You are not authorized to access this page.
Cold war jfk 1 1

GUERRA FREDA

  • Conferència de Ialta

    Conferència de Ialta
    Les potències aliades (Estats Units, Regne Unit i Unió Soviètica) es reuneixen per discutir la finalització de la Segona Guerra Mundial i la reconstrucció d'Europa.
    (4-11 de febrer de 1945)
  • Period: to

    Orígens de la tensió i ruptura

  • Conferència de San Francisco

    Conferència de San Francisco
    Els líders de 50 nacions es reuneixen per a establir les Nacions Unides. (25 d'abril - 26 de juny)
  • Conferència de Postdam

    Conferència de Postdam
    Els líders dels Estats Units, la Unió Soviètica i Gran Bretanya es reuneixen per a discutir la divisió de Berlín, Alemanya, Àustria i posteriorment Viena. (17 de juliol - 2 d'agost)
  • Guerra de Vietnam

    Guerra de Vietnam
    La Guerra de Vietnam es va dur a terme des de 1946 fins a 1975, quan les forces comunistes de Vietnam del Nord van derrotar a les forces del Sud recolzades pels Estats Units. Va ser un conflicte molt controvertit que va dividir a la societat estatunidenca i va causar la mort de més de 2 milions de vietnamites i al voltant de 58,000 estatunidencs. El conflicte també va tenir un impacte significatiu en la política internacional i les relacions entre els Estats Units i els països comunistes.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    Els EUA podien donar suport a "persones lliures que estan resistint els intents de domini per minories armades o per pressions exteriors. El president dels Estats Units, Harry S. Truman, anuncia una política exterior per a contenir l'avanç del comunisme.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Congrés dels Estats Units aprova un pla d'ajuda econòmica per a la reconstrucció d'Europa després de la Segona Guerra Mundial. Els americans oferien crèdits i donacions a aquells països que les acceptessin. Doble objectiu → aturar el comunisme+obrir nous mercats als productes nord-americans
    • Havien de fer fora els ministres comunistes dels governs de coalició. Havien d'acceptar campanyes proianquis.
    -Els americans situaran bases militars en alguns països europeus.
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    Andrei Jdanov presenta el seu informe el 22 de setembre de 1947. Aquest és publicat el 5 d'octubre del mateix any, en el periòdic comunista francès L'Humanité. L'objectiu bàsic de l'esmentat informe serà definir la nova orientació política soviètica de cara al camp occidental, en resposta a la Doctrina Truman.
  • Kominforn

    Kominforn
    Es forma l'Oficina d'Informació dels Partits Comunistes i Obrers, una organització internacional per a coordinar l'activitat comunista a tot el món. Organització que havia d’assenyalar als partits comunistes europeus la seva estratègia.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    Comunistes txecoslovacs liderats per Klement Gottwald prenen el control del govern txecoslovac. L’URSS impulsà en les seves zones “alliberades” règims que políticament i econòmica seguien el seu model.
    En aquells països que no ho acceptaren, s’utilitzà la força. A Txecoslovàquia es creen nous governs en totes les zones alliberades (formen part totes les formacions polítiques en un primer moment). L'URSS imposa les normes, tots els països alliberats per aquest hauran de ser comunistes.
  • Period: to

    La maxíma tensió

  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    La Unió Soviètica bloqueja l'accés terrestre a Berlín occidental, la qual cosa porta a un enfrontament diplomàtic i aeri amb els Estats Units i els seus aliats. Una operació que durarà 11 mesos(24 de juny de 1948 - 12 de maig de 1949).
  • OTAN

    OTAN
    Es forma l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord, una aliança militar liderada pels Estats Units per a contrarestar l'amenaça soviètica. Estats Units, Regne Unit i altres països europeus signen el Tractat de Washington per establir una aliança militar per defensar Europa contra la possible agressió soviètica.
  • Creació de la RFA i la RDA

    Creació de la RFA i la RDA
    Creació de la RFA i la RDA - L'Alemanya Nazi es divideix en dos estats: la República Federal d'Alemanya (RFA- capital Bonn) en l'oest i la República Democràtica Alemanya (RDA- capital Berlin) en l'est.
  • Revolució Xinesa

    Revolució Xinesa
    La revolució liderada per Mao Tse-Tung va posar fi a la llarga guerra civil xinesa i va establir la República Popular Xinesa com a estat socialista. La revolució va tenir un gran impacte mundial, donant lloc a un canvi en el balanç de poder a l'Àsia.
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    Els Estats Units porten a terme una investigació per suposats simpatitzants comunistes dins del país, amb nombrosos efectes col·laterals. El senador Joseph McCarthy lidera una campanya de persecució i acusacions sense fonament contra supòsits comunistes i simpatitzants als Estats Units. (20 de febrer de 1950 - 14 de desembre de 1954)
  • Eisenhover a EUA

    Eisenhover a EUA
    Dwight D. Eisenhower va ser el 34è President dels Estats Units d'Amèrica, en el càrrec de 1953 a 1961. Durant el seu mandat, va promoure polítiques conservadores i anticomunistes. Va incrementar la despesa militar per combatre la Guerra Freda i va establir aliances amb altres països per mantenir la pau i la seguretat internacionals.
  • Period: to

    La coexistència pacífica “L’equilibri del terror"

  • Revolució Cubana

    Revolució Cubana
    La revolució liderada per Fidel Castro va acabar amb la dictadura de Batista i va establir Cuba com a estat socialista. La revolució va generar tensions amb els Estats Units i va ser un dels factors que van portar a la crisi dels míssils a Cuba.
  • Creació del Pacte de Varsòvia

    Creació del Pacte de Varsòvia
    L'URSS i altres països comunistes europeus signen el tractat per establir una aliança militar en oposició a la OTAN.
    Es forma una aliança militar liderada per la Unió Soviètica en resposta a l'OTAN.
  • Kennedy i Khruixov a Viena

    Kennedy i Khruixov a Viena
    La cimera de Viena va tenir lloc el 3 de juny de 1961 entre el president dels Estats Units, John F. Kennedy, i el secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica, Nikita Khruixov. Els dos líders van discutir les tensions en la Guerra Freda i van expressar les seves posicions sobre la cooperació internacional i la lluita pel poder en el món. Tot i que no es va arribar a cap acord important, la cimera va ser vista com un esforç per millorar les relacions entre els dos països.
  • Míssils a Cuba

    Míssils a Cuba
    Durant la Guerra Freda, els Estats Units detecten la instal·lació de míssils soviètics a Cuba. Després de moltes tensions, Kennedy i Khrushchev arriben a un acord per desmantellar les bases de míssils a Cuba i els Estats Units retiren els seus míssils d'Itàlia i Turquia.
  • Telèfon Vermell

    Telèfon Vermell
    El "Telèfon Vermell" era una línia directa de comunicació establerta en 1963 entre la Casa Blanca a Washington D. C. i el Kremlin a Moscou durant la Guerra Freda. El propòsit d'aquesta línia telefònica era permetre una comunicació ràpida i directa entre els líders dels Estats Units i la Unió Soviètica en cas d'una crisi nuclear o qualsevol altra situació perillosa que pogués desencadenar una guerra.
  • El conflicte intern de Cambodja

    El conflicte intern de Cambodja
    El conflicte intern de Cambodja va tenir lloc entre 1967 i 1979, durant la Guerra Freda. Va ser provocat per la Guerra del Vietnam i la presència dels vietnamites al país. Els Khmers Vermells, liderats per Pol Pot, van prendre el poder en 1975 i van instaurar un règim comunista que va portar a la mort d'un quart de la població del país. La intervenció vietnamita va acabar amb el règim el 1979.
  • Tractats SALT

    Tractats SALT
    Els tractats SALT van ser acords de control d'armes nuclears signats pels Estats Units i la Unió Soviètica durant la Guerra Freda. El tractat SALT I es va signar en 1972 i va limitar el nombre de míssils antibalístics que podien tenir cada país. El tractat SALT II, signat en 1979, va limitar el nombre d'ogives nuclears i el nombre total de míssils. Aquests acords van ser importants per a reduir la tensió entre les dues superpotències i disminuir la possibilitat d'una guerra nuclear.
  • Period: to

    El Rebrot

  • Olimpíades de Moscou i Los Ángeles

    Olimpíades de Moscou i Los Ángeles
    Les Olimpíades de Moscou es van celebrar del 19 de juliol al 3 d'agost de 1980, mentre que les de Los Angeles van tenir lloc del 28 de juliol al 12 d'agost de 1984. Els Jocs de Moscou van ser boicotejats per diversos països occidentals en protesta per la intervenció soviètica a l'Afganistan, mentre que els Jocs de Los Angeles van ser boicotejats per diversos països comunistes en resposta al boicot anterior.
  • Period: to

    La fi de la Guerra Freda

    L’arribada al poder de Mikhaïl Gorbatxov significà l’inici d’una època dereformes.
    Perestroika (reconstrucció) → Es tracta de reconstruir l’URSS, no d’acabar ambella. Perestroika fracassà: Ressorgiment dels nacionalismes i Bloqueig econòmic. 1991:A l’agost hi ha un intent de cop d’Estat. El desembre l’URSS deixa d’existir i es divideix en 15 repúbliques La Guerra Freda ha acabat: Els EUA són l’única superpotència → L’hereva del’URSS és la Federació Russa.