27529

Gemeente Meise

  • Jan 1, 1000

    Sint-Martinus

    Sint-Martinus
    Na het bouwen van een stenen kerk besloot men om in de 11de eeuw ook een toren te bouwen, maar deze stond dan los van de kerk zelf.
  • Jan 1, 1150

    Kasteel van Bouchout

    Kasteel van Bouchout
    Kasteel van Bouchout werd gebouwd in 1150.
    In de middeleeuwen draaide het op politiek vlak vooral om de machtsstrijd tussen de Heren van Grimbergen, de hertogen van Brabant en de Berthouts.
    Meise zelf verleende steun aan de Berthouts, maar het probleem was dat het kasteel van Bouchout een vesting van de hertogen van Brabant was.
  • Jan 1, 1155

    Abdij van Grimbergen

    Abdij van Grimbergen
    Maar dankzij de steun van de Berthouts ontstond de abdij van Grimbergen en deze heeft een grote invloed gehad in de geschiedenis van Meise.
    De Berthouts schonken de rechten van Meise op aan de abdij en op deze manier kregen de Nobertijnen de inkomsten van de gemeente in hun handen en kregen veel in vloed op de gemeente.
  • Jan 1, 1195

    Macht Berthouts

    Macht Berthouts
    De strijd tussen de hertogen van Brabant en de Berthouts bleef verder duren tot het einde van de 12de eeuw.
    Op dat moment daalde de macht van de Berthouts heel veel en kwam de macht weer in handen van de hertogen van Brabant.
  • Jan 1, 1555

    Filips II

    Filips II
    Later kwam Filips II aan de macht en hij trad heel streng op tegen de protestanten, daarom was hij ook voor een groot deel niet geliefd bij het volk in Meise.
    Er was een godsdienstige crisis en een Spaanse overheersing leidde tot opstand. Dit was een opstand dat voor de gemeente Meise zeer voelbaar was.
  • Nationale Plantentuin

    Nationale Plantentuin
    Er waren vroeger altijd al plannen om een botanische tuin te stichten, maar deze werd pas waar gemaakt vanaf 1796.
    De botanische tuin kreeg de naam, de Nationale Plantentuin, en is sinds dan altijd al een groot succes geweest.
    Vroeger had het een andere functie dan nu, nu kan je er allerlei zaken gaan aanschouwen: serres, planten, bloemen, kasteel van Bouchout en nog veel andere mooie dingen.
    Dit is sinds dan de troef van Meise.
  • Oranje Nassau

    Oranje Nassau
    Het land België kwam onder het bestuur van het huis van Oranje-Nassau in Nederland. Wat dus wil zeggen dat Meise ook onder dit gezag kwam te staan.
  • Emmanuel-Constant-Prismes-Ghislain baron van der Linden d'Hooghvorst

    Emmanuel-Constant-Prismes-Ghislain baron van der Linden d'Hooghvorst
    Emmanuel was geboren in 1781 en stierf in 1866.
    Hij was een politicus, grootgrondbezitter en gedurende 60 jaar de burgemeester Meise. Hij was een zeer belangrijk persoon voor Meise gedurende die 60 jaar.
    Ook was hij erg gekend omdat hij de wegen in Meise op eigen kosten liet verharden en de heropbouw van het dorp mee financierde na de brand van 1826.
  • Vuurstenen bijl

    Vuurstenen bijl
    In 1876 werden een vuurstenen bijl en drie vuursteensplinters, die dateren uit het neolithicum, gevonden in een weide in de gemeente Meise.
    Edward Hayes schonk ze aan het Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel.
  • Duiters

    Duiters
    Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Meise bezet door Duitse soldaten en waren ze niet meer onder het gezag van het Oranje-Nassau, maar wel onder het gezag van Duitsland.
  • Tweede Wereldoorlog

    Tweede Wereldoorlog
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog was België snel bezet door de Duitsers, maar dan in 1944 werden Brussel en Meise wel bevrijd.
    Later door de oorlog viel er een grote bom op het domein en dit zorgde ervoor dat het kasteel helemaal in brand opging.
  • Na oorlog

    Na oorlog
    Na de oorlog werd Meise een klein dorpje.
    In 1977 werd er uiteindelijk de fusies van de gemeentes doorgevoerd, wat dus wil zeggen dat Meise een fusiegemeente werd en was opgesteld uit de gemeentes Meise, Wolvertem en Oppem.
  • Alfred Daelemans

    Alfred Daelemans
    Alfred Daelemans was geboren in 1923 en stierf in 1977.
    Hij was een Vlaamse Katholieke geestelijke, maar ook secretaris- generaal, directeur- generaal en doctor. Ook won hij verschillende prijzen in het verleden. Deze man was zeer belangrijk en daarom kreeg hij ook van Adelin De Craene een belangrijke plek op de Brusselsesteenweg.
  • Sint-Martinus

    Sint-Martinus
    De gemeente is waarschijnlijk ontstaan doordat ze op het kruispunt van twee Romeinse heirbanen gelegen was. Hier zou een standplaats geweest zijn van Romeinen die hier een vesting maakten om van hieruit de streek te verkennen.
    Reeds in het begin van de verspreiding van het christendom, werd er in 684 een kerkje gebouwd met als patroonheilige Sint-Martinus.
  • Sint-Martinus

    Sint-Martinus
    In de 10de eeuw had men dan besloten om een stenen kerk te bouwen.