Onzedesetembre

Guerra de Successió

  • Mort de Carles II, rei dels regnes d'Espanya

    Mort de Carles II, rei dels regnes d'Espanya
    El rei d'Espanya, Carles II mor sense descendència i hi ha dos possibles successors
  • Signatura del tractat de la Gran Aliança de l’Haia

    Signatura del tractat de la Gran Aliança de l’Haia
    Sobre la base dels termes de l'acord Felip V va ser reconegut com a rei d'Espanya i tant Anglaterra i les Províncies Unides van mantenir els seus drets comercials a Espanya.
  • Pacte de Gènova

    Pacte de Gènova
    Va ser un acord de col·laboració que van signar representants de Catalunya i del Regne d'Anglaterra, països majoritàriament partidaris de Carles III d'Àustria el 20 de juny de 1705 a la capital de la República de Gènova, en el marc de la Guerra de Successió pel tron espanyol.
  • L’arxiduc Carles, a Barcelona, jura les Constitucions catalanes i es coronat rei

    L’arxiduc Carles, a Barcelona, jura les Constitucions catalanes i es coronat rei
    Esperonats constantment pel príncep Jordi de Darmstadt, escamots armats barren el pas als borbònics a la plana de Vic i en la Batalla de Montjuïc capturen la fortalesa, que seria fortificada i usada per bombardejar la ciutat de Barcelona, que envoltada de les tropes aliades de Lord Peterborough va capitular el 9 d'octubre de 1705, de manera que el 22 d'octubre entra a Barcelona l'Arxiduc Carles, que el 7 de novembre de 1705 jura les constitucions catalanes, nomenat Carles III.
  • Batalla d’Almansa

    Batalla d’Almansa
    En la Batalla d'Almansa, les tropes de Felip V derroten les de l'arxiduc Carles d'Àustria en el context de la Guerra de Successió Espanyola.
  • Mor l’emperador Josep I d’Àustria i deixa com hereu de l’imperi l’arxiduc Carles.

    Mor l’emperador Josep I d’Àustria i deixa com hereu de l’imperi l’arxiduc Carles.
    El rei d'Àustria mor i Carles III de Catalunya va a Àustria per poder ocupar el càrrec de rei.
  • Pau d’Utrech

    Pau d’Utrech
    Són un seguit de tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht (Províncies Unides, actualment els Països Baixos) el març i l'abril de 1713, que donà lloc al final de la Guerra de Successió espanyola. Amb aquest tractat Felip d'Anjou fou reconegut com a rei de la corona castellana, i a canvi es formalitzaria la pèrdua de les possessions europees.
  • Inici del Setge de Barcelona

    Inici del Setge de Barcelona
    El setge de Barcelona va ser una operació militar central dins de la Guerra dels catalans, darrer episodi hispànic de la Guerra de Successió Espanyola, entre el 25 de juliol de 1713 i l'11 de setembre de 1714. Molt sobrepassats en nombre, i completament envoltats de soldats borbònics, els caps de la guarnició i els líders catalans van triar la resistència fins a la mort.
  • Acabament del setge i ocupació de la ciutat

    Acabament del setge i ocupació de la ciutat
    Després de més d'un any de setge a la ciutat de Barcelona, amb els habitants passant gana i set lluitant contra l'enemic, al final l'exèrcit borbònic i francès van poder entrar a la ciutat. Ara cada 11 de setembre el poble català surt als carrers a commemorar aquell dia quan vam perdre la ciutat de Barcelona però aguantant un setge de més d'un any.
  • Decret de Nova Planta a Catalunya

    Decret de Nova Planta a Catalunya
    El 16 de gener de 1716 es va publicar el Reial Decret de 16-I-1716 que establia el nou sistema de govern absolutista, establint la Nova Planta de la Reial Audiència del Principat de Catalunya seguint el model castellà. El dret civil català, el dret penal i el processal –més severs els catalans que els castellans– quedaren restablerts per defecte en no pronunciar-se sobre aquests en el Reial Decret de 16-I-1716 i establir en l'article 42 que quedaven com a subsidiaris.