Historia

  • Guerra de la independència

    Guerra de la independència
    Suport visual.
  • Period: to

    Guerra de la independància i les corts de Cadis

    S’inicia una revolta a Espanya per expulsar als francesos que havien invadit Espanya aprofitant una expedició cap a Portugal. Aquesta revolta va esdevenir en una guerra que va durar fins al 1814.
    En aquest context el 1810 es convoca a Cadis als representants de les diferents juntes que s'havien creat arran el buit de poder, finalment es va imposar la ideologia liberal i el 19 de març de 1812 es va proclamar la primera constitució espanyola.
  • Restauració absolutista

    Restauració absolutista
    Suport visual.
  • Period: to

    La restauració absolutista

    Napoleó és derrotat, torna Ferran VII el qual no reconeix la legitimitat de les Corts de Cadis i es restaura l’absolutisme a petició del «Manifest dels perses» (sectors absolutistes) amb això s’inicia una forta repressió sobre els liberals.
  • Trienni liberal

    Trienni liberal
    Suport visual.
  • Period: to

    El trienni liberal

    El 1820 es produeix un cop d’estat pel coronel Riego el qual va imposar la constitució de 1812,iniciant a Espanya un període de tres anys de caràcter liberal democràtic. Finalment, el 1823 Ferran VII amb l’ajuda de la Santa Aliança aconsegueix fer caure el govern liberal.
  • Segona restauració absolutista

    Segona restauració absolutista
    Suport visual.
  • Period: to

    Segona restauració absolutista

    Amb la tornada de l’absolutisme es produeix una nova onada de repressió contra els liberals.
    Al final de la dècada es presenta el problema de successió del rei, ja que Ferran VII tenia una filla Isabel, però, la llei sàlica prohibia a les dones accedir al tron, per tant, Carles Maria Isidre accediria al tron. Ferran va promulgar la pragmàtica sanció que anul·lava la llei sàlica i va proclamar hereva a la seva filla. Mort Ferran VII, es va produir una revolta entre els Carlins i Isabelins.
  • Liberals al poder

    Liberals al poder
    Suport visual.
  • Period: to

    Canvis de poder

    S’imposen els liberals Isabelins que es van dividir en dues opcions: els moderats que eren partidaris de sufragi restringit i anteposaven l’autoritat i l’ordre social a les llibertats, ja que desconfiaven de les classes populars. Els progressistes que defensaven el principi de sobirania nacional i el predomini de les Corts en el sistema polític atorgant a la corona una funció moderada.
    Duran aquest període els moderats i progressistes s’alternen el poder.
  • Period: to

    Nova constitució i els liberals al poder

    El 1837 impulsada pels progressistes es promulga una nova constitució basada en la de 1812, però més moderada, on s’inicia la desamortització de l’Església.
    El 1840 la regent abdica i les Corts nomenaven com a nou progressista al general Baldemoro Espartero. Finalment, el 1843 Espartero va caure víctima de l’oposició dels moderats i dels sectors demòcrates.
  • Isabel II major d'edat

    Isabel II major d'edat
    Isabel II compleix la majoria d'edat i demana al partit modern que formi govern.
  • Constitució del 1845

    Constitució del 1845
    Es va promulgar una nova constitució que donava més poder a la corona, sufragi censatari i sistema bicameral.
  • Concordat amb Roma

    Concordat amb Roma
    Narváez firma un concordat amb Roma per reconciliar-se amb la religió. També es crea la Guàrdia Civil.
  • Period: to

    Bienni progressista

    El cop d'estat liderat per O'Donell i ajudat per les classes populars porta a Espartero un altre cop al govern. Aquest va prendre mesures radicals com l'expulsió dels jesuïtes, una segona desamortització dels béns comunals dels municipis i una nova llei de ferrocarrils.
  • Period: to

    Segona decada moderada

    Els progressistes van quedar marginats i els conservadors van arribar al poder. Predominaven els terratinents, l'església i els militars conservadors.
    Paralització de les desamortitzacions, reconeixement de les prerrogatives tradicionals de l'església i la institucionalització del frau electoral.
  • Destronament d'Isabel II i fi del règim liberal

    Destronament d'Isabel II i fi del règim liberal
    Els progressistes i els demòcrates van pactar a Ostende el destronament d'Isabel II. L'armada espanyola es va aixecar en contra de la monarca. Aquest aixecament militar es va estendre ràpidament per l'est d'Espanya i Andalusia. Pocs dies després la revolució triomfava posant fi al règim liberal autoritari i la reina abandonava Espanya.
  • Constitució del 1869

    Constitució del 1869
    Es va promulgar una nova constitució amb sufragi universal masculí, llibertat de culte i llibertat d'expressió.
  • Amadeu I rei d'Espanya

    Amadeu I rei d'Espanya
    Amadeu I va ser el candidat elegit per ocupar el tron. El suport escàs a la seva idea de règim totalment democràtic, la insurrecció de Cuba, aixecaments carlins, problemes amb hisenda i protestes populars van fer que renunciés al tron el 1873.
  • La primera república

    La primera república
    Les corts van votar la constitució d'una república presidida per Estanislau Figueras. Pi i Margall, Salmerón i Castelar el van precedir. La república es va trobar amb múltiples problemes com el ressorgiment de les juntes revolucionàries, les revoltes obreres, l'esclatde la 3a guerra carlina...
  • Cop d'estat i fi de la primera república

    Cop d'estat i fi de la primera república
    El cop d'estat del general Pavía va posar fi a la primera república.