Eix Cronologic-Historia de Sabadell

  • Period: 25,000 BCE to

    Prehistòria

    El Ripoll i la seva riba acullen els primers grups humans que s'estableixen en el territori de Sabadell. El riu i la seva conca ofereixen als grups paleolítics i als primers agricultors una extensa gamma de recursos animals, vegetals i materials, necessaris per fomentar la seva economia, societat i tecnologia.
  • Period: 1789 BCE to

    Història Contemporània

    El caràcter industrial de Sabadell es va veure reforçat durant aquest segle, en què destaquen diversos esdeveniments com ara la instal·lació de la primera màquina de vapor en una fàbrica tèxtil (1838) i la fundació de la Societat d'Amants de l'Agricultura i la Indústria de la Vila de Sabadell. El terme va continuar creixent i es va ampliar des del carrer de les Valls fins a la línia de l'actual ronda de Zamenhof i el carrer de Vilarrúbias.
  • Period: 1492 BCE to

    Història Moderna

    La vila comença a créixer més enllà de les seves muralles. Les primeres cases fora del perímetre emmurallat de la ciutat van començar a bastir-se a partir del segle XVI. El creixement urbà va inutilitzar alguns dels antics portals, que van haver de canviar la seva ubicació. Es van construir nous edificis com ara el casal de l'Estudi (conegut després com la Casa del Comú) i un nou porxo a la plaça Major.
  • Period: 476 BCE to 1492

    Història Mitjana

    La parròquia de Sant Feliu d'Arraona és esmentada per primera vegada en un document de l'any 1039. Situada al marge esquerre del riu Ripoll (entre el que ara és el barri de Torre-romeu i el cementiri de Sabadell), d'aquesta parròquia en queda l'actual capella de Sant Nicolau. La parròquia, junt amb el castell d'Arraona (1049), controlava el terme d'Arraona, un terme de poblament dispers.
  • Period: 300 BCE to 476

    Història Antiga

    Avui en dia, el poblament d'època romana, visigòtica i altmedieval a l'actual terme de Sabadell pot ser conegut i estudiat gràcies a l'arqueologia i a l'excavació dels importants jaciments sabadellencs. En alguns casos, es tracta de jaciments ja coneguts d'antic, on s'hi han realitzat excavacions arqueològiques pioneres ja a partir d'inicis del segle XX, i en d'altres casos es tracta d'excavacions més recents, realitzades els darrers vint anys i motivades per la dinàmica urbanística.
  • 3 BCE

    Els primers pobladors

    Els primers pobladors
    Els primers assentaments de la comarca del Vallès són de fa 7.000 anys, quan s'hi establiren unes comunitats d'agricultors i ramaders. A la zona de Can Roqueta (Sabadell) s'han dut a terme diverses excavacions que han posat al descobert l'assentament més important de Catalunya de pagesos i pastors de fa entre 3.800 i 2.700 anys.
  • 44

    Els Ibers

    Els Ibers
    Els ibers van poblar diversos llocs dels terrenys que avui són Sabadell, entre ells, la serra que ara es coneix per La Salut. I és amb els ibers que va néixer el nom d'Arrahona. El conjunt d'edificacions aixecades pels romans a La Salut podia ser el que ells en deien "villa", o sigui una gran explotació pagesa.
  • 218

    Epoca Romana

    Epoca  Romana
    Al Vallès, i a la zona de Sabadell, ja a partir del segle ii aC, comencen a aparèixer els primers assentaments romans, alguns sobre antics establiments ibèrics ja existents, com el de la Salut. D'entre les villae del Vallès destaca la de la Salut. Durant la pax romana, el poblet ibèric d'Arragona, edificat dalt de la serra de la Salut, quedà sotmès als romans després d'unes certes lluites.
  • 987

    Època Mitjana

    Època Mitjana
    Les primeres referències a un mercat proper a Sant Salvador daten del 1064. La primera ocasió en què apareix el nom de Sabadell és el 1050, quan s'esmenta una via que anava de Sabadell a Sant Cugat del Vallès. Després de Nunterd apareix, almenys el 1049, com a senyor d'Arrahona, Bernat Amat, que ho era de Rubí, el qual l'any 1054 es ven Arrahona a Guillem Bernat d'Òdena i a la seva esposa Ermengarda, pel preu d'una unça d'or.
  • 1492

    Edat Moderna

    Edat Moderna
    La vila comença a créixer més enllà de les seves muralles. Les primeres cases fora del perímetre emmurallat de la ciutat van començar a bastir-se a partir del segle XVI. El creixement urbà va inutilitzar alguns dels antics portals, que van haver de canviar la seva ubicació. Es van construir nous edificis com ara el casal de l'Estudi (conegut després com la Casa del Comú) i un nou porxo a la plaça Major.
  • Ciutat Industrial

    Ciutat Industrial
    La ciutat va passar dels 2.000 habitants a començaments de segle als 23.044 (cens de 1897). El caràcter industrial de Sabadell es va veure reforçat durant aquest segle, en què destaquen diversos esdeveniments com ara la instal·lació de la primera màquina de vapor en una fàbrica tèxtil (1838) i la fundació de la Societat d'Amants de l'Agricultura i la Indústria de la Vila de Sabadell.
  • Ciutat de Serveis

    Ciutat de Serveis
    Els primers reptes del nou ajuntament democràtic se situen a l'entorn de la urbanització de la ciutat i la creació d'equipaments públics. El creixement descontrolat dels anys 50, 60 i 70 havia generat nous barris que no comptaven amb les infraestructures urbanes necessàries (enllumenat, clavegueram, pavimentació de carrers, etc.). El 1992 s'inauguren dos nous parcs públics: el de Catalunya i el del Taulí.
  • Ciutat del coneixement

    Ciutat del coneixement
    Sabadell ha assumit el repte que suposen les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Compta per a això amb l'important teixit econòmic i social de la ciutat, amb l'avenç experimentat per les seves indústries de la informació i amb una dinàmica ciutadana i associativa disposada a col·laborar en aquest desenvolupament.