Eix cronològic segona República i Guerra Civil

  • Pacte de Sant Sebastià

    Pacte de Sant Sebastià
    El pacte de Sant Sebastià és un acord polític que es va signar a la ciutat de Sant Sebastià el 17 d'agost de 1930.
    El pacte va establir una sèrie de punts en comú que inclouen la defensa de l'autonomia basca, la llibertat política i la lluita contra la repressió del govern central.
  • Proclamació de la Segona República espanyola

    Proclamació de la Segona República espanyola
    La Segona República espanyola va ser proclamada el 14 d'abril de 1931 com a resultat de les eleccions municipals. Les eleccions van donar lloc a una forta derrota de la monarquia espanyola i van obrir el camí per a l'establiment d'un règim republicà.
    Després de la proclamació de la República, el rei Alfons XIII va abandonar el país i es va exiliar.
  • Proclamació Segona República espanyola (2)

    Proclamació Segona República espanyola (2)
    La proclamació de la Segona República va marcar un període de profunds canvis polítics, socials i culturals a Espanya. Es van dur a terme reformes significatives, com l'adopció d'una nova constitució, la separació de l'Església i l'Estat, la reforma agrària i l'expansió de drets laborals i socials.
  • Proclamació Segona República espanyola (3)

    Proclamació Segona República espanyola (3)
    No obstant això, la Segona República Espanyola també va enfrontar-se a grans tensions internes i conflictes. Hi va haver un fort enfrontament entre forces polítiques i socials, com els republicans moderats, els socialistes, els anarquistes i els nacionalistes bascos i catalans. A més, la crisi econòmica i social i les tensions polítiques van conduir a una polarització cada vegada més gran, que finalment desembocaria en l'inici de la Guerra Civil Espanyola el 1936.
  • La Revolució de 1932

    La Revolució de 1932
    Un dels esdeveniments més significatius de l'any 1932 va ser la revolta anarquista coneguda com a "la Revolució de 1932". Aquesta revolta va tenir lloc a Catalunya i va ser protagonitzada per anarquistes i sindicats llibertaris, que van intentar establir una revolució social i enderrocar l'ordre establert. Tot i que la revolta va ser sofocada ràpidament, va evidenciar les tensions existents dins la República i les divisions entre diferents grups polítics i socials.
  • Aixecaments i conflictes 1933 - 1936

    Revolta d'Astúries : revolta armada promoguda per forces obreres i socialistes en protesta per la formació d'un govern de dretes després de les eleccions de 1933. Aixecament de la Catalunya lliure : A Catalunya, es va produir un aixecament protagonitzat per militants anarquistes i sindicalistes llibertaris amb l'objectiu de proclamar una "Catalunya lliure". Aixecament de la Sanjurjada : José Sanjurjo, descontent amb la situació política va liderar un intent de cop d'estat militar
  • L'avanç cap a Madrid

    L'avanç cap a Madrid
    Durant la Guerra Civil Espanyola, l'avanç cap a Madrid va ser un dels fets més significatius del conflicte. Després del cop d'estat de juliol de 1936, les forces rebel·les liderades per Francisco Franco van intentar prendre el control de la capital que estava controlada per el govern republicà.
  • El front popular 1936

    El front popular 1936
    El Front Popular va ser una coalició política formada durant la Segona República Espanyola, que va governar entre els anys 1936 i 1939. Aquesta coalició es va crear com una resposta a la victòria de les forces de dreta en les eleccions de 1933, i estava formada per diversos partits i organitzacions de l'esquerra espanyola.
  • Preparació cop d'Estat 1936

    El cop d'estat a Espanya de l'any 1936 va ser preparat en secret per part d'un grup de militars i forces de dreta amb l'objectiu de subvertir l'ordre constitucional i derrocar el govern democràtic de la Segona República Espanyola.
    • Conspiració militar: Des de la dècada de 1930, diversos oficials de l'exèrcit espanyol, descontents amb les reformes polítiques i socials de la República.
    • Organització dels conspiradors
    • Preparació logística i militar
    • Establiment de l'alçament
  • Cop d'Estat de 1936

    Cop d'Estat de 1936
    Cop d'Estat de 1936 (18 de juliol): un grup de militars liderats pel general Francisco Franco, va iniciar un cop d'estat contra el govern republicà. Aquest cop d'estat, conegut com a "Alçament Nacional" o "Gloriosa Revolució", tenia com a objectiu derrocar el govern republicà i instaurar un règim militar.
    El cop va començar a l'Àfrica espanyola i ràpidament, les regions de tot el país es van dividir en zones controlades pels rebel·les i zones controlades pel govern republicà.
  • Contraatac republicà 1936

    Contraatac republicà 1936
    Contraatac republicà: Després del cop d'estat, es va produir un contraatac per part de les forces republicanes i dels sectors més progressistes de la societat. Aquests grups van organitzar comitès i milícies per defensar la legalitat republicana i contrarestar l'avanç dels rebels. Es van formar les Brigades Internacionals, integrades per voluntaris estrangers, per donar suport a la causa republicana.
  • Espanya dividida 1936

    Espanya dividida 1936
    Espanya es va dividir en diverses zones controlades per diferents forces polítiques i militars. Aquesta divisió va reflectir les tensions i les divisions profundes que ja existien a la societat espanyola durant la Segona República.
    Zona republicana: era la part del país controlada pel govern republicà. Aquesta àrea incloïa ciutats com Madrid, Barcelona, València i gran part de la costa mediterrània.
    Zona nacionalista: era la part del país controlada pels rebels liderats pel Francisco Franco.
  • Enfrontaments i divisió de les forces republicanes

    Les forces republicanes van estar dividides en diversos fronts, organitzacions i faccions, la qual cosa va contribuir a la seva falta d'unitat i a la seva debilitat davant de les forces nacionalistes. A continuació, hi han alguns dels principals enfrontaments i divisions dins de les forces republicanes: divisió política, divisió militar, enfrontaments ideològics i divisió territorial.
    Tot i aquesta divisió, les forces republicanes van intentar establir comitès per coordinar els seus esforços.
  • La batalla de l'Ebre

    La batalla de l'Ebre
    La Batalla de l'Ebre va ser una de les batalles més importants de la Guerra Civil i va tenir lloc entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938. Va ser una estratègia de les forces republicanes amb l'objectiu d'avançar cap a les zones controlades per els nacionalistes. La batalla va començar amb un atac sorpresa de les forces republicanes, que van creuar l'Ebre, el riu més gran de la península Ibèrica.
  • El fi de la Guerra

    El fi de la Guerra
    La Guerra Civil Espanyola va arribar al seu final amb la victòria de les forces nacionalistes. Després de més de tres anys de conflicte, les forces republicanes es van veure superades militarment i van patir diverses derrotes importants davant de les forces nacionalistes, que comptaven amb el suport de potències estrangeres com l'Alemanya nazi i l'Itàlia feixista.
  • Conseqüències de la Guerra Civil

    Conseqüències de la Guerra Civil
    • La victòria dels nacionalistes liderats va portar a l'establiment d'una dictadura autoritària a Espanya, coneguda com a règim franquista.
    • Milers de persones van ser afusellades, empresonades o sotmeses a persecució política, especialment aquelles vinculades a l'anarquisme, el comunisme i la República.
    • Moltes persones van abandonar Espanya per evitar la repressió franquista i van buscar refugi en altres països, com França, Mèxic, Argentina i altres països d'Amèrica Llatina.