Guerra freda

  • Conferència Ialta

    Conferència Ialta
    La Conferència de Ialta va ser una reunió dels principals líders dels Aliats de la Segona Guerra Mundial que tingué lloc entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1945 a Ialta (Ucraïna), concretament al palau de Livàdia. Junt amb la Conferència de Teheran, va ser l'única vegada que es van reunir Roosevelt, Stalin i Churchill, els tres grans líders aliats dels Estats Units, la Unió Soviètica i l'imperi Britànic respectivament.
  • Conferència San Francisco

    Conferència San Francisco
    La Conferència de les Nacions Unides sobre Organització Internacional, més coneguda com la Conferència de San Francisco, va ser una convenció de delegats de 50 nacions aliades durant la Segona Guerra Mundial, que va tenir lloc del 25 d'abril de 1945 al 26 de juny de 1945 a San Francisco, Estats Units.
  • Conferència Potsdam

    Conferència Potsdam
    La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial. Els caps de govern d'aquestes tres nacions eren: Stalin, Clement Attlee i Truman, Aquests havien acordat decidir com administrarien Alemanya.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    Va començar quan Truman mitjançant un discurs, on va dir que la base de la política dels EEUU, era ajudar als pobles que estaven ressisistint a intents d’agressió. Gràcies al qual va aconseguir una ajuda econòmica a Grècia i Turquia. El senador republicà Arthur Vandenberg aconsellà a Truma que asustés al poble nord-americà, i va ser així quan es va aprovar l’ajuda i va ser el primer acte de la política de contenció nord-americana.
  • Period: to

    Primera fase: Màxima tensió (1947 - 1953)

    Va ser el període de major incertesa i tensions, totes dues superpotències delimitaven els seus territoris a partir de les demostracions del poder militar i així formant-se per grans blocs polítics, successos com la separació de Berlín i la guerra de Corea.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Pla Marshall és el nom pel qual es coneix el Programa de Reconstrucció Europeu anunciat pel secretari d'estat dels EEUU, George Marshall. Els EEUU es proposen donar préstecs econòmics per a la reestauració d'Europa, a totes aquelles potències que el suporten, però només als anticomunistes i per tant, donant suport als capitalistes.
    L'èxit del pla va ajudar a la recuperació econòmica i l'assentament dels règims democràtics a Europa Occidental.
  • Kominform

    Kominform
    Kominform és l’Oficina d'Informació dels Partits Comunistes i Obrers, era una organització per a l'intercanvi d'informació i experiències entre els partits comunistes, el creador va ser Andrei Jdànov, qui en resposta al Pla Marshall impulsat pel president dels EEUU, Truman, va realitzar un discurs en el qual va establir les bases de la nova política internacional de la URSS.
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    Discrus de Jdanov per la inauguració de la Kominform, va ser la resposta de la URSS enfront de la Doctrina Truman i el Pla Marshall. En el discurs de Jdanov es consignen gairebé els mateixos arguments que Truman en la seva doctrina, però des del punt de vista soviètic, és a dir, el món està dividit en dos, l'altre món està liderat per Estats Units, qui després de la guerra és el líder del capitalisme mundial.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    Praga, capital de Txecoslovaquia, era format per un gorvern de coalició, entre partits comunistes i partits demòcrates. Però a mesura que va passant el temps, i després del Pla Marshall, hi va començar a augmentar la tensió entre els partits, i per evitar l’avanç i la pèrdua de poder, els comunistes van fer un cop d’Estat, i es va proclamar un nou partit dominat pels comunistes. Per tant, poc a poc es fan fora a tots els governs opositors, i etiquetarà com a il·legal a aquests partits.
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    Després de la Segona Guerra Mundial, tan Alemanya com Berlín van quedar dividides en 4 zones: EEUU, França, Anglaterra i la URSS. El bloqueig de Berlín va pendre lloc la nit del 23 al 24 de juny de 1948, La URSS va decidir tallar les carreteres de la zona Oesta de Berlín, amb l’objectiu d’ofegar la zona capitalista envoltada de comunisme. La decisió va ser romandre establint un pont aeri entre els blocs capitalistes. Va ser el 12 de maig de 1949 quan es va posar fi al bloqueig.
  • OTAN

    OTAN
    Els EEUU van crear una oganització milita. És l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord, va ser firmat per 12 països, els quals són: Estats Units, Canadà, Regne Unit, França, Itàlia, Noruega, Dinamarca, Holanda, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg i Portugal. Més tard forma part Turquia, i després al 1955 trobem la introducció de la República Federal d’Alemanya, on la OTAN va plagar de bases militars per protecció. I més tard España, amb la mort de Franco al 1982.
  • Creació RFA

    Creació RFA
    República Federal d'Alemanya (RFA) era un país de l'Europa central que formava part de la Unió Europea. Limitava al nord amb la mar del Nord, Dinamarca i la mar Bàltica; a l'est amb la República Democràtica Alemanya i Txecoslovàquia; al sud amb Àustria i Suïssa, i a l'oest amb França, Luxemburg, Bèlgica i els Països Baixos.
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    Va ser promogut per senador Mac Carthy, qui començarà a portar una persecució i depuració política de tots aquells liberals o progressistes sospitosos de comunistes.Va acusar de comunistes a alts càrrecs del govern que van ser destituïts. Les persecucions van afectar també a intel·lectuals i artistes, sent famosa la caça de bruixes a importants cineastes de Hollywood. Aquest moviment el nom de marcartisme.
  • Period: to

    Segona fase: Coexistència pacífica i distensió (1953 - 1975)

    Predominava les relacions pacífiques entre soviètics i nord-americans, etapa on es va iniciar un diàleg diplomàtic entre els dos blocs que va produir distensió i no obstant això no va ser un període sense conflictes ja que les accions dels bàndols per reafirmar la seva hegemonia en les seves àrees d'influències produir problemes i la gravetat d'això últim va fer necessari buscar acostaments el que genero el període de distensió, successos com la crisi de míssils i la guerra del Vietnam.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    Després de que la República Federal d’Alemanya s’unís a la OTAN, les forces soviètiques van voler imitar l’Aliaça Atlántica. Aquest pacte estava format per: Albània, Bulgària, Txecoslovàquia, Alemanya Oriental, Hongria, Polònia i Romania. La seva missió és la defensa mútua contra qualsevol atac a un dels membres i la consulta sobre els assumptes internacionals que afecten la seguretat i defensa del grup de nacions que el formen.
  • Period: to

    Tercera fase: Rebrot i distensió final (1976- 1991)

    A aquesta altura de les tensions no tenia relacions amb la realitat, a hores d'ara la Unió Soviètica no era capaç de mantenir una diputacions al mateix nivell que estats units el que porto a la distensió final on els russos posen fi a la guerra freda i iniciant un turbulent període de reformes polítiques.
  • Creació RDA

    Creació RDA
    La República Democràtica Alemanya (RDA) va ser un estat comunista d'Europa Central que es va establir al territori alemany ocupat per la Unió Soviètica a la finalització de la Segona Guerra Mundial, que va existir entre els anys 1949 i 1990, any en què els Länder que la formaven es van unificar amb els de la República Federal Alemanya (RFA). Per distingir-la de l'Alemanya capitalista, la RFA, sovint va ser anomenada Alemanya Oriental, de l'Est o Alemanya Democràtica.