänka att det betyder dels att webbplatser eller dokument har en adress, en URL, som talar om hur man hittar dit, och dels ett protokoll där webbläsare kan läsa och visa innehåll.
  • Cirka 100 .se-domäner registreras

    Webben har inte slagit igenom ännu, men domännamn säljs ändå. Inte minst behövs dem för e-postadresser.
  • GSM

    Tack vare det nya digitala mobilnätet GSM kan vi 1992 för första gången skicka sms till varandra. GSM står på svenska för ”globalt system för mobil kommunikation” och nyheten innebär också att det kan skickas datatrafik till och från mobiltelefoner, i början lite över 9000 bit per sekund.
  • Tvärsnytt rapporterar om ett såkallat "dataparty" i Örebro

    Folk samlas och tävlar i att göra musik och grafik. Kan det vara föregångaren till dagens lan partyn det talas om?
  • Dreamhack

    Dreamhack är världens största LAN-party, det vill säga en träff dit människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig, ofta för att spela datorspel. Det börjar med att datorintresserade på Malungs grundskola träffas i en källarlokal för att byta disketter och kunskap. Efter ett par år avancerar man till skolans matsal och sedan 1994 har Dreamhack arrangerats varje år – numera två gånger per år, sedan 2001 i mässlokalen Elmia i Jönköping. Det har kontinuerligt slagit rekord i flest antal ih
  • Bildt och Clinton mejlar

    Bildt och Clinton mejlar
    Den femte februari 1994 skriver Carl Bildt, som då är statsminister, ett mejl till USA:s president Bill Clinton (och får också ett svar). De tycker båda två att det är fantastiskt med nya sätt att kommunicera. Det är första gången som regeringschefer mejlar med varandra, och båda sidor släpper också pressmeddelanden om det historiska tilldragandet. Enligt Skip Rutherford, som är chef på Clinton Presidential Foundation som bland annat har hand om närmare 40 miljoner e-postbrev från Clintonstabe
  • The Pirate bay startar

    I en källare på sitt jobb i Mexico City startar Gottfrid Svartholm Warg i september 2003 fildelningssajten The Pirate Bay. Senare flyttas servrarna till Göteborg och snart är även Fredrik Neij och Peter Sunde förgrundsgestalter för fildelningsplatsen, som under åren kommer att jagas av såväl myndigheter som av musik-, spel- och filmindustrin.