Guerra Freda

  • La desconfiança entre Estats Units i l’URSS

    La desconfiança entre Estats Units i l’URSS
    En acabar la guerra, la influència de l’URSS a Europa havia augmentat, per això, els aliats (Estats Units i Gran Bretanya) desconfiaven de les intencions expansionistes de l’URSS i es mostraven recelosos davant del creixement del comunisme arreu del món.
  • La consolidació de dos blocs antagònics

    La consolidació de dos blocs antagònics
    La ruptura entre els aliats es va desencadenar el 1947, Truman va fixar com a objectiu prioritari la contenció del comunisme, conegut com Doctrina Truman.
    George Marshall va creure que una ajuda econòmica per a la reconstrucció postbèl·lica constituiria la millor arma per frenar l’expansió comunista, conegut com Pla Marshall. La proposta americana va ser criticada pels soviètics (doctrina Jdànov) com una forma d’imperialisme per mantenir els països europeus sota el seu domini.
  • Alemanya, centre de la Guerra Freda

    Alemanya, centre de la Guerra Freda
    El primer enfrontament entre les dues grans potències va tenir lloc a Alemanya, l’any 1948, moment en què la ciutat de Berlín va quedar bloquejada.
    El desenllaç de la qüestió berlinesa va acabar amb la divisió d’Alemanya en dos Estats, un al bloc occidental i l’altre sota influència soviètica.
  • Guerra de Corea

    Guerra de Corea
    Va ser un conflicte militar en què es van enfrontar els governs de Corea del Nord i de Corea del Sud pel control de la península de Corea. Va ser el primer conflicte armat de la Guerra Freda. El conflicte es va iniciar com una guerra civil entre les diferents faccions de poder coreanes que es disputaven el govern de Corea. Els comunistes havien establert un govern sota el lideratge de Kim Il Sung al nord i els nacionalistes el govern de Syngman Rhee al sud.
  • Period: to

    L’URSS, líder del món comunista

    l’URSS i els altres règims comunistes varen aconseguir elevades taxes de creixement econòmic però un sistema polític autoritari com el que tenien, la falta de llibertats, l’excés de burocràcia i la ineficàcia econòmica comportaren un creixement econòmic i un nivell de vida més limitats que els dels països occidentals.
  • El bloqueig de Berlín

    El bloqueig de Berlín
    Dos milions d’alemanys de l’Est varen fugir a Occident. Els dirigents soviètics no volien això i l’URSS va exigir que Berlín Oest s’integrés a la RDA.
    Els Estats Units s’hi va oposar i el 1961 per iniciativa de les autoritats de Berlín-Est, es va aixecar un mur que va dividir la ciutat en dos.
  • Crisi dels míssils

    Crisi dels míssils
    Vaa ser un incident internacional que es va allargar 1 mes i 4 dies (16 d'octubre - 20 de novembre de 1962) entre els Estats Units i la Unió Soviètica que es va convertir en una crisi internacional quan els desplegaments nord-americans de míssils a Itàlia i Turquia es van igualar amb els desplegaments soviètics de míssils balístics similars a Cuba. Continua sent un moment decisiu en la preparació de la seguretat nacional i la guerra nuclear dels Estats Units.
  • La llarga guerra del Vietnam

    La llarga guerra del Vietnam
    És el conflicte bèl·lic entre la República Democràtica del Vietnam i el Front Nacional d'Alliberament del Vietnam, i els Estats Units d'Amèrica i el règim dictatorial del Vietnam del Sud, que va tenir lloc entre els anys 1955 a 1975, amb la intervenció directa i indirecta de diversos països estrangers,(al sud, principalment els Estats Units, fins a la seva retirada el 1973; i al Nord amb el suport material, tècnic i polític de la Unió Soviètica i la Xina).
  • Caiguda del teló d’acer

    Caiguda del teló d’acer
    El Teló d'Acer designa la separació, primer ideològica i després física, establerta a Europa després de la Segona Guerra Mundial entre la zona d'influència soviètica a l'Est i els països occidentals. Aquesta barrera, emblema i frontera de la Guerra freda, cau el 1989 amb el Mur de Berlín.
  • Dissolució de l’URSS

    Dissolució de l’URSS
    Va ser la desintegració de les estructures polítiques federals i el Govern central de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), que va culminar amb la independència de les quinze repúbliques de la Unió Soviètica entre l'11 de març del 1990 i el 26 de desembre del 1991. La signatura del Tractat va ser comunicada per telèfon al president de la Unió Soviètica Mikhaïl Gorbatxov per Stanislav Shushkévitx.3 4 5 ?