Image003(4217)

H διαμόρφωση των συνόρων του ελληνικού κράτους

  • Ανεξάρτητο ελληνικό κράτος

    Ανεξάρτητο ελληνικό κράτος
    Πρωτόκολλο Ανεξαρτησίας. Ήταν η πρώτη επίσημη διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Υπογράφτηκε από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Τα σύνορα ορίστηκε ότι θα φτάνουν νότια της γραμμής που οριζόταν από τους ποταμούς Αχελώο και Σπερχειό. Στα όρια του κράτους συμπεριλαμβάνονταν εκτός από την Πελοπόννησο, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και οι Σποράδες.
    ιστοσελίδα
  • Παγασητ.- Αμβρακικός

    Παγασητ.-  Αμβρακικός
    Συνθήκη Κωνσταντινούπολης. Με τη συνθήκη αυτή τα σύνορα της Ελλάδας διευρύνθηκαν προς βορρά, ενσωματώνοντας όλα τα εδάφη νότια της γραμμής Αμβρακικού-Παγασητικού κόλπου.
    ιστοσελίδα
  • Επτάνησα

    Επτάνησα
    Η αναγόρευση του Γεωργίου του Α΄ως βασιλιά της Ελλάδας το 1863 συνοδεύτηκε από την παραχώρηση των Επτανήσων από την Αγγλία στην Ελλάδα. Η συνθήκη υπογράφτηκε στις 29 Μαρτίου 1864 από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Η επίσημη ενσωμάτωση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 1864.
    Ντοκιμαντέρ
  • Θεσσαλία

     Θεσσαλία
    Η ήττα των τουρκικών δυνάμεων στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 έφερε την Ελλάδα σε θέση διεκδικητή στο συνέδριο του Βερολίνου, που ακολούθησε το 1878. Μετά από μακρόχρονες συζητήσεις, υπογράφτηκε, στις 20 Ιουνίου 1881, ελληνοτουρκική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αποκτούσε τη Θεσσαλία, εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας, καθώς και την επαρχία της Άρτας.
    Ντοκιμαντέρ
  • "Νέες Χώρες"

     "Νέες Χώρες"
    Η συνθήκη του Βουκουρεστίου σφράγισε τις επιτυχίες του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους, ενσωματώνοντας στην χώρα τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Β. Α. Αιγαίου και την Κρήτη. ΟΙ επιτυχίες αυτές ήταν αποτέλεσμα της ανασυγκρότησης του ελληνικού στρατού και της εξασφάλισης συμμαχιών της Ελλάδας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βουλγαρίας, που εξασφαλίστηκαν χάρη στους χειρισμούς του Βενιζέλου.
    Ντοκιμαντέρ
  • Δ. Θράκη

    Δ. Θράκη
    Η Βουλγαρία ως ηττημένη χώρα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη συνθήκη του Νεϊγύ αναγκάζεται να παραχωρήσει στην Ελλάδα τη Δ. Θράκη. Οι δυο χώρες υπογράφουν εθελοντική αμοιβαία ανταλλαγή πληθυσμών.
    Ιστοσελίδα
  • Συνθήκη Σεβρών

    Συνθήκη Σεβρών
    Η συνθήκη αυτή καθόριζε ότι τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος και η Ανατολική Θράκη παραχωρούνταν στην Ελλάδα, η οποία αναλάμβανε επιπλέον τη διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της περιοχής θα αποφάσιζαν με δημοψήφισμα για την τύχη της.
    Ντοκιμαντέρ
  • gdggsgs

    fgscgsgfg
    [istoselida](www.google.gr)
  • Συνθήκη Λωζάνης

    Συνθήκη Λωζάνης
    Με τη συνθήκη αυτή, που ακολούθησε την τραγική καταστροφή στη Μ. Ασία, η Ελλάδα παραχωρεί στην Οθωμανική αυτοκρατορία την Αν. Θράκη, την Ίμβρο, την Τένεδο και την περιοχή της Σμύρνης. Με ξεχωριστή συμφωνία προβλέπεται επιπλέον υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.
    Ντοκιμαντέρ
  • Δωδεκάνησα

    Δωδεκάνησα
    Με τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφτηκε στο Παρίσι μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Ιταλία παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου του 1948.
    Ντοκιμαντέρ