H Δικτατορία του Φράνκο

By vassor
  • Γέννηση του Φράνκο

    Γέννηση του Φράνκο
  • Aποφοίτηση από τη στρατιωτική Ακαδημία

    Το 1910 αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία του Πεζικού στο Τολέδο, 251ος ανάμεσα σε 312 μαθητές.
  • Αποκτά τον τίτλο του ταγματάρχη

    Σε ηλικία 23 ετών και λόγω των ανδραγαθημάτων του στον πόλεμο έγινε ο πιο νέος ταγματάρχης στον ισπανικό στρατό
  • Ο νεότερος στρατηγός στην Ευρώπη

    Ο νεότερος στρατηγός στην Ευρώπη
    Συνεχίζοντας την επιτυχημένη του στρατιωτική καριέρα με εκστρατείες στο Μαρόκο, έγινε στρατηγός δύο αστέρων το 1925, ορισμένος από τον βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ΄, ο νεότερος στην Ευρώπη με αυτό το βαθμό.
  • Το πραξικόπημα του Σανχούρχο

    Το πραξικόπημα του Σανχούρχο
    To 1932 ο στρατηγός Σανχούρχο οργανώνει πραξικόπημα με τη βοήθεια του πλέον δραστήριου νεότερου στρατηγού, Εμίλιο Μόλα, ο οποίος εξελίσσεται σε οργανωτή με το γενικό πρόσταγμα. Ο Φράνκο καλείται να συμμετάσχει, αλλά αρνείται, γιατί βρίσκει το όλο σχέδιο επιπόλαιο. Το πραξικόπημα αποτυγχάνει παταγωδώς.
  • Συζήτηση για την αυτοδιάθεση των Καταλανών και των Βάσκων

    Στη συζήτηση για την αυτοδιάθεση των Καταλανών και των Βάσκων οι περισσότεροι στρατιωτικοί ηγέτες αντιτίθενται στη διάσπαση της Ισπανίας, και Φράνκο παίρνει την πρωτοβουλία να στείλει σχετική επιστολή στη Βουλή.
  • Προαγωγή του Φράνκο σε στρατηγό τριών αστέρων

    Στις αρχές του 1933 ο Αθάνια τον μεταθέτει δυσμενώς στις Βαλεαρίδες Νήσους ως Γενικό Διοικητή, ουσιαστικά για να τον απομακρύνει από τη Μαδρίτη. Μετά το θρίαμβο της κεντροδεξιάς στις νέες εκλογές το 1933, προβιβάστηκε σε στρατηγό τριών αστέρων, το 1934, παραμένοντας στις Βαλεαρίδες.
  • Ο Φράνκο αρχηγός του Επιτελείου

    Ο Φράνκο αρχηγός του Επιτελείου
    Το 1935 ο Φράνκο ονομάζεται αρχηγός του Επιτελείου
  • Υποβιβασμός του Φράνκο

    Το 1936 επιστρέφει στην εξουσία ο Μανουέλ Αθάνια. Το ίδιο έτος υποβιβάζει τον Φράνκο και τον στέλνει γενικό διοικητή στις Κανάριες Νήσους.
  • Period: to

    Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος

    Ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των void(0);Δημοκρατικών κομμουνιστικών Δυνάμεων που καθοδηγούνταν από τον Πρόεδρο της Β΄ Ισπανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια. Νικήτριες αναδείχθηκαν οι εθνικές δυνάμεις του Φράνκο.
  • Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα και ο πίνακας του Πικάσσο

    Ο βομβαρδισμός της  Γκουέρνικα και ο πίνακας του Πικάσσο
    Την εποχή του βομβαρδισμού της Γκουέρνικα, ο μεγάλος ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο ετοίμαζε ένα πίνακα, παραγγελία της Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Μαδρίτης, που θα κοσμούσε το Ισπανικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων. Μόλις πληροφορήθηκε τη μεγάλη σφαγή, ονόμασε τον πίνακα Γκουέρνικα, θέλοντας να εκφράσει την απέχθειά του προς τους στρατιωτικούς «που βύθισαν την Ισπανία στον ωκεανό του πόνου και του θανάτου».
  • Ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα

    Ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα
    Στις 26 Απριλίου 1937 γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα, οι πιλότοι των οποίων πολεμούσαν στο πλευρό των Ισπανών Εθνικιστών, στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, βομβάρδισαν την πόλη Γκερνίκα, στη χώρα των Βάσκων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
  • Η στάση του Φράνκο και Β'Παγκόσμιος πόλεμος

    Με την έναρξη της παγκόσμιας σύρραξης, ο Φράνκο άλλαξε τη στάση της Ισπανίας από ουδέτερη σε μη εμπόλεμη.
  • Η Δικτακτορία του Φράνκο

    Η Δικτακτορία του Φράνκο
    Η δικτατορία ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, για την σταθερή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή ενός καθεστώτος τρόμου καθόλη τη διάρκειά της.Πάνω από 300.000 φυλακίστηκαν και γύρω στους 100.000 εκτελέστηκαν για πολιτικούς λόγους.
  • Period: to

    Η φασιστική περίοδος της δικτατορίας του Φράνκο

    Η φασιστική (1939-1944) χαρακτηρίζεται από α. τη φασιστική ιδεολογία της Φάλαγγας β. τη σχεδόν πλήρη ταύτιση της Ισπανίας με τις λοιπές φασιστικές και δικτατορικές χώρες, γ. τη λειτουργία ενός υποτυπώδους κοινοβουλίου δ.την απέραντη γραφειοκρατία. ε.τη μείωση μισθών(Δυστυχία, λιμός, διανομή τροφίμων με δελτίο, παρεμπόριο και λαθρεμπόριο).στ.την παγόρευση συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης
  • Period: to

    Η Δικτακτορία του Φράνκο

    Υπήρξε προϊόν της νίκης των εξεγερμένων στρατιωτικών δυνάμεων και των συμμάχων τους κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου και των συνταγμένων με αυτή δυνάμεων στον Ισπανικό Εμφύλιο.
  • Σχέσεις Ισπανίας Άξονα

    Όσο ο Άξονας προήλαυνε στη Ρωσία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν αρκετά θερμές, τόσο οικονομικά (η Ισπανία εξήγαγε μεγάλες ποσότητες ορυκτών στη Γερμανία ) όσο και στρατιωτικά, με την ανεπίσημη αποστολή της «εθελοντικής» της Κυανής Μεραρχίας εναντίον της ΕΣΣΔ.
  • Period: to

    Η περίοδος της "αυτάρκειας"

    Κατά την περίοδο της «αυτάρκειας» (1944-1959), η Ισπανία φυτοζωεί κατεστραμμένη από τον πόλεμο και απομονωμένη διεθνώς λόγω των δεσμών της με τον ευρωπαϊκό φασισμό
  • Η θέση της Ισπανίας μετά το τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου

    Με το τέλος του πολέμου, διεθνώς το καθεστώς θεωρείται κατάλοιπο του φασισμού και χώρες όπως η Γαλλία και το Μεξικό αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συνομιλία με την Ισπανία, που αποκλείεται από τους διεθνείς οργανισμούς. Η ισπανική διπλωματία προέβαλλε ως αντίβαρο στην απουσία δημοκρατίας τον άκρατο αντικομμουνισμό της και προσεγγίζει τις Η.Π.Α. Η μοναδική χώρα που βοήθησε το καθεστώς ήταν η Αργεντινή του Χουάν Ντομίνγκο Περόν, με την αποστολή χιλιάδων τόνων τροφίμων
  • Η πορεία προς την άρση του διεθνούς αποκλεισμού

    Η πορεία προς την άρση του διεθνούς αποκλεισμού ξεκίνησε με το άνοιγμα των γαλλικών συνόρων τον Φεβρουάριο του 1946 και την πρωταγωνίστησαν οι Η.Π.Α που δεν έβλεπαν εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση της Ισπανίας πέραν του δικτάτορα.
  • Η θέση της Ισπανίας στα τέλη δεκαετίας του '40

    Η αποφασιστικοποίηση του καθεστώτος στα τέλη της δεκαετίας του 1940 φάνηκε με τον ορισμό του Αλβέρτο Μαρτίν Αρτάχο ως υπουργού εξωτερικών. Η νέα τάση του δικτάτορα ήταν να παρουσιάζει το καθεστώς όχι ως φασιστικό αλλά ως συντηρητικό και καθολικό, κάνοντας ξεκάθαρη την υιοθέτηση εκ μέρους του, κι επομένως από το κράτος, της ιδεολογίας του εθνικοκαθολικισμού, που ταυτίζει το «αιώνιο ισπανικό έθνος» με τον καθολικισμό.
  • Η Συμφωνία της Μαδρίτης με τις ΗΠΑ

    Στις 26 Σεπτεμβρίου 1953 υπεγράφη η, αρκετά σκληρή για την Ισπανία, Συμφωνία της Μαδρίτης με τις Η.Π.Α. οι οποίες υπολόγιζαν την Ισπανία ως μια χρήσιμη βάση για τον έλεγχο της νοτιοδυτικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Το ίδιο έτος ο Φράνκο απέκτησε το δικαίωμα του ορισμού επισκόπων με την υπογραφή της Συμφωνίας με το Βατικανό, ενισχύοντας την απόλυτη εξουσία του πάνω στην ισπανική εκκλησία.
  • Η Ισπανία μέλος του ΟΗΕ

    Η μεγαλύτερη νίκη ωστόσο υπήρξε η αποδοχή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη το 1955
  • Period: to

    Ο ύστερος Φρανκισμός

    Ο ύστερος φρανκισμός (1959-1975) σχετίζεται με το άνοιγμα στην Ευρώπη, την εισρροή τουριστών και τη μερική φιλελευθεροποίησή του προς το τέλος της ζωής του δικτάτορα.
  • Period: to

    Η Ισπανική Μετάβαση στη Δημοκρατία

    Η Ισπανική Μετάβαση στη Δημοκρατία ήταν η περίοδος εκδημοκρατισμού του κράτους μετά τον θάνατο του Φράνκο. Η Δικτατορία εντούτοις δεν καταδικάστηκε παρά μόνο τον Νοέμβριο του 2002.