Images (1)

H ιστορική αναδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

By xeniach
  • Period: to

    Μια ειρηνική Ευρώπη – η αρχή της συνεργασίας

    Μια ειρηνική Ευρώπη – η αρχή της συνεργασίαςΜια ειρηνική Ευρώπη – η αρχή της συνεργασίας</a> Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να τεθεί τέλος στους συχνούς και αιματηρούς πολέμους μεταξύ των γειτονικών χωρών που κατέληξαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη από το 1950, με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα αρχίζει η ένωση των ευρωπαϊκών χωρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης.
  • Ευρωπαϊκή Ένωση Φεντεραλιστών

    Ευρωπαϊκή Ένωση Φεντεραλιστών
    http://europa.eu/about-eu/eu-history/1945-1959/1946/index_el.htm' >Φεντεραλιστικό κόμμα</a>Δημιουργείται στο Παρίσι (Γαλλία) η European Federalists Union (Ευρωπαϊκή Ένωση Φεντεραλιστών).Tο Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα είναι το φιλοευρωπαϊκό, πανευρωπαϊκό και φεντεραλιστικό πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει την περαιτέρω ένωση της ΕΕ και την εγκαθίδρυση μίας Ομοσπονδιακής Ευρώπης.
  • Ευρωπαικό έμβλημα

    Ευρωπαικό έμβλημα
    Ευρωπαικό έμβλημαΤο Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθετεί ως έμβλημά του την μπλε σημαία με τα δώδεκα χρυσά αστέρια.
  • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
    Ευρωπαικό δικαστήριοΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αντικαθιστά το Δικαστήριο της ΕΚΑΧ, αρχίζει να λειτουργεί στο Λουξεμβούργο.
  • Period: to

    Η «ανθηρή δεκαετία του ‘60» – μια περίοδοςοικονομικής ανάπτυξης

    Η «ανθηρή δεκαετία του ‘60» – μια περίοδος οικονομικής ανάπτυξηςΣτη δεκαετία του ΄60, εμφανίζεται για πρώτη φορά μια πραγματική «κουλτούρα των νέων». Μουσικά συγκροτήματα όπως οι Beatles προσελκύουν, σε όλες τις εμφανίσεις τους, τεράστια πλήθη εφήβων θαυμαστών και δίνουν έναυσμα σε μια πολιτιστική επανάσταση, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των γενεών.Το διάστημα αυτό είναι ευνοϊκό για την οικονομία ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, της κατάργησης των δασμών στις συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
  • Ευρωπαικό κοινωνικό ταμείο

    Ευρωπαικό κοινωνικό ταμείο
    Ευρωπαικό κοινωνικό ταμείο Το ΕΚΤ είναι το βασικό μέσο που χρησιμοποιεί η Ευρώπη για την υποστήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη των πολιτών για την εξεύρεση καλύτερων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση πιο δίκαιων ευκαιριών απασχόλησης για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Λειτουργεί επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ευρώπης – τους εργαζόμενους, τους νέους και όλους όσους αναζητούν εργασία.
  • Κοινή γεωργική πολιτική

    Κοινή γεωργική πολιτική
    Kοινή γεωργική πολιτική
    Εγκαινιάζεται η «κοινή γεωργική πολιτική» (ΚΓΠ) της ΕΕ, χάρη στην οποία τα κράτη μέλη ελέγχουν από κοινού την παραγωγή των τροφίμων. Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων που πληρώνονται στους παραγωγούς είναι ενιαίες σε όλες τις χώρες. Η ΕΕ παράγει αρκετά τρόφιμα για τις ανάγκες της και οι γεωργοί κερδίζουν καλά τη ζωή τους.
  • Yaounde

    Yaounde
    Σύμβαση ΓιαουντέΑρχίζει να ισχύει η Σύμβαση της Yaounde.
  • Period: to

    Η κοινότητα διευρύνεται – προσχώρηση και άλλων χωρών

    Η κοινότητα διευρύνεται – προσχώρηση και άλλων χωρών Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1973, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατών μελών σε εννέα. Ο σύντομος, αλλά βίαιος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, τον Οκτώβριο του 1973, είχε ως συνέπεια την ενεργειακή κρίση καθώς και σειρά οικονομικών προβλημάτων για την Ευρώπη.
  • Προστασία περιβάλλοντος

    Προστασία περιβάλλοντος
    ομάδες προστασίας περιβάλλοντοςΣτη δεκαετία του 1970 εντείνεται ο αγώνας κατά της ρύπανσης. Η ΕΕ εγκρίνει νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, εισάγοντας για πρώτη φορά την έννοια "ο ρυπαίνων πληρώνει". Ιδρύονται ομάδες πίεσης, όπως η Greenpeace.
  • 3 Νέα κράτη μέλη

    3 Νέα κράτη μέλη
    Νέα κράτη μέληΟι Έξι γίνονται επισήμως Εννέα, όταν η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται πλήρη μέλη της ΕΕ.Δανία, Κράτη μέλη: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο.Νέα κράτη μέλη: Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία.
  • Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης

    Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης
    Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Για να δείξουν την αλληλεγγύη τους, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ αποφασίζουν την ίδρυση του Eυρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σκοπός του είναι η μεταφορά χρημάτων από τις πλούσιες στις φτωχές περιφέρειες, για τη βελτίωση των δρόμων και των επικοινωνιών, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.