Gallipoli9

Historical Eras

  • 10,000 BCE

    Προϊστορία: Η εποχή του λίθου

    Προϊστορία: Η εποχή του λίθου
    Η εποχή του λίθου χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Την Παλαιολιθική, την Μεσολιθική και την Νεολιθική. Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου το τέλος της εποχής του λίθου φτάνει μέχρι την 3η χιλιετία πΚΧ
  • 3000 BCE

    Προϊστορία: Η εποχή του Χαλκού

    Προϊστορία: Η εποχή του Χαλκού
    Η εποχή του χαλκού στην Ανατολική Μεσόγειο διαρκεί περίπου 2 χιλιετίες. Από το 3.000 - 1100 πΚΧ. Στον ελλαδικό χώρο αναπτύσσονται 3 σπουδαίοι πολιτισμοί: ο κυκλαδικός, ο μινωικός και ο μυκηναϊκός
  • 1100 BCE

    Εποχή του σιδήρου

    Εποχή του σιδήρου
    Η περίοδος αυτή ονομάζεται αλλιώς και σκοτεινοί χρόνοι ή ελληνικός μεσαίωνας ή γεωμετρική εποχή. Ουσιαστικά ο μυκηναϊκός πολιτισμός παρακμάζει, υπάρχουν μετακινήσεις πληθυσμών και ο ελλαδικός χώρος προετοιμάζεται για την αρχαϊκή εποχή. Κυριαρχούν τα γεωμετρικά σχήματα και δημιουργείται το ελληνικό αλφάβητο το οποίο στηρίζεται στο φοινικικό.
  • 800 BCE

    Αρχαϊκή εποχή

    Αρχαϊκή εποχή
    Στην αρχαϊκή εποχή δημιουργούνται οι πόλεις κράτη ενώ μετακινούνται συνεχώς πληθυσμοί στον ελλαδικό χώρο και έξω από αυτόν. Δημιουργούνται αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο, κυρίως στα Μικρασιατικά παράλια, τον Εύξεινο Πόντο, τη νότια Ιταλία. Η εποχή τελειώνει το 479, με τη λήξη των ελληνοπερσικών πολέμων.
  • 479 BCE

    Κλασική εποχή

    Κλασική εποχή
    Όταν λέμε κλασική εποχή αναφερόμαστε κυρίως στον 5ο αιώνα, μετά το τέλος των μηδικών πολέμων. Στην πραγματικότητα όμως το τέλος της κλασικής εποχής σηματοδοτεί ο θάνατος του Αλέξανδρου Γ΄. Στη διάρκεια του 5ου αιώνα η Αθήνα θα γνωρίσει ακμή και θα αποτελέσει το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αξίζει να αναφερθεί κανείς στην ανάπτυξη των γραμμάτων και τεχνών καθώς και των επιστημών με κυριότερη αυτή της φιλοσοφίας αλλά και του δημοκρατικού πολιτεύματος.
  • 323 BCE

    Ελληνιστική εποχή

    Ελληνιστική εποχή
    Πρόκειται για την περίοδο μετά το θάνατο του Μ. Αλέξανδρου και εκτείνεται μέχρι και την κατάκτηση του ελληνικού χώρου από τους Ρωμαίους. Σπουδαίο πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο αποτελεί η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
  • 31 BCE

    Ρωμαϊκή εποχή

    Ρωμαϊκή εποχή
    Για την Ελλάδα η εποχή αυτή ξεκινά μετά την καταστροφή της Κορίνθου (146 πΚΧ) και τη ναυμαχία του Ακτίου (31 πΚΧ). Ο Ρωμαϊκός πολιτισμός που επηρεάστηκε από τον Ελληνικό έχει τις απαρχές του το 753, έτος κτίσης της Ρώμης και αφετηρία χρονολόγησης του ρωμαϊκού ημερολογίου.
  • 330

    Μεσαίωνας/ Βυζάντιο

    Μεσαίωνας/ Βυζάντιο
    Το 330 η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασπάται στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα και ακολουθούν ξεχωριστή πορεία.Η χριστιανική θρησκεία διασπάται σε δύο αιρέσεις: την ορθόδοξη στο Βυζάντιο και την καθολική στη Δυτική Ευρώπη. Η φεουδαρχία στηρίζεται στην αγροτική οικονομία. Συχνοί είναι η πόλεμοι, ενώ η εκκλησία εδραιώνεται και επιβάλλει τις θεοκρατικές αντιλήψεις της ενώ πολεμά καθετί καινούριο που βασίζεται στη λογική και την επιστήμη.
  • 1400

    Αναγέννηση

    Αναγέννηση
    Η εποχή της Αναγέννησης δεν ξεκινά ταυτόχρονα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ξεκίνησε από την Ιταλία τον στα τέλη του 14ου αι. και εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Σημειώθηκε πνευματική, πολιτιστική, πολιτική και επιστημονική άνθηση. Γίνεται στροφή προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της κλασικής εποχής. Οι εξερευνήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από το τέλος του Μεσαίωνα ανοίγουν νέες προοπτικές. Η αποικιοκρατία στην Αφρική και η ανακάλυψη της Αμερικής ανοίγουν νέους εμπορικούς δρόμους.
  • Διαφωτισμός

    Διαφωτισμός
    Τέλη 17ου και 18ος αιώνας.
    Κίνημα που στρέφεται ενάντια στην απόλυτη μοναρχία και διεκδικεί ελευθερία σκέψης και έκφρασης, ανεξιθρησκεία, ελευθερία στην οικονομική δραστηριότητα, πολιτική και κοινωνική ισότητα, γενίκευση της παιδείας και κατάργηση των προνομίων των ευγενών. Αυτά είναι τα αιτήματα της ανερχόμενης αστικής τάξης που ενώ έχει οικονομική άνεση, διεκδικεί πολιτική δύναμη.