Geschiedenis, tijdlijn jagers-verzamelaars en jagers en boeren.

By G1A2Y3
  • 15,000 BCE

    Grotschildering van Lascaux

    Grotschildering van Lascaux
    In 1940 vonden ze in Frankrijk, in de grot van Lascaux een aantal tekeningen van de jagers-verzamelaars van 15.000 v.C. Dit was een belangrijke gebeurtenis, want hier konden archeologen veel van achterhalen. Het leven werd hier niet door beïnvloed, Ook niet op de ontwikkeling van de mens. Alleen dat de argeologen nu meer informatie hebben over de prehistorie.
  • 9000 BCE

    Begin van de landbouw

    Begin van de landbouw
    De landbouw samenleving begon om 9000 v.C. Hiervoor was alleen de tijd van de jager-verzamelaars. De landbouw bestond in het midden-oosten in de vruchtbare halvemaan. Dit was een grote verandering en we gebruiken het nog steeds!
  • 8000 BCE

    Eerste steden

    Eerste steden
    Rond 8000 v.C. onstonden de eerste steden, de huizen bestonden toen uit hout, klei en hooi. Sommige boeren kregen ook meer macht dan de andere. We hebben nog steeds dorpen in de wereld. Ook heeft het invloed gehad op de mensheid waant ze zijn steeds grotere dorpen gaan bouwen die uitgroeiden tot steden.
  • 7500 BCE

    veeteelt

    veeteelt
    om 7500 v.C. gingen mensen dieren houden. Dit was voor kleding eten en om op de akkers te werken. Het leven van de mensen werd heel erg beïnvloed daardoor, want de meeste mensen eten nu nog steeds vlees. Het heeft ook invloed op de mens, want anders zouden er nu geen MCdonalds, KFC, Burgerking en dat soort dingen zijn.
  • 6500 BCE

    kano's van de prehistorie

    kano's van de prehistorie
    In de prehistorie hadden ze al kano's waarmee in de zomer naar de kust gingen om schelpdieren en vissen te vangen. Het leven van de mens is hier wel door beïnvloed want we hebben nu boten. Het heeft ook te maken met de ontwikkeling van de mensheid want we zijn steeds slimmer geworden daardoor.
  • 6000 BCE

    Grotschilderingen in Zuid-Algerije

    Grotschilderingen in Zuid-Algerije
    Rond 6000 v.C. zijn de grotschilderingen van Zuid-Algerije gemaakt. Algerije ligt in Afrika, NAAST Marocco. De grotschilderingen hebben invloed gehad op wat wij nu kennen veel mensen tekenen we hebben musea en we hebben het zelfs als vak op de middelbareschool.
  • 6000 BCE

    Na de laatste ijstijd

    Na de laatste ijstijd
    Rond 6000 v.C. was er een waterrijk gebied in West en Noord-Nederland. In Zuid en Oost-Nederland ontstonden dichte bossen. Het heeft ook invloed gehad op de mens want er zijn mensen in andere landen gaan wonen. Het heeft geen ontwikkeling want we gebruiken nu niks meer daarvan.
  • 5500 BCE

    hond uit de prehistorie

    hond uit de prehistorie
    Er is een hond gevonden die rond 5500 v.C. leefde. het fossiel is gevonden in Hardinxveld-Giessendam. Ze hielden honden vroeger voor iets heel anders dan nu. want nu houden we ze voor de gezelligheid. Toen voor het jagen en het opsporen. Hun hadden vroeger misschien ook wel huisdieren en is dat uit gegroeid. Tot nu heeft bijna iedereen wel een huis dier!
  • 5300 BCE

    begin van de landbouw in Nederland

    begin van de landbouw in Nederland
    Om 5300 v.C. kwamen de begon de landbouw in Nederland. Maar niet in heel Nederland was al landbouw. Alleen in Zuid-Limburg, daar hadden ze het wel. De landbouw gebruiken we nog steeds, het is onze grootste voedselproducent. Van de landbouw krijgen we chips, patat, fruit, groente en nog veel meer
  • 4500 BCE

    Mannetje van Willemstad

    Mannetje van Willemstad
    Het Mannetje van Willemstad is een beeldje dat in de prehistorie is gemaakt. Het beeldje is ruim 12 centimeter groot en is gemaakt rond 4500 v.C. en is van hout. dit heeft invloed gehad op beeldhouwen en andere kunst vormen zoals klei hout bewerking en papier maché.
  • 3500 BCE

    Ontstaan van landbouwstedelijke samenleving in Egypte

    Rond 3500 v.C. kwam de landbouw ook terecht in Egypte.De landbouw gebruiken we nog steeds, het is onze grootste voedselproducent. Van de landbouw krijgen we chips, patat, fruit, groente en nog veel meer. Ook heeft het veel weg van onze huidige economie. De stedelijke samenleving bestaat nog en hebben we nu nog steeds. We hebben bijvoorbeeld nog steeds grote steden.
  • 3400 BCE

    hunebed bouwers

    hunebed bouwers
    in 3400 tot 3200 waren er in Nederland de hunebed bouwers. Een hunebed is een familiegraf van belangrijke mensen. Ze bouwden deze groten graven om hun voorouders ( de gene ( of meerdere mensen) die waren overleden) te vereren. Een hunebed bestond uit grote zwerfkeien die op hun plaats werden gerold en getild. Dit had niet veel invloed op de wereld alleen de techniek was slim bedacht en wordt soms nu nog gebruikt
  • 3100 BCE

    De Hiërogliefen ontstonden

    De Hiërogliefen ontstonden
    Rond 3100 v.C. ontstonden de hiërogliefen. Deze bestonden alleen in Egypte, nergens anders. Hiërogliefen was het eerste schrift ter wereld. hier begint het boek en verhaal en heeft ons leren lezen en schrijven. En een verhaal met plaatjes bestaat nog steeds onder de naam stripboek
  • 3000 BCE

    landbouw verspreidt in Nederland.

    Rond 3000 v.C. was de landbouw overal in Nederland. De landbouw gebruiken we nog steeds, het is onze grootste voedselproducent. Van de landbouw krijgen we chips, patat, fruit, groente en nog veel meer
  • Period: 3000 BCE to 500 BCE

    Tijd van de Egyptenaren

    De tijd van de jagers en boeren was geëindigt. De tijd van de Egyptenaren begon!
  • 2650 BCE

    De bouw van de piramides

    De bouw van de piramides
    Rond 2650 v.C. werden de eerste piramides gebouwd in Egypte. Piramides waren graven voor de farao's. Maar ook rijke Egyptenaren lieten piramides bouwen. Maar dan veel kleiner. Rond 1800 v.C. stopten de Egyptenaren met het bouwen van piramides. het heeft invloed gehad op de architecturen van nu.
  • 1600 BCE

    Uitvinding van het eerste wiel met spaken

    Uitvinding van het eerste wiel met spaken
    Rond 1600 v.C. werd het eerste wiel met spaken uitgevonden. Hiervoor waren er ook al wielen maar die varen er om potten mee vorm te geven of ze waren wel om te rollen, maar waren ze niet zo stevig. Maar dat wiel met spaken was wel stevig en deelden het wiel in 4 stukken waardoor het meer steun had! Het wiel gebruiken we nog steeds. We gebruiken het voor allerlei dingen om te vervoeren. (kon geen ander plaatje vinden)
  • 1500 BCE

    Egypte wordt 1 staat

    Egypte wordt 1 staat
    Rond 1500 v.C. word Egypte 1 staat. Eerst was er boven en onder Egypte. nu niet meer want er kwam oorlog tussen boven en onder Egypte. De oorlog werd gewonnen door boven Egypte. De farao die toen heerste heette Narmer. Landenindeling bestaat nu eigenlijk in elk land.
  • 1332 BCE

    farao Toetanchamon

    farao Toetanchamon
    Toetanchamon was farao van 1332 v.C. tot 1322 v.C. Toetanchamon was de 18e farao van Egypte. zijn echte naam was eigenlijk was zijn echte naam Toetanchaton. Maar dat werd vanwege politieke redenen veranderd in Toetanchamon. De naam Toetanchamon betekend: Levend evenbeeld van Amon. Zijn troonnaam Nebcheperoere betekent: Heer van de manifestaties van Ra. elk land heeft wel een koning president of heerser.
  • 525 BCE

    Perzen veroveren Egypte

    Perzen veroveren Egypte
    Rond 525 v.C. werd Egypte veroverd door de Perzen. En om 332 v.C. veroverde Alexander de Grote het Egypte en jaagde de Perzen weg. Er zijn nog steeds oorlogen in de wereld en er worden nog steeds landdelen of landen veroverd.
  • De drie belangrijkste dingen volgens ons

    Het wiel: Het is een van de belangrijkste dingen vinden wij. Want anders hadden we nu misschien geen auto’s, fietsen, brommers, moters, treinen, vrachtwagens en vliegtuigen. De landbouw: De landbouw vinden wij ook erg belangrijk omdat we anders geen eten hadden en zouden wij dus niet bestaan. of we hadden nu heel ander eten gehad, bijvoorbeeld: sprinkhanen, vogels, reptielen. Veeteelt: Veeteelt is erg belangrijk omdat er anders er misschien overvloed van dieren runderen, en kippen zijn.