Història de la filosofia

  • Period: 651 BCE to 476

    Filosofia antiga

    La filosofia antiga es centra en l'origen de la natura i sobre totes les coses que s'observaven diàriament per manifestar el principi de l'Arkhé.
  • 650 BCE

    Tales de Milet

    Tales de Milet
    Data de naixement : 630 a.C. Milet
    Data de defunció : 546a. C. Milet La seva teoria diu que l’aigua és el principi de totes les coses que existeixen, és a dir, que gràcies a l’aigua, l’univers va començar. Va crar una de les teories més importants de les matemàtiques sobre els triangles semblants.
  • 588 BCE

    Anaximandre

    Anaximandre
    Data de naixement : 588 a.C. Milet
    Data de defunció : 534 a.C. Milet
    Ell deia que l’Arkhé havia de ser immortal, etern, indestructible i sense envelliment. El va anomenar àpeiron (indeterminat).
  • 588 BCE

    Anaxímenes

    Anaxímenes
    Data de naixement : 588 a.C. Milet
    Data de defunció : 524 a.C. Milet
    Ell pensava que l’aire és la substància bàsica i la que va originar el món. Va explicar el mecanisme d'expulsar aire calent o fred amb la boca.
  • 582 BCE

    Pitàgores

    Pitàgores
    Data de naixement : 582 a.C. a la actual Grècia
    Data de defunció : 500 a.C. a la actual Itàlia
    Va desenvolupar unes de les teories més importants de les matemàtiques: el teorema de Pitàgores
    Diu que la raó és la creença més fiable és la dels sentits i que és el principal pas cap a la racionalització de tot allò que existeix.
  • 540 BCE

    Heràclit

    Heràclit
    Data de naixement : 540 a.C. Efeso
    Data de defunció : 470 a.C.
    Deia que el món no va ser creat per cap home, per ell és i serà eternament foc viu que s'encén i s’apaga, perquè hi ha un cicle còsmic. També deia que tot està en constant canvi i moviment.
  • 515 BCE

    Parmènides

    Parmènides
    Data de naixement : 515-510 a.C. Elea
    Data de defunció : 470 a.C. Elea
    La seva filosofia és molt abstracta. Confirma que no existeix l’Arkhé. Diu que si no hi ha res, no es pot formar alguna cosa del no res, per tant, tot el que existeix prové d’alguna cosa.
  • 484 BCE

    Empèdocles

    Empèdocles
    Data de naixement : 484 a.C. Acragante
    Data de defunció : 424 a.C. Peloponeso
    Deia que l’Arkhé era més d’un component: els quatre elements eterns: l'aigua, l'aire, la terra i el foc. Va dir que al combinar aquests 4 elements van donar lloc a un món físic, a partir de dues forces còsmiques (amor i odi).
  • 483 BCE

    Gòrgies

    Gòrgies
    Data de naixement : 483 a.C. Leontini, Itàlia
    Data de defunció : 375 a.C. Larisa, Grècia
    La seva filosofia es basava en afirmar que res existeix i en cas de que existeixi, no es pot conèixer realment. I si per casualitat es coneixes, no es podria transmetre a ningú. Va fer aquesta afirmació basant-se en la natura subjectiva de la ment humana.
  • 480 BCE

    Protàgores

    Protàgores
    Data de naixement : 480 a. C.
    Data de defunció : 410 a. C.
    Protàgores diu que no hi ha veritats absolutes perquè tot està fet per context, pel temps i el lloc on passa cada cosa. Cada context es pot interpretar de forma distinta per a cada persona en funció de on, quan i com.
  • 470 BCE

    Sòcrates

    Sòcrates
    Data de naixement : 470 a.C. Atenes
    Data de defunció : 399 a.C. Atenes
    Centra la seva filosofia en l’home, qüestiona la moral del coneixement. Diu que existeixen veritats comunes en totes les persones i afirma que el coneixement més important al qual l’home pot aspirar, és al de si mateix. "Només sé que no sé res" és una cèlebre frase de Sòcrates, amb la que reconeix el seu desconeixement, però això li porta a voler aprendre coses noves (actitud filosòfica)
  • 427 BCE

    Plató

    Plató
    Data de naixement : 427 a.C. Atenes
    Data de defunció : 347 a.C. Atenes
    Crea la teoria de les idees. Distingeix dos tipus de mons, el sensible i el intel·ligent. A més, diu que dins de cada persona hi ha un alma. A l’hora de morir, els cossos ho fan però les almes no. La filosofia de Plató és molt extensa i va reflexionar sobre gairebé totes les branques. Va crear una escola anomenada Acadèmia.
  • 384 BCE

    Aristòtil

    Aristòtil
    Data de naixement : 384 a.C. Estagirita, Grècia
    Data de defunció : 322 a.C. Euboea Island, Grècia
    Va sistematitzar la lògica, va crear la seva pròpia filosofia on deia que només existia un món i que la realitat podia canviar. Deia que el verdader coneixement és el que identifica les substàncies de cada cosa. Va crear una escola anomenada Liceu.
  • 341 BCE

    Epicur

    Epicur
    Data de naixement : 341 a.C. Samos, Grècia
    Data de defunció : 270 a.C. Atenes, Grècia
    Epicur diu que la clau d’una vida feliç és aconseguir acumular la major quantitat de plaer, reduint al màxim el dolor que pugui causar.
  • 4 BCE

    Séneca

    Séneca
    Data de naixement : 4 a.C. Córdoba
    Data de defunció : 65 d.C. Roma, Itàlia
    Per a ell la virtut i la sabiduria eren la meta de la vida moral. La sabiduria consistia en seguir a la natura (encaminada per la raó) deixant-se guiar per les lleis i els exemples.
  • 354

    Agustí d'Hipona

    Agustí d'Hipona
    Data de naixement : 13 de novembre de 354 d.C., Tagaste
    Data de defunció : 28 d’agost de 430 d.C., Hipo Regius, Argelia.
    Pertany a la filosofia medieval. Fou el màxim pensador del cristianisme del primer mil·lenni i principal representant de la patrística. Aplica les idees platòniques al cristianisme. Explica la relació entre l’alma humana i Déu i aquesta és essencial per trobar la veritat. La fe i la raó han de col·laborar, però partint de la preeminència de la fe sobre la raó.
  • Period: 476 to 1453

    Filosofia medieval

    La filosofia medieval es centra en la relació entre fe i raó.
  • 782

    Joan Escot Eriúgena

    Joan Escot Eriúgena
    Data de naixement : 810, Irlanda
    Data de defunció : 877, França Occidental o Anglaterra.
    Es manté en la línia del neoplatonisme, però volia explicar la realitat mitjançant un sistema racional i unitari. Considera que el món i totes les coses que conté són una expressió de la ment divina.
  • 980

    Avicenna

    Avicenna
    Data de naixement : agost 980 d.C., Afshona, Uzbekistan
    Data de defunció : 22 de juny de 1037, Hamadan, Iran. Conserva les tendències materialistes i idealistes d’Aristòtil, retrocedint en algunes qüestions cap al neoplatonisme. Va voler consolidar el pensament racional i propagar els coneixements de les ciències naturals i de les matemàtiques.
  • Apr 14, 1126

    Averrois

    Averrois
    Data de naixement : 14 d’abril de 1126, Córdoba
    Data de defunció : 10 de desembre de 1198, Marrakech, Marroc.
    Mantenia que les veritats metafísiques poden expressar-se per dos camins: a través de la filosofia i a través de la revelació. Va buscar una explicació al pensament humà i com és capaç de formular veritats universals. Va destacar que el cervell era capaç de realitzar certes facultats intel·lectuals, que els grecs atribuïen a un pla metafísic. També va elaborar una enciclopèdia mèdica.
  • Jan 28, 1225

    Tomàs d'Aquino

    Tomàs d'Aquino
    Data de naixement : 28 de gener de 1225, Roccasecca, Itàlia
    Data de defunció : 7 de març de 1274, Abadia de Fossanova, Itàlia.
    Adapta l'aristotelisme al cristianisme. Forma part del moviment escolàstica. Presenta cinc vies per argumentar racionalment a favor de l'existència de Déu. Per exemple, els efectes visibles i finits de Déu demostren la seva existència invisible i infinita.
  • 1266

    Duns Escot

    Duns Escot
    Data de naixement : 1266, Duns, Regne d’Escòcia
    Data de defunció : 8 de novembre de 1308, Sacre Imperi Romanogermànic.
    Principal representant de l'escolàstica, moviment que agafa les idee aristotèliques i les assimila al cristianisme. Va desenvolupar un complex argument a favor de l’existència de Déu, defensà la univocitat del ser, el voluntarisme, la revelació com font del coneixement i l’autoritat de l’Església.
  • 1285

    Guillem d'Occam

    Guillem d'Occam
    Data de naixement : 1285, Occam, Regne Unit
    Data de defunció : 10 d’abril de 1347, Múnich, Alemanya.
    Màxim representant del nominalisme. Va criticar un dels principis bàsics de l'escolàstica, l'existència real dels universals. Per a ell, l'única cosa que existeix realment són els individus particulars, i els noms no són més que simples convencions humanes oer a referir-se a aquests objectes.
  • Period: 1453 to

    Filosofia moderna

    Aquest període es caracteritza per l'humanisme, s'orienta cap a la teoria del coneixement, és a dir, l'estudi de la raó.
  • Grotius

    Grotius
    Data de naixement : 10 d’abril de 1583 Delft, Països Baixos
    Data de defunció : 28 d’agost de 1645 Rostock, Alemanya
    Planteja que el dret i la justícia en temps de guerra són les úniques vies que permeten conviure pacíficament entre els homes. La seva teoria diu que un mateix no té el dret a la propietat privada com dret universal però si la té com a un dret general.
  • Descartes

    Descartes
    Data de naixement : 31 de març de 1596, França
    Data de defunció : 11 de febrer de 1650, Estocolm, Suècia
    Teoria idealista que inclou la substància corporal i l’espiritual. La seva filosofia estava basada en la veritat, i unia religió i ciència. Ell creia que la ciència havia de ser pràctica, més que especulativa.
  • Locke

    Locke
    Data de naixement : 29 d’agost de 1632, Wrington, Regne Unit
    Data de defunció : 28 de octubre de 1704, High Laver, Regne Unit
    Locke diu que quan naixem tenim la ment com un paper en blanc: el nostre coneixement només es pot crear a partir de l'experiència que anem creant cadascun de nosaltres al llarg de la vida, a partir dels sentits.
  • Spinoza

    Spinoza
    Data de naixement : 24 de novembre de 1632 Àmsterdam, Països Baixos
    Data de defunció : 21 de febrer de 1677 La Haya, Països Baixos.
    Explica el ser com l'afany que tenim de perdurar sempre, és a dir, de ser eterns. Quan diu afany es refereix a ment, l’anomenem voluntat; i quan es refereix a ment i cos el denominem apetit.
  • Malebranche

    Malebranche
    Data de naixement : 6 d’agost de 1638, París, França
    Data de defunció : 13 d’octubre de 1715, París, França.
    Diu que l'existència del món material s’ha de posar en relació amb la voluntat de Déu. Segons ell, Déu és qui ens guia a tot el que fem.
  • Hume

    Hume
    Data de naixement : 26 d’abril de 1711, Edimburg, Regne Unit
    Data de defunció : 25 d’agost de 1776, Edimburg
    Deia que l'experiència és l'única font del coneixement. Segons ell, les idees pertanyen al passat i les percepcions al present. També deia que tenim una creença cap al futur i no un coneixement.
  • Kant

    Kant
    Data de naixement : 22 d’abril de 1724 Königsberg, Prússia
    Data de defunció : 12 de febrer de 1804, Königsberg, Prússia
    La teoria de Kant diu que cada persona ha d’elaborar les seves pròpies regles de forma autònoma. Però aquestes han de tenir una forma adequada per a ser considerades moralment acceptables.
  • Period: to

    Filosofia contemporània

    A la filosofia contemporània conflueixen diferents corrents i tendències, però totes tenen en comú el seu tarannà crític i la seva actitud de denúncia i sospita.
  • Karl Marx

    Karl Marx
    Data de naixement : 5 de maig de 1818, Trèveris, Alemanya
    Data de defunció : 14 de març de 1883, Londres, Regne Unit
    Sospita de l'economia capitalisme: ell creu que la societat ha de ser igualitària i vol acabar amb la lluita de classes. La seva filosofia és anomenada marxisme, en la qual es basen el socialisme i el comunisme, i ha inspirat esdeveniments històrics tan importants com la Revolució Russa o la Revolució Xina. Obres importants: "El Capital", "El Manifest Comunista"
  • Sigmund Freud

    Sigmund Freud
    Data de naixement : 6 de maig de 1856, Příbor, Txèquia
    Data de defunció : 23 de setembre de 1939, Londres, Regne Unit
    Sospita que siguem totalment conscients. És el pare de la psicologia moderna. Amb la seva teoria psicoanalítica, Freud volia demostrar que la major part de les activitats que realitza el ser humà són inconscients.
  • Friedrich Nietzsche

    Friedrich Nietzsche
    Data de naixement : 15 d’octubre de 1844, Röcken, Alemanya
    Data de defunció : 25 d’agost de 1900, Weimar, Alemanya
    Sospita del moralisme i la religió: creu en el vitalisme, que nega l'existència de Déu. Fa una crítica de la filosofia anterior, sobretot amb el llibre "Filosofia amb martell". Posa els sentits per sobre de la raó.
  • Edmund Husserl

    Edmund Husserl
    Data de naixement : 8 d’abril de 1859, Prostějov, Txèquia
    Data de defunció : 27 d’abril de 1938, Friburg de Brisgòvia, Alemanya
    Representant de la fenomenologia, corrent filosòfic que parla de la realitat. La principal aportació d'aquest moviment és situar el subjecte, el jo, al centre del coneixement i considerar que la filosofia ha de ser una descripció de la realitat fenomènica, no la física i quantificable de la ciència, sinó la que es mostra tal com és a la consciència.
  • Martin Heidegger

    Martin Heidegger
    Data de naixement : 26 de setembre de 1889, Messkirch
    Data de defunció : 26 de maig de 1976, Friburg de Brisgòvia, Alemanya.
    Era alumne de Husserl. Se centra fundamentalment en l’estudi de l’existència humana i en la història del ser. És un dels principals representants de l'existencialisme, que es caracteritza, sobretot, per la creença radical en la llibertat i el desemparament de l'ésser humà, així com la convicció que les nostres accions defineixen la nostra existència.
  • Ortega y Gasset

    Ortega y Gasset
    Data de naixement : 9 de maig de 1883, Madrid
    Data de defunció : 18 d’octubre de 1955, Madrid
    Per a Ortega y Gasset la filosofia és l'estudi radical de la totalitat de l'Univers. En la seva antropologia filosòfica l'home és un ésser dialògic, i la seva existència depèn de l'existència dels altres i del món. No hi ha separació entre món i humà, sinó coexistència.
  • Hans-Georg Gadamer

    Hans-Georg Gadamer
    Data de naixement : 11 de febrer de 1900, Marburg, Alemanya
    Data de defunció : 13 de març de 2002, Heidelberg, Alemanya
    Principal representant de l'hermenèutica, corrent filosòfic que es centra en l'anàlisi de textos. Es caracteritza per reivindicar que els esdeveniments i els àmbits d'allò que és humà no es poden conèixer mitjançant una descripció objectiva, sinó que requereixen una comprensió o interpretació (hermenèutica) inevitablement subjectiva.
  • María Zambrano

    María Zambrano
    Data de naixement : 22 d’abril de 1904, Vélez - Málaga
    Data de defunció : 6 de febrer de 1991, Madrid
    Qüestiona les accions del ser humà i proposa una reforma social. El seu pensament pressuposa la pertinència i, per tant, concep la llibertat com una pràctica, un exercici de transcendència a realitzar dia a dia.
  • Jean-Paul Sartre

    Jean-Paul Sartre
    Data de naixement : 21 de juny de 1905, París, França
    Data de defunció : 15 d’abril de 1980, París, França.
    Un dels representants de l'existencialisme, moviment que es centra en el perquè de la nostra existència. És Premi Nobel de Literatura. Considera que el ser humà està “condemnat a ser lliure”: és responsable per les seves accions.
  • Hannah Arendt

    Hannah Arendt
    Data de naixement : 14 d’octubre de 1906, Hannover, Alemanya
    Data de defunció : 4 de desembre de 1975, Nova York, Estats Units
    Representant de l'Escola de Frankfurt. Va reflexionar sobre el totalitarisme, l'holocaust i les circumstàncies que poden portar a un ésser humà "normal" cometre atrocitats. Va desenvolupar la seva teoria de la banalitat del mal, per expressar que alguns individus actuen dins de les regles del sistema al que pertanyen sense reflexionar sobre els seus actes.
  • Jürgen Habermas

    Jürgen Habermas
    Data de naixement : 18 de juny de 1929 (edat: 93 anys), Gummersbach, Alemanya
    Representant de l'Escola de Frankfurt, corrent filosòfic amb inspiració freudomarxista que té com a prioritats l'eficàcia i la productivitat. Aquest corrent proposa una crítica radical precisament de la tècnica, la ciència, el consumisme, la cultura massificada..., és a dir, de tot allò que contribueix a deshumanitzar la societat. Ell diu que hi ha tres interessos del coneixement: tècnic, pràctic i emancipant.