geschiedenis

  • 15,000 BCE

    grotschildering van lascaux

    grotschildering van lascaux
    In 1940 liep Marcel Ravidat over een heuvel bij de Franse plaats montignac hij had gehoord dat er een ondergrondse tunnel was.paar dagen later ging hij daar met 3 vrienden weer heen en gingen het gat binnen. ze kwamen in een grote hal en ontdekte dierenfiguren op de muur en andere muurschilderingen. later ontdekte onderzoekers dat de grot uit veel meer gangen bestond en wel 150 meter lang was. onderzoekers vonden ongeveer 2500 geschilderde en ingekraste afbeeldingen van wel 17.000 jaar oud.
  • 11,500 BCE

    Einde laatse ijstijd

    Einde laatse ijstijd
    Tijdens de ijstijd zag het er heel anders uit in Europa. over noord-Europa lag een grote ijskap. de noordzee was drooggevallen doordat er zo veel ijs op het land lag. nederland was een poolwoestijn. Het was daar zo vlak en koud dat er geen mens kon leven. als het in Nederland iets warmer werd dan ontstonden er grasvlaktes, waarop mammoeten en wolharige neushoorns leefden. Na meer dan 100.000 jaar eindigde de laatste ijstijd rond 11.500 v.c. De oorzaak was een verandering in het klimaat.
  • 11,000 BCE

    huisdieren

    huisdieren
    vóór 11.000 v.c temden jagers-verzamelaars in Amerika en oost-azië wolven en maakten er honden van. ze gebruikte honden bij de jacht. vanaf de landbouwrevolutie gingen mensen ook in het Midden-Oosten schapen,varkens en geiten in gevangeschap fokken. het tam maken en in gevangenschap fokken heet domesticatie. vanaf 6.000 v.c werd in het Midden-Oosten het rund gedomesticeerd. later gebeurde dat met veel meer dieren.
  • 10,000 BCE

    Onstaan van landbouw in het Midden-Oosten

    Onstaan van landbouw in het Midden-Oosten
    De landbouw ontstond voor het eerst in het Midden-Oosten. op een bepaald moment ontdekten ze dat ze ook zelf graan konden laten groeien door een deel van de geplukte graan weer in de grond te stoppen. door deze manier ontstond de akkerbouwrond 10.00 v.c. ook ontstond er veeteelt, veel mensen gingen dieren fokken en tam maken. Steeds meer mensen leerden gewassen te verbouwen. ook verspreidde landbouw zich vanuit het Midden-Oosten over Azië, Europa en Noord-Afrika.
  • 5000 BCE

    Eerste boeren

    Eerste boeren
    Ongeveer 5.000 v.c maakten de eerste boeren in Nederland dorpen op vruchtbare grond in Zuid-Limburg. De landbouw verspreidde zich heel langzaam. pas 2.000 jaar later was in heel Nederland een landbouw samenleving ontstaan. De eerste boeren in Noord- Nederland lieten sporen achter in de vorm van hunebedden. Ze werden gemaakt vanaf 3.400 v.c gebouwd door boeren die we hunnebedbouwers noemen. De Hunnebedden werden gebruikt als graven,
  • 3400 BCE

    hunebedbouwers

    hunebedbouwers
    Vanaf 3.400 v.c werden hunebedden gemaakt door de boeren
    de hunebedden werden gebruik als graf. ze werden bedekt met zand waardoor ze er uit zagen als langwerpige heuvels. doden werden met zorg in neergelegd en kregen voor in het hiernamaals potten met enten en drinken mee en werktuigen en sieraden.
  • 3000 BCE

    schrift

    schrift
    Rond 3.000 v.c werd in Egypte het hiërogliefenshrift uitgevonden. dit schrift bestond uit honderden tekens met een bepaalde betekenis. het werd vooral gebruikt voor teksten uit de bijbel die onder meer in graven en op de wanden van tempels werden uit gesneden. naast het hiërogliefenschrift bestond er ook een eenvoudigere schrift het hiëratische schrift. dit werd gebruikt voor administratie en in paleizen/tempels. door de uitvinding van het schrift konden ambtenaren wetten en belasting bijhouden
  • 3000 BCE

    egypte één staat

    egypte één staat
    Ongeveer 3.000 v.c veroverde Koning Narmer, de baas van boven-egypte en beneden-egypte. daardoor werd egypte 1 land waar maar 1 koning de baas was.
  • 3000 BCE

    het palet van narmer

    het palet van narmer
    In 1898 werd het palet van narmer gevonden in nechen. het palet laat zien het begin van het oude egypte. het palet bevat een hiërogliefen die behoord tot de oudste ooit gevonden
  • 2650 BCE

    piramides laten bouwen

    piramides laten bouwen
    vanaf 2650 v.c lieten farao's piramides bouwen om in begraven te worden.
  • 2545 BCE

    piramide cheops

    piramide cheops
    In 2545 v.c werd begonen met de bouw van de piramide cheops.
    op de vlakte van de gihez staan nog 2 andere grote piramides voor de zoon en kleinzoon van cheops. rond de piramides staan kleinere graven en dodentempels. in egypte zijn er meer dan 100 piramides gevonden
  • 2300 BCE

    egypte word een eenheid.

    egypte word een eenheid.
    ongeveer 2.300 v.c plunderde nomaden uit de woestijn Egyptische voorraadschuren. het leger verwoestte het land van de zandbewoners, plunderde hun forten en stak al hun woningen in de brand. Naast het tevreden houden van de goden , had de farao tot taak het beschermen van het volk en zijn land. als de farao de macht goed in handen hield, bleef egypte een eenheid. twee keer viel egypte uiteen. maar na de 2 periodes kwam een farao aan de macht die erin slaagde.
  • 2000 BCE

    thebe hoofdstad van egypte

    thebe hoofdstad van egypte
    rond 2.000 v.c werd thebe de hoofstad van egypte vanaf toen heette de oppergod amon-ra
  • 1650 BCE

    wiskundige berekening oppervlakte van piramide

    wiskundige berekening oppervlakte van piramide
    meetkunde was belangerijk bij het bouwen van piramides op een papirusblad uit 1650 v.c werd een wiskundige berekening gevonden.
  • 1500 BCE

    toetmozes verovert syrië

    toetmozes verovert syrië
    Rond 1.500 v.c kwam farao toetmozes 1 aan de macht. hij begon aan de uitbreiding van egypte. met een goed leger veroverde hij delen van syrië ten Noord-Oosten van egypte. ook versloeg hij de nubiërs, die ten zuiden van egypte woonden. Trots keerde hij terug met het half vergane lijk van de nubische koning aan de boeg van het schip. na toetmozes regeerden de farao's nog 4 eeuwen over een rijk. de veroveringen leverden egypte grote rijkdom op.
  • 1353 BCE

    amenhotep 4de werd farao

    amenhotep 4de werd farao
    in 1353 v.c werd amenhotep farao sinds toen mochten de Egyptenaren 1 god aanbidden: anthon
  • 1333 BCE

    toetachamon volgt echnaton op

    toetachamon volgt echnaton op
    Op 9 jarige leeftijd werd hij uitgeroepen tot farao, hij volgde zijn waarschijnlijke vader Echnaton op
  • 1020 BCE

    koningrijk Israël

    koningrijk Israël
    Na de uittocht uit Egypte gingen de joden weer naar Kanaän wonen. daar ontstond rond 1020 v.c het koningrijk Israël met saul als koning. na hem regeerde eerst david en toen salomo.
  • 960 BCE

    tempel salomo

    tempel salomo
    salomo liet rond 960 v.c. Een tempel bouwen in de hoofdstad jeruzalem. na zijn regering viel het koningrijk uiteen in meerdere koninkrijken. In 586 v.c. veroverde babyloniërs het gebied. ze verwoestten de joodse tempel en voerden de joden als slaven af naar babylon. In 539 v.c veroverden de perzen babylon en zij lieten de joden terug keren naar kanaän. in jeruzalem bouwden de joden een nieuwe tempel.
  • 450 BCE

    herodotus in egypte

    herodotus in egypte
    ongeveer 450 v.c reisde Herodotus naar egypte. hij wilde met zijn eigen ogen zien hoe de Egyptenaren leefden. en hij vroeg aan de Egyptenaren wat hun verleden was. hij schreef ook een boek waar hij opschreef wat hij zag en probeerde hij dingen te verklaren.