Societat catalana llengua literatura

Història de la llengua i de la literatura:orígens lingüístics i literaris

  • 218 BCE

    Les llengües abans del català.

    Les llengües abans del català.
    El romans arriben a la Península quan desembarquen a Empúries (Girona.) S'inicià la romanització: El pobles que habitaven a la Península (celtes, ibers, grecs, fenicis, indoeuropeus..) comencen a assimilar-se a la civilització romana, això durant set segles. El romans ens vans transmetre la seva cultura, el seu pensament, etc. Però el més important va ser la seva llengua, el llatí vulgar (llatí parlat.)
  • 123 BCE

    Romanització a Mallorca

    Romanització a Mallorca
    El cònsol Quint Cecili Metel·lus va repoblar-la amb 3000 romans i va fundar les colònies (Palma i Pollentia).
  • 476

    Esfondrament de l'imperi Romà d'Occident

    Esfondrament de l'imperi Romà d'Occident
    El diversos pobles d'origen germànic (visigots, alans, francs.) Van ocupar el territori Romà. Però les seves llengües no van poder substituir el llatí, per això, els germànics no van comportar cap canvi rellevant.
  • 711

    Arribada dels àrabs a la Península i després a les illes.

    Arribada dels àrabs a la Península i després a les illes.
    Amb el temps la seva a llengua, a diferencia dels pobles germànics, si va arribar a substituir la de la població d'aquests territoris, ja que la seva cultura estava molt desenvolupada i també perquè van romandre 5 segles (fins l'arribada de les tropes catalano-aragoneses l'any 1229). Les illes estaven sota domini àrab i el territori de Catalunya que es trobava dividida en comtats, estava sota domini franc.
  • 800

    Evolució del llatí

    Evolució del llatí
    El llatí va evolucionar de diferent manera a cada territori. D'aquesta manera van aparèixer les llengües romàniques que provenen no del llatí culte o literari sinó del llatí vulgar (oral i popular). Aquestes llengües són el gallec (portuguès), lleonès, castellà, aragonès, català, provençal, francès, sard, rètic, italià, romanès i dàlmata.
  • Period: 875 to 897

    Guifré el Pelós

    El títol de comte passà a ser hereditari per primera vegada (876).
  • Period: 946 to 992

    Borrel II

    El comte Borrel II es negà a jurar fidelitat als monarques francs (986). Això suposa la independència dels poders francs i per tant el naixement de Catalunya.