Història del disseny gràfic

  • Period: 3500 BCE to 300

    Mesopotàmia

    Desenvolupament de l'escriptura cuneïforme en tauletes d'argila, que es podria considerar com a una primera forma del disseny gràfic.
  • 3300 BCE

    Escriptura coneïforme

    Escriptura coneïforme
    La civilització sumèria va ser la primera a desenvolupar l'escriptura cuneïforme al voltant del 3300-3200 aC. Això va ser conseqüència de la ràpida urbanització, estratificació social i especialització tecnològica.
  • 3300 BCE

    Jeroglífics egípcis

    Jeroglífics egípcis
    L'escriptura jeroglífica va constituir, probablement, el sistema organitzat d'escriptura més antic del món i era utilitzada principalment per a inscripcions oficials a les parets de temples i tombes.
    Va ser utilizada durant més de 2600 anys.
  • Period: 3100 BCE to 30 BCE

    Antic Egipte

    Jeroglífics als murs dels temples i als papirs.
    Construcció de les piràmides de Gizeh (c. 2580-2560 a.C.).
    El regnat de Cleòpatra (51 a.C. - 30 a.C.).
  • Period: 600 BCE to 476

    Grècia i Roma

    Guerres Mèdiques (499 a.C. - 449 a.C.).
    Construcció del Partenó a Atenes (447 a.C. - 432 a.C.).
    La República i l'Imperi Romà (509 aC - 476 dC).
  • 10

    Escriptura carolingia

    Escriptura carolingia
    Es una escriptura desenvolupada com a escriptura estàndard a Europa de manera que l'alfabet llatí pogués ser fàcilment reconegut per la petita classe alfabetitzada d'una regió a una altra.
    La fotografía correspon a una pàgina del
    "Freisinger Denkmäler".
  • Period: 1400 to

    Reneixament

    Invenció de la impremta feta per Johannes Gutenberg (1455), que va permetre la producció massiva de llibres i l'estandardització de la tipografia.
  • 1455

    La Bíblia de Gutenberg

    La Bíblia de Gutenberg
    També conseguda com a Bíblia de 42 línies (fent referència al número de línies impressies en cada pàgina), va ser el primer libre imprès mitjançant el sistema de tipus mòbils. Té un total de 1282 pàgines.
  • Period: to

    Barroc i Rococó

    Ornamentació excessiva en la tipografia i el disseny de llibres.
  • Moviment Arts and Crafts

    Moviment Arts and Crafts
    El moviment Arts and Crafts va ser un moviment artístic que va sorgir a Gran Bretanya al voltant del 1860 i es va desenvolupar fins a la 1a Guerra mundial. Argumenta que la base veritable de l'art resideix a l'artesania, rebutjant i reaccionant en contra de la creixent industrialització i producció en sèrie que s'havia desenvolupat a Anglaterra al llarg d'aquell segle, l'anomenat Estil Victorià.
  • Logotip de Coca-Cola, Frank Mason Robinson

    Logotip de Coca-Cola, Frank Mason Robinson
    El logotip de Coca-Cola és un exemple atemporal de disseny de logotips que ha perdurat al llarg dels anys amb només petites modificacions des de la seva creació.
  • Period: to

    Modernisme

    Caracteritzat per la simplicitat, la funcionalitat i el rebuig de l'ornamentació innecessària, el modernisme va influir en l'arquitectura, el disseny industrial i el gràfic. L'escola Bauhaus, amb figures com Walter Gropius i Ludwig Mies van der Rohe, va ser fonamental en la promoció de principis modernistes en el disseny.
  • Posters d'Alfons Mucha

    Posters d'Alfons Mucha
    El txec Alphonse Mucha (1860-1939) va ser un dels artistes més influents i cèlebres del París de finals del segle XX. Se'l coneix sobretot per la seva obra gràfica i els panells decoratius i anuncis publicitaris amb dones elegants. Va crear un enfocament distintiu caracteritzat per composicions harmonioses, formes sinuoses, línies orgàniques i colors apagats, que es va convertir en sinònim de l'estil decoratiu "art nouveau".
  • Anis del mono, Ramon Casas

    Anis del mono, Ramon Casas
    Casas va ser una figura clau a l'escena artística de Barcelona i es va destacar per la seva contribució al modernisme català. Es tracta d'un cartell de publicitat de la marca Anís del Mono, dissenyat el 1898 per Ramón Casas i litografiat. Es de grans dimensions (2,4 x 1m) pensat per ser vist des de lluny per publicitar el producte.
  • Disseny d'identitat visual per a AEG, Peter Behrens.

    Disseny d'identitat visual per a AEG, Peter Behrens.
    Behrens va crear un conjunt integral d'identitat corporativa per a AEG, empresa alemanya d'electrònica. Això va incloure logotips, tipografia i disseny de productes i va establir un model per a futurs programes d'identitat corporativa.
  • Constructivisme Rus

  • Period: to

    Bauhaus i Moviment Modern

    Fundació de l'escola Bauhaus feta per Walter Gropius (1919), que va influir en el disseny modern i la integració de les arts i l'artesania.
  • "Ets voluntari per a l'exèrcit vermell?", Dmitrii Moor

    "Ets voluntari per a l'exèrcit vermell?", Dmitrii Moor
    Aquesta versió soviètica del conegut cartell per enrolar-se a l'exèrcit americà de James Montgomery Flagg del 1917. La tradició d'aquesta imatge a la propaganda de bèl·lica arriba fins gairebé els nostres dies, on aquesta imatge d'una mirada fixa i un dit acusador vol interpel·lar l'observador.
  • "Matinée Dadá", Theo van Doesburg

    "Matinée Dadá", Theo van Doesburg
    El cartell fet amb letterpress (impressió directa de tipus de fusta i plom) és una autèntica declaració d'intencions dadaistes on l'atzar i l'absurditat es donen la mà per crear una peça fabulosa.
  • Exposició de Bauhaus a Weimar, Joost Schmidt

     Exposició de Bauhaus a Weimar, Joost Schmidt
    Joost Schmidt va el cartell per l'exposició que pretenia mostrar al govern de Weimar el que feien a l'escola el 1923. El cartell es va fer molt conegut i la Haus am Horn (casa model) es va convertir en lloc de pelegrinatge per a aquells arquitectes i dissenyadors que volien saber que estava fent aquella escola de què tothom parlava. No va servir de gaire i el govern local, ja dominat pel nacionalsocialisme els va expulsar.
  • "Llibres de totes les branques del coneixement.", A. Rodchenko

    "Llibres de totes les branques del coneixement.", A. Rodchenko
    Aquest cartell per a la Impremta Estatal de Leningrad (Lengiz), per A. Rodtxenko és un exemple de l'estreta relació entre el constructivisme i la revolució russa. Rodchenko, artista plàstic va estar des del principi compromès amb la causa i va crear alguns dels cartells més memorables del moviment. La model és l'escriptora i cineasta Lilya Brik, musa dels artistes d'avantguarda del moment.
  • Pneumatik, László Moholy-Nagy

    Pneumatik, László Moholy-Nagy
    Moholy-Nagy, amb la combinació dinàmica d'imatge i tipografia, i l'evocació de la velocitat de l'era de les màquines (potser influenciat pel Futurisme), el cartell és l'exemple clau del concepte de tipografia de Moholy, la síntesi de tipografia i fotografia que ell va predir que esdevindria la llengua franca de l'era moderna.
  • Period: to

    Art Decó

    Aquest moviment es va donar a conèixer a l'exposició Internacional de les Arts Decoratives i industrials modernes de 1925 a París.
  • Die Neue Typographie" de Jan Tschichold

    Die Neue Typographie" de Jan Tschichold
    Es un manifest del disseny tipogràfic modern que pretenia recopilar i resumir els principis del disseny gràfic impulsats per l'avantguarda amb la intenció d´impulsar una nova forma de confecció dels impresos convencionals.
  • Period: to

    2a Guerra Mundial, propagada política

    Neix el concepte de propagada política motivada per la necessitat dels goberns de manipular a les masses, Aquesta parlava de la importància de la unitat Nacional i del propi país, les atrocitats del bàndol contrari i la necessitat del sacrifici per un bé comú.
  • Period: to

    Escola nord-americana d'expressionisme gràfic

    Es caracteriza per ser intuïtiu i informal i van adoptar el seu propi estil modern. Es valorava la originalitat del concepte i la bona comunicació.
  • "He's watching you", Glenn Grohe

    "He's watching you", Glenn Grohe
    Aquest cartell recorda a l'espectador la presència permanent de l'enemic. La imatge del cartell és una il·lustració d'un soldat nazi mirant per sobre d'una paret.
  • "We Can Do It!", J. Howard Miller

    "We Can Do It!", J. Howard Miller
    Aquest icònic cartell de J. Howard Miller presenta Rosie the Riveter, una figura que simbolitza les dones treballadores a fàbriques durant la guerra. La frase "We Can Do It!" ha esdevingut un lema emblemàtic.
  • Revista "Neue Grafik"

    Revista "Neue Grafik"
    "Neue Grafik" va ser una revista de disseny gràfic suís publicada a la dècada de 1950. Presentava obres de dissenyadors com Müller-Brockmann, Armin Hofmann i altres, i es va convertir en una plataforma per promoure els principis de l'estil suís.
  • Pop Art

    Va ser un moviment artístic que es va desenvolupar a la dècada de 1950 i va aconseguir el seu apogeu a la dècada de 1960. Aquest moviment buscava incorporar elements de la cultura popular i de consum massiu en l'art, desafiant les nocions tradicionals d'alta i baixa cultura
  • Period: to

    Estil Internacional o Suís

    Desenvolupament de l'estil suís en el disseny gràfic, caracteritzat per la simplicitat, la llegibilitat i la claredat visual de la tipografia. Ús de l'estructura basada en una retícula, la disposició asimétrica, tipografía sense sèrifa i fotografia en blanc i negre.
  • Disseny Tipografia Helvètica

    Disseny Tipografia Helvètica
    Creada per Max Miedinger i Eduard Hoffmann el 1957, la font Helvetica ha estat fonamental en el disseny tipogràfic modern i s'ha utilitzat en una varietat de contextos, des de rètols fins a logotips de marques.
  • Poster Anatomia d'un asessinat, Saul Bass

    Poster Anatomia d'un asessinat, Saul Bass
    Saul Bass tenia una habilitat única per comunicar visualment l'essència d'una pel·lícula en una sola ullada. El seu enfocament minimalista però impactant va influir significativament en el disseny gràfic cinematogràfic i va establir un estàndard per a la creació de crèdits inicials i pòsters.
    Aquest poster és un exemple destacat del talent de Saul Bass per sintetitzar l'essència d'una pel·lícula en una imatge memorable i suggerent.
  • Period: to

    Disseny psicodèlic i experimental

    El disseny gràfic psicodèlic i experimental es caracteritza pel seu enfocament audaç i creatiu, sovint inspirat en experiències psicodèliques, art visionari i experimentació visual.
    Amb ús intens de color, distorcions òptiques, tipografia creativa...
  • "Marilyn Diptych", Andy Warhol

    "Marilyn Diptych", Andy Warhol
    Una de les obres més icòniques del Pop Art, aquesta obra de Warhol presenta múltiples retrats de Marilyn Monroe repetits en un format de díptic, explorant la cultura de la celebritat i la reproducció en massa.
  • Poster Jefferson Airplane, Wes Wilson

    Poster Jefferson Airplane, Wes Wilson
    El cartell es conegut com a "Wes Wilson 140" i és considerat una obra mestra de l'art psicodèlic i de l'estil de Wilson. Aquest cartell reflecteix la seva habilitat per combinar tipografia expressiva amb elements visuals abstractes.
    Wilson va ser un dels primers a utilitzar lletres distorsionades i formes psicodèliques als seus cartells, fet que va contribuir a establir l'estàndard per a l'estètica del rock psicodèlic de la dècada de 1960.
  • "Typographie: A Manual of Design", Emil Ruder

     "Typographie: A Manual of Design", Emil Ruder
    Emil Ruder, conegut com un dels fundadors de l'estil suís, va influir en generacions de dissenyadors. El seu treball a "Typographie: A Manual of Design" destaca el seu enfocament a l'estructura tipogràfica i l'organització visual.
  • Logotip de Nike "Swoosh", Carolyn Davidson

    Logotip de Nike "Swoosh", Carolyn Davidson
    Carolyn Davidson va dissenyar el famós logotip "Swoosh" de Nike, que ha esdevingut un dels logotips més reconeguts i reeixits en la història del disseny de marques.
  • Logotip "I love NY", Milton Glaser

    Logotip "I love NY", Milton Glaser
    Aquest disseny icònic de logotip va ser creat per Milton Glaser com a part d'una campanya per promoure el turisme a Nova York i s'ha convertit en un símbol reconegut a nivell mundial.
  • Logotip d'Apple, Rob Janoff

    Logotip d'Apple, Rob Janoff
    Rob Janoff va crear el logotip d'Apple, una poma amb una mossegada, que ha arribat a representar la innovació i el disseny elegant a la indústria tecnològica.
  • "Wet Magazine", April Greiman

    "Wet Magazine", April Greiman
    April Greiman va ser de les primeres dissenyadores en utilitzar l'ordinador per a la creació d'imatges i tipografies. WET va destacar pel seu enfocament experimental i avantguardista, incorporant tipografies innovadores, disseny de pàgina no convencional i fotografies artístiques.
  • Logotip MTV, Frank Olinsky

    Logotip MTV, Frank Olinsky
    El logotip original de MTV, dissenyat per Frank Olinsky, és un exemple de disseny gràfic que va capturar l'essència de la cultura visual de la dècada del 1980.
  • Disseny de la interfície gràfica del Macintosh, Susan Kare

     Disseny de la interfície gràfica del Macintosh, Susan Kare
    Susan Kare va ser la dissenyadora responsable de les primeres icones i la interfície gràfica del sistema operatiu Macintosh d'Apple, establint estàndards per a la interacció de l'usuari als ordinadors personals.
  • Art Digital emergent

    Als anys 80, la tecnologia digital estava en una fase inicial de desenvolupament, i artistes experimentals van començar a explorar les possibilitats creatives que oferien els ordinadors i els programes de disseny.
  • "RayGun Magazine", David Carson

     "RayGun Magazine", David Carson
    Carson va ser el director d'art de la revista Ray Gun durant gran part de la dècada de 1990. El seu enfocament disruptiu en la tipografia i la presentació visual va influir significativament en el disseny editorial i el va convertir en un referent del moviment grunge. Per ell, un bon disseny és aquell que desperta una reacció en els seus espectadors. Els seus dissenys es basen en la seva intuïció i una estètica "bruta".
  • "Keep calm and carry on"

    "Keep calm and carry on"
    Tot I que és originari del 1939 de la 2a Guerra Mundial, aquest disseny va ser redescobert a la dècada de 2000 i es va convertir en un fenomen cultural, replicat i adaptat en diverses formes a tot el món.
  • Actualitat

    Integració de la intel·ligència artificial en el disseny.
    Enfocament a la sostenibilitat i la diversitat en el disseny gràfic.