Història de la filosofia - Mario Plaza i Joan Morales

  • 624 BCE

    Tales de Milet

    Naixement:624 a. C.
    Mort: 546 a. C.
    Filòsof grec presocràtic al que es considera el fundador de l'escola de Milet de filosofia i, per tant, l'iniciador de filosofia occidental. Encara que Herodot afirma que els seus avantpassats remots eren fenicis, sembla provat que era descendent d'una família noble de Milet. La tradició ens ho presenta com un gran savi i, de fet, apareix en diverses llestes com un d'els set savis de Grècia.
  • 600 BCE

    Presocràtics

    Presocràtics (S.VI a.C.):Tales, Anaximandre, Pitàgores, Heraclit i Parmínedes.
    Idea presocràtica:Pas del mite al logos. Conspiració de l'origen de l'univers i la naturalesa.
  • Period: 600 BCE to 300

    FILOSOFIA ANTIGA

    Presocràtics (S.VI a.C.):Tales, Anaximandre, Pitàgores, Heraclit i Parmínedes.
    Idea presocràtica:Pas del mite al logos. Conspiració de l'origen de l'univers i la naturalesa. Sofística i Sòcrates (S.V a.C.):Primers interessos per l'ètica i la política des de posicions relatives. Plató i Aristòtil (S.IV a.C):Són els més importants.
    Plató: idees objectives i desconfia dels mites. Aristòtil: valor del coneixement empíric Hel·lenisme (S.III aC-S.III dC):Seguiment de de l'aristotelica o platonisme
  • 569 BCE

    Pitàgores

    Naixement: 569 a. C.
    Mort: 475 a. C.
    Pitàgores va fundar una escola filosòfica i religiosa a Crotona, al sud d'Itàlia, que va tenir nombrosos seguidors. Es deien a si mateixos matemàtics (matematikoi). El teorema de Pitàgores estableix que en tot triangle rectangle, el quadrat de la longitud de la hipotenusa és igual a la suma dels quadrats de les respectives longituds dels catets.
  • 540 BCE

    Heràclit

    Naixement: 540 a.C.
    Mort: 480 a.C.
    Tot flueix, som i no som”, era el lema bàsic d'Heràclit d'Efes, també conegut com a Heràclit el Fosc. El pensador grec creia que el món experimenta un procés de continu naixement i destrucció al qual no s'escapa res.
  • 530 BCE

    Parmínedes

    Naixement: 530 a.C.
    Mort: S.V a.C.
    Tot ha existit sempre, i allò que no existeix no pot ser i viceversa. Aquestes màximes acompanyen el pensament de Parmènides i des d'aquí se'n desglossen els seus postulats. Així, la multiplicitat i diferència del món és una il·lusió
  • 500 BCE

    Sofística i Sòcrates

    Sofística i Sòcrates (S.V a.C.):Primers interessos per l'ètica i la política des de posicions relatives.
    El bé universal.
  • 490 BCE

    Gòrgies

    Naixement: 490 aC
    Mort: 380 aC,
    És contemporani de Protàgores i va ser deixeble d'Empèdocles però, pel que sembla, li va marcar decisivament la influència de l'escola eleàtica, que va fer entrar en crisi les seves conviccions, conduint-li a mantenir tesis nihilistes, que va exposar en la seva obra principal, i l'única plenament filosòfica: Sobre la naturalesa i sobre el no-ser.
  • 485 BCE

    Protàgores

    Naixement:485 a.C.
    Mort: 411 a.C.
    Va ensenyar en diverses ciutats gregues, especialment a Atenes, ciutat en la qual va residir bastants anys i en la qual va travar amistat amb Eurípides i amb el governant Pèricles, qui l'any 440 li va encarregar la redacció de la constitució de la colònia de Turios (en el sud d'Itàlia). La seva obra més important va ser "sobre els deus".
  • 400 BCE

    Plató i Aristòtil

    Plató i Aristòtil (S.IV a.C):Són els filòsofs més importants de l'època antiga.
    Plató: idees subjectives i desconfia dels mites. Dividia la realitat en el mon sensible i intel·ligible.
    Aristòtil: valor del coneixement empíric. Coneixements a partir dels sentits
  • 341 BCE

    Epicur

    Naixement: 341 a. C.
    Mort: 270 a. C.
    Va ser un filòsof grec, fundador de l'escola que porta el seu nom (epicureisme). Els aspectes més destacats de la doctrina són l'hedonisme racional i l'atomisme. Es va tornar en contra del platonisme i va establir la seva pròpia escola a Atenes, coneguda com "el Jardí", on va permetre l'entrada de dones, prostitutes i esclaus a l'escola.
  • 300 BCE

    Hel·lenisme

    Hel·lenisme (S.III a.C.): interès per l'ètica i desenvolupar una filosofia més inividualista. La felicitat es troba disfrutant del plaer.
    Epicureïsme, estoïcisme i neoplatonisme.
  • 4 BCE

    Séneca

    Naixement: 4 a.C.
    Mort: 65 d.C.
    Va ser qüestor, pretor, senador i cònsol sufecte durant els governs de Tiberi, Calígula, Claudi i Neró, a més de tutor i conseller de l'emperador Neró. La seva obra constitueix la font escrita principal de filosofia estoica que s'ha conservat fins a l'actualitat.
  • Period: 300 to 1500

    FILOSOFIA MEDIEVAL

    Una filosofia dividida entre la fé i la raó.
    S'adapta a les tesis principals de Plató i Aristòtil.
    Autors: Agustí d'Hipona, Tomàs d'aquiro i Guillem d'Ocam
  • 354

    Agustí d'Hipona

    Naixement: 13 de novembre del 354
    Mort: 28 de agost del 430
    Va ser un escriptor, teòleg i filòsof cristià. Després de la seva conversió, va ser bisbe d'Hipona. Va ser un autor prolífic que va deixar una gran quantitat d'obres, elaborades des del 386 fins al 419, tractant temes diversos. Les eves millors obres son: "Confesions" i "La ciutat de Déu".
  • 1224

    Tomàs d'Aquino

    Naixement: 1224
    Mort: 7 de març de 1274
    Va ser un prevere, frare, teòleg i filòsof catòlic pertanyent a l'Ordre de Predicadors. En matèria de metafísica, la seva obra representa una de les fonts més esmentades del segle XIII, a més de ser punt de referència de les escoles del pensament tomista i neotomista.
  • 1285

    Guillem d'Ockam

    Naixement: 1285
    Mort: 9 d'abril de 1349
    Va ser un filòsof, lògic, teòleg i frare franciscà anglès. les seves obres van ser significatives en lògica, medicina i teologia.
  • Period: 1500 to

    FILOSOFIA MODERNA

    Factors com eñ renaixement humanista, renovació científica i la il·lustració, influeixen en els filòsofs de l'època.
    Es plantejen una teoria del coneixement: com puc coneixer? Existeixen límits?
    Els autors són de caràcter racionalista, empirista i de la filosofia crítica de Kant.
  • Descartes

    Naixement: 31 març 1596
    Mort: 11 febrer 1650
    Afirmava que hi ha dues substàncies: la del cos que posseeix l'atribut de l'extensió, i la de l'ànima que posseeix l'atribut del pensament.
    Amb això reconeixia dos principis completament independents un dels altres: el material i l'espiritual.
  • Locke

    Locke:
    Naixement: 29 agost 1632
    Mort: 28 octubre 1704
    La base de la seva teoria està sustentada en la idea que un individu és capaç dassolir les metes que es proposi, sempre que se les proposi. És a dir, el seu objectiu és explicar l'activitat humana dins un treball.
  • Hument

    Naixement: 7 maig 1711
    Mort: 25 agost 1776
    Hument sosté que tot coneixement en darrera instància procedeix de l'experiència. Sigui de l'experiència externa, es a dir, la que prové dels sentits, com ara la vista, l'oïda, etc. O sigui de l'experiència íntima, l'autoexperiència.
  • Kant

    Naixement: 22 abril 1724
    Mort: 12 febrer 1804
    Kant ho expressa de la següent manera: "Si alguna cosa és o no un objecte de la raó pura pràctica, és només la distinció de la possibilitat o impossibilitat de voler l'acció per la qual, si tinguéssim la facultat per a això (cosa sobre la qual ha de jutjar l'experiència), un cert objecte seria realitzat.
  • Period: to

    FILOSOFIA CONTEMPORÀNIA

    Influeixen diferents ideals i corrents amb unes característiques sempre remarades. Marx, Nietzsche i Freud són els filòsofs més rellevant.
    Les perspectives més actuals són la filosofia analítica, la fenomenologia, l'hermenèutica i l'escola de Frankfurt.
  • Marx

    Naixement 5 Maig, 1818:
    Mort: 14 març de 1894
    Revolucionari, filòsof, economista, historiador i periodista alemany. Sosté que el valor d'una mercaderia depèn del treball socialment necessari per produir-lo. És a dir, es calcula sobre la base del temps mitjà requerit per les empreses del sector per fabricar un determinat bé.
  • Nietzsche

    Naixement: 15 octubre 1844
    Mort: 25 agost 1900
    Nietzsche sostenia que tot acte o projecte humà està motivat per la “voluntat de poder”. La voluntat de poder no és tan sols el poder sobre els altres, sinó el poder sobre un mateix, cosa que és necessària per a la creativitat.
  • Freud

    Naixement: 6 Maig 1856
    Mort: 23 setembre 1933
    La teoria de Sigmund Freud considera que tot el comportament humà estava motivat per les pulsacions,, que no són més que les representacions neurològiques de les necessitats físiques. Al principi s'hi va referir com a pulsions de vida.
  • Ortega i Gasset

    Naixement: 9 març 1883
    Mort: 18 octubre 1955
    A l'antropologia filosòfica d'Ortega i Gasset l'home és un ésser d'obertura, és un ésser dialògic, l'existència del qual requereix del concurs dels altres i del món mateix. No hi ha separació home i món sinó coexistència. No es dóna l'un sense l'altre.
  • Heidegger

    Naixement: 26 setembre 1889
    Mort: 26 maig 1876
    De l'existencialisme. Heidegger explica que, encara que l'Ésser no pugui reduir-se a l'ens, sí que necessitem triar un ens des del qual començar a interrogar l'Ésser.
  • María Zambrano

    Naixement: 22 abril 1904
    Mort: 6 febrer 1991
    El de Zambrano és un pensament interessat en la transformació que no nega, sinó que pressuposa la pertinença i que, per tant, concep la llibertat com una pràctica, un exercici de transcendència a realitzar a la vida diària, i en la convivència amb altres éssers humans als quals ens uneix la pertinença a l'Univers
  • Sastre

    Naixement:21 juliol 1905
    Mort: 15 abril 1980
    “L'ésser humà és l'únic que no és tan sols tal com es concep, sinó tal com ell es vol, i com es concep després de l'existència, com es vol després d'aquest impuls cap a l'existència; l'home no és res més que allò que ell es fa. Aquest és el principi de l'existencialisme”, postula Sartre.
  • Hannah Arendt

    Naixement: 14 octubre 1906
    Mor: 4 desembre 1975
    A la teoria d'Arendt, el cos es defineix a partir de les seves accions, és a través de la mundanitat del que és quotidià, que podem trobar allò que ens defineix com a humans, que ens separa d'altres espècies i que ens atorga sentit dins del món que habitem.
  • Habermas

    Naixement: 18 juny 1929
    Mort: 17 maig 2017
    El coneixement i l'interès Habermas proposa la teoria dels interessos directors del coneixement. Entén per interessos les orientacions essencials que són intrínseques a la reproducció i l'autoconstitució de l'espècie humana. Aquests interessos són tres: tècnic, pràctic i emancipatiu.