Guerra Freda

  • Conferència Ialta

    Conferència Ialta
    La Conferència de Ialta va ser una reunió dels principals líders dels Aliats de la Segona Guerra Mundial que tingué lloc entre el 4 de febrer i l'11 de febrer de 1945 a Ialta (Ucraïna), concretament al palau de Livàdia. Junt amb la Conferència de Teheran, va ser l'única vegada que es van reunir Roosevelt, Stalin i Churchill, els tres grans líders aliats dels Estats Units, la Unió Soviètica i l'imperi Britànic respectivament.
  • Conferència San Francisco

    Conferència San Francisco
    La Conferència de les Nacions Unides sobre Organització Internacional, més coneguda com la Conferència de San Francisco, va ser una convenció de delegats de 50 nacions aliades durant la Segona Guerra Mundial, que va tenir lloc del 25 d'abril de 1945 al 26 de juny de 1945 a San Francisco, Estats Units.
  • Conferència Potsdam

    Conferència Potsdam
    La conferència de Potsdam va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945. Els participants van ser la Unió Soviètica, el Regne Unit i els Estats Units, els més poderosos dels aliats que van derrotar les potències de l'Eix en la Segona Guerra Mundial. Els caps de govern d'aquestes tres nacions eren: Stalin, Clement Attlee i Truman, Aquests havien acordat decidir com administrarien Alemanya.
  • Doctrina Truman

    Doctrina Truman
    Va ser la primera expressió important de la política nord-americana de "contenció" del comunisme durant la guerra freda.En un discurs davant el Congrés el 12 de març de 1947, Harry Truman va dir que els EUA havien de donar suport als pobles que estaven resistint als comunistes.
    Aquest discurs va tenir com a objectiu aconseguir un ajut de 400 milions de $ a Grècia i Turquia. A Grècia es desenvolupava una guerra civil entre capitalistes i comunistes i Turquia havia estat sota la pressió soviètica.
  • Period: to

    1ª fase: màxima tensió (1947 - 1953)

    Va ser el període de major incertesa i tensions, totes dues superpotències delimitaven els seus territoris a partir de les demostracions del poder militar i així formant-se per grans blocs polítics, successos com la separació de Berlín i la guerra de Corea.
  • Pla Marshall

    Pla Marshall
    El Pla Marshall és el Programa de Reconstrucció Europeu anunciat pel secretari d'estat nord-americà George Marshall en el 5 de juny de a 1947.Moscou aviat va declinar l'oferiment i va obligar als seus països comunistes a fer el mateix .
    Tot i la campanya dels partits comunistes, setze països van acceptar l'ajuda i es van reunir en una Conferència a París al setembre de 1947. Es crea una estructura que afavoreix la implantació i el manteniment de règims democràtics.
  • Kominform

    Kominform
    El 1947 es va crear el Kominform (Oficina d'informació dels Partits Comunistes i Obrers). Va ser una organització comunista creada per la Unió soviètica com a resposta al Pla Marshall.
    Amb aquesta associació es buscava agrupar els partits comunistes de la zona d'influència soviètica i els partits comunistes de França i Itàlia. D'aquesta manera es podria aglutinar sota unes directrius comunes d'actuació a tot el bloc soviètic.
  • Informe Djànov

    Informe Djànov
    Al setembre de 1947,l'informe Jdanov, que pren el nom d'Andréi Jdanov, tercer secretari del partit comunista de l'URSS, reconeix la divisió del món en dos camps: les forces imperialistes, dirigides pels Estats Units, i els antiimperialistes, liderats per l'URSS.
    Zhdánov proposa una anàlisi maniqueu que anava a ser característic de la problemàtica de la Guerra Freda que comença a anunciar-se per aquests anys.
  • Cop de Praga

    Cop de Praga
    1948, Benes presidia un govern de coalició amb els comunistes i demòcrates. Les tensions internacionals i l'evidència de que PC anava a perdre suport va precipitar el cop comunista.
    Amb la benedicció de Stalin, el 24 de febrer va haver un vaga general. El 25 de febrer, Benes va haver d'acceptar la constitució d'un govern dominat pels comunistes. Benes va abandonar la presidència al maig i al juny de 1948 els liberals van ser expulsats del govern. Txecoslovàquia era ja una "democràcia popular".
  • Bloqueig de Berlín

    Bloqueig de Berlín
    Després de la Segona Guerra Mundial, Alemanya i Berlín van quedar dividida en quatre àrees d'influència, dominades per: França, Gran Bretanya, els EUA i l'URSS. Els capitalistes van acabar amb el Reichsmark i posar el marc alemany.
    URSS va fer un bloqueig de la ciutat, sense deixar passar mercaderia al Berlín capitalista. Els EUA van crear un pont aeri, per tal de seguir avastint a la població. L'URSS va derogar el bloqueig de la ciutat el 1949, ja que aquest va ser inútil davant el Pont Aeri.
  • OTAN

    OTAN
    A Washington 4 abril 1949 el Tractat de l'Atlàntic Nord. El van signar EEUU, Canadà, R. Unit, França, Itàlia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Bèlgica, Països Baixos, Luxemburg i Portugal. El 1952 Turquia i Grècia van accedir al Pacte, la Rep. Fed. Alemanya el 1955 i,Espanya al 1982. El 1950 es va crear una estructura militar permanent de l’OTAN. Al 1999, Polònia, la República Txeca i Hongria es van adherir a l'Aliança. Al 2004 Romania, Bulgària, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia i Eslovènia.
  • RFA

    RFA
    República Federal d'Alemanya (RFA) era un país de l'Europa central que formava part de la Unió Europea. Limitava al nord amb la mar del Nord, Dinamarca i la mar Bàltica; a l'est amb la República Democràtica Alemanya i Txecoslovàquia; al sud amb Àustria i Suïssa, i a l'oest amb França, Luxemburg, Bèlgica i els Països Baixos.
  • RDA

    RDA
    La República Democràtica Alemanya (RDA) va ser un estat comunista d'Europa Central que es va establir al territori alemany ocupat per la Unió Soviètica a la finalització de la Segona Guerra Mundial, que va existir entre els anys 1949 i 1990, any en què els Länder que la formaven es van unificar amb els de la República Federal Alemanya (RFA). Per distingir-la de l'Alemanya capitalista, la RFA, sovint va ser anomenada Alemanya Oriental, de l'Est o Alemanya Democràtica.
  • Cacera de Bruixes

    Cacera de Bruixes
    Joseph McCarthy, va comunicar al Senat nord americà, que posseïa unes llistes on sortien noms de comunistes americans.
    El terror pel contagi comunista fou tan gran, que aquestes llistes foren temudes per tota la població. La por al comunisme a casa es traduí a perseguir a qualsevol persona. Primer es va il•legalitzar el Partit Comunista dels EUA, després es perseguiren polítics, seguidament personatges públics, per acabar amb persones que tinguessin qualsevol tipus de relació amb el comunisme.
  • Period: to

    Coexistència pacífica i distensió (1953 - 1975)

    Predominava les relacions pacífiques entre soviètics i nord-americans, etapa on es va iniciar un diàleg diplomàtic entre els dos blocs que va produir distensió i no obstant això no va ser un període sense conflictes ja que les accions dels bàndols per reafirmar la seva hegemonia en les seves àrees d'influències produir problemes i la gravetat d'això últim va fer necessari buscar acostaments el que genero el període de distensió, successos com la crisi de míssils i la guerra del Vietnam.
  • Pacte de Varsòvia

    Pacte de Varsòvia
    En aquest pacte, es recollia ajudes militars entre els països comunistes, de cara a fer front a un possible atac durant la guerra freda. La seu es Moscou, on es va formar un Comitè Assessor per a vetllar per a les normes. Aquest comitè estava format per membres de cadascun dels països.
    Els membres que formaven part del pacte eren països socialistes excepte Iugoslàvia: Albània, Bulgària, Txecoslovàquia, Hongria, Polònia, La República Democràtica Alemanya, Romania, Unió Soviètica.
  • Period: to

    3ª Fase: Rebrot i distensió final (1976- 1991):

    A aquesta altura de les tensions no tenia relacions amb la realitat, a hores d'ara la Unió Soviètica no era capaç de mantenir una diputacions al mateix nivell que estats units el que porto a la distensió final on els russos posen fi a la guerra freda i iniciant un turbulent període de reformes polítiques.