You are not authorized to access this page.

EIX CRONOLÒGIC DE LA 2ª GUERRA MUNDIAL

  • Tractat Ribentrop-Molotov (pacte germano-soviètic)

    Tractat Ribentrop-Molotov (pacte germano-soviètic)
    La nit del 23 al 24 d'agost del 1939, Alemanya i la Unió Soviètica van signar un tractat de no agressió, que es coneix com el Pacte Molotov-Ribbentrop. Els països estan d'acord que no s'atacaran mútuament i es divideixen, en secret, els països que es troben entre ells.
  • Atac alemany a Polònia

    Atac alemany a Polònia
    La invasió alemanya va començar l'1 de setembre de 1939, una setmana després de la signatura del Pacte Mólotov-Ribbentrop entre Alemanya i la Unió Soviètica.
  • Declaració de guerra per GB i França

    Declaració de guerra per GB i França
    El dia 3 de setembre de 1939, Gran Bretanya i França van declarar la guerra a Alemanya a causa de la invasió de Polònia.
  • Victòria d’Alemanya sobre Bèlgica

    Victòria d’Alemanya sobre Bèlgica
    L'ocupació alemanya de Bèlgica durant la Segona Guerra Mundial va començar el 28 de maig del 1939 quan l'exèrcit belga es va rendir a les forces alemanyes i va durar fins a l'alliberament de Bèlgica pels aliats occidentals, entre setembre de 1944 i febrer de 1945. Aquesta era la segona vegada que Alemanya havia ocupat Bèlgica en menys de trenta anys.
  • Victòria d’Alemanya sobre Dinamarca

    Victòria d’Alemanya sobre Dinamarca
    La invasió de Dinamarca per Alemanya va ser part de l'Operació Weserübung executada el 9 d'abril del 1940, quan els alemanys van creuar la frontera danesa, violant-ne la neutralitat. Per evitar un inútil vessament de sang, el govern danès es va rendir gairebé immediatament, i com a recompensa se'ls va respectar la seva autonomia, permetent indirectament (de manera clandestina) la fuita de la comunitat jueva.
  • Victòria d’Alemanya sobre Noruega

    Victòria d’Alemanya sobre Noruega
    L'Operació Weserübung va ser el nom en clau que va donar l'exèrcit alemany a la invasió de Noruega i Dinamarca durant la Segona Guerra Mundial, com a inici de la Campanya de Noruega. La invasió es va iniciar el 9 d'abril de 1940.Les tropes alemanyes van poder ocupar els ports en només tres dies però l'exèrcit noruec es va replegar a les valls de l'interior del país, molt muntanyenc, i allà es va preparar per oferir resistència.
  • Victòria d’Alemanya sobre Països Baixos

    Victòria d’Alemanya sobre Països Baixos
    La Batalla dels Països Baixos forma part de les batalles lliurades durant la Batalla de França durant els inicis de la Segona Guerra Mundial. La batalla va començar el 10 de maig de 1940 i va acabar una setmana després, amb la rendició del govern neerlandès davant l'Alemanya Nazi. Si bé gran part de l'exèrcit neerlandès estava intacte en el moment de la rendició, la destrucció de Rotterdam per bombarders alemanys va forçar la prematura capitulació.
  • Victòria d’Alemanya sobre Luxemburg

    Victòria d’Alemanya sobre Luxemburg
    La invasió de Luxemburg per part d'Alemanya forma part de l'operació Caixa Groga (Fall Gerb en alemany) que comprenia la invasió dels Països Baixos i de França durant la Segona Guerra Mundial. La batalla va començar el 10 de maig de 1940 i va durar només un dia; els alemanys pràcticament no van trobar resistència i van ocupar ràpidament el país.
  • Victòria d’Alemanya sobre França

    Victòria d’Alemanya sobre França
    A la Segona Guerra Mundial, la Batalla de França, també coneguda com a Caiguda de França, va ser la invasió alemanya de França i de Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg, que va començar el 10 de maig de 1940, i que suposà el final de la Guerra de Broma. En una primera fase, denominada Fall Gelb (Cas Groc), les unitats cuirassades alemanyes van travessar la regió boscosa de les Ardenes, per aïllar i envoltar les unitats aliades que havien avançat a Bèlgica.
  • Reembarcament de Dunkerque

    Reembarcament de Dunkerque
    L'evacuació de Dunkerque, anomenada comunament el Miracle de Dunkerque i batejada pel britànic Operació Dinamo, és un episodi de la Segona Guerra Mundial consistent en l'evacuació de soldats aliats de les platges i el port de Dunkerque, a França, entre el 26 de maig i el primeres hores del 3 de juny de 1940, després que aquestes tropes britàniques, franceses i belgues fossin tallades de la seva rereguarda per l'exèrcit alemany, durant la batalla de Dunkerque.
  • Batalla d’Anglaterra

    Batalla d’Anglaterra
    La Batalla d'Anglaterra és el nom atorgat a l'esforç estratègic que la Força Aèria Alemanya (Luftwaffe) van llançar durant l'estiu i la tardor de 1940 per obtenir la superioritat aèria sobre la Royal Air Force (RAF) britànica, especialment sobre el Comandament de Caces.
  • Campanya d’Itàlia sobre Grècia

    Campanya d’Itàlia sobre Grècia
    La Guerra italo-grega fou un conflicte lliurat entre el Regne d'Itàlia i Grècia entre 1940 i 1941 en el marc de la Campanya dels Balcans de la Segona Guerra Mundial, que va durar el 28 d'octubre de 1940 al 23 d'abril de 1941. Es creu que la segona guerra mundial als Balcans va començar amb aquest conflicte. A partir de 1941, amb la derrota italiana, el conflicte entrà en la fase coneguda com la Batalla de Grècia amb la intervenció de l'Alemanya Nazi i la conquesta del país.
  • Declaració de guerra d’Itàlia als aliats

    Declaració de guerra d’Itàlia als aliats
    La declaració de guerra d'Itàlia feixista a les forces Aliades va ser un fet esdevingut el 10 de juny de 1940 en què Benito Mussolini, duc de Itàlia feixista, va declarar la guerra a França i Gran Bretanya. Benito Mussolini pronunciant la declaració de guerra.
  • Campanya alemanya sobre Iugoslàvia i Grècia

    Campanya alemanya sobre Iugoslàvia i Grècia
    La Campanya dels Balcans va ser la invasió de les Potències de l'Eix de Grècia i Iugoslàvia durant la Segona Guerra Mundial. Començà amb la invasió italiana de Grècia el 28 d'octubre de 1940 i va concloure amb la conquesta de Creta per les forces alemanyes l'1 de juny de 1941.
  • Operació Barbarroja (invasió alemanya de l’URSS)

    Operació Barbarroja (invasió alemanya de l’URSS)
    La matinada del 22 de juny de 1941 començà l'Operació Barbarroja la invasió alemanya de la Unió Soviètica en el marc de la Segona Guerra Mundial. Fou l'ofensiva terrestre més gran de la història.
  • Setge de Leningrad

    Setge de Leningrad
    El setge de Leningrad, també conegut com el bloqueig de Leningrad va tenir lloc per part de l'Alemanya nazi sobre la ciutat de Leningrad durant la Segona Guerra Mundial; es tracta del setge més llarg de la història sobre una ciutat
  • Atac japonès a Pearl Harbour

    Atac japonès a Pearl Harbour
    El 7 de desembre de 1941 es va produir l'atac sorpresa de l'Armada Imperial del Japó al port militar nord-americà de Pearl Harbor, situat a l'illa d'Oahu, a Hawaii. Una acció bèl·lica que es va convertir en l'esperó per a l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial.
  • Campanya alemanya de l’Afrikakorps

    Campanya alemanya de l’Afrikakorps
    L'Afrika Korps va ser el cos expedicionari de l'exèrcit alemany que operà al nord d'Àfrica (Líbia, Tunísia i Egipte) entre el 1941 i el 1943. Es va formar l'11 de gener de 1941 i un dels generals preferits d'Adolf Hitler, Erwin Rommel, va ser designat com a comandant l'11 de febrer. Originalment, Hans von Funck l'havia de comandar, però Hitler odiava a von Funck, ja que havia estat un oficial d'estat major de Werner von Fritsch fins que von Fritsch va ser acomiadat el 1938.
  • Batalla d’Stalingrad

    Batalla d’Stalingrad
    La Batalla de Stalingrad va ser una gran i decisiva batalla de la Segona Guerra Mundial en la que l'Alemanya Nazi i els seus Aliats van combatre la Unió Soviètica pel control de la ciutat de Stalingrad (actualment Volgograd), al sud-oest de la Unió Soviètica. La batalla va tenir lloc entre el 23 d'agost de 1942 i el 2 de febrer de 1943,i va estar marcada pel combat cos a cos i per l'absolut menyspreu per la quantitat de víctimes civils i militars.
  • Batalla de Kursk

    Batalla de Kursk
    La batalla de Kursk tingué lloc entre el 5 de juliol i el 23 d'agost de 1943 entre els exèrcits del Tercer Reich i de la Unió Soviètica. Es tracta d'una de les batalles més grans de la història militar i un fracàs per a l'exèrcit alemany que no faria més que confirmar la pèrdua de la iniciativa de la guerra.[1] Sovint se l'ha descrit com un punt decisiu; però l'ofensiva de Kursk estava destinada al fracàs des del principi, ja que els soviètics eren totalment al corrent dels plans alemanys.
  • Bombardejos aliats sobre Alemanya

    Bombardejos aliats sobre Alemanya
    El bombardeig estratègic durant la Segona Guerra Mundial van ser una sèrie de campanyes de bombardeigs aeris sobre ciutats, atacant indiscriminadament objectius civils, militars i industrials. Van començar amb el Bombardeig de Wieluń i el Bombardeig de Frampol durant la invasió alemanya de Polònia, i que inclogué els diversos bombardeigs del Blitz.
  • Batalla de l’El Alamein

    Batalla de l’El Alamein
    La primera batalla d'El Alamein, entre l'1 de juliol i el 27 de juliol de 1942 es va lluitar en la campanya del Desert Occidental de la Segona Guerra Mundial, entre l'Afrika Korps italoalemany comandat per Erwin Rommel i el 8è Exèrcit britànic, comandat per Claude Auchinleck.
    La batalla d'El Alamein s'emmarca en la campanya del desert oriental, amb l'intent de control per d'Egipte i el Canal de Suez, part de l'eix, una ruta important per al trànsit de subministraments.
  • Conquestes japoneses a Àsia

    Conquestes japoneses a Àsia
    La Conquesta japonesa del Sud-est Asiàtic i del Pacífic fou una campanya militar de la Segona Guerra Mundial al Teatre d'Operacions del Pacífic desenvolupada entre el 1941 i el 1942 i que va enfrontar les forces Aliades i l'imperi del Japó.
    La campanya formava part de l'ofensiva iniciada a la dècada dels anys 30 del segle xx per l'imperi Japonès amb l'objectiu d'acabar amb el domini colonial sobre Àsia que exercien les potències europees, i en especial, el de l'imperi Britànic.
  • Batalla de Midway

    Batalla de Midway
    La batalla de Midway fou una gran batalla naval de la Segona Guerra Mundial que va tenir lloc a l'oceà Pacífic, el 4 de juny del 1942, en la qual l'aviació naval estatunidenca deturà un intent japonès d'envair l'atol Midway. Els japonesos van perdre-hi quatre portaavions, cosa que va suposar un seriós revés per als seus plans d'expansió al Pacífic.
  • Desembarcament aliat a Sicília

    Desembarcament aliat a Sicília
    Desembarcament aliat a Sicília i conquista del sud d'Itàlia. Rendició de l'Exèrcit italià i captura de Mussolini. Els alemanys van ocupar el nord d'Itàlia i van alliberar a Mussolini (creació de la República Social Italiana, amb capital a Milà) El rei Víctor Manuel va nomenar un nou govern
  • Rendició italiana i armistici

    Rendició italiana i armistici
    L'Armistici entre Itàlia i les forces aliades es va concloure el 3 de setembre. L'armistici va ser declarat públicament el 8 de setembre de 1943, durant la Segona Guerra Mundial, entre Itàlia i les forces Aliades, que havien anat ocupant l'extrem sud del país, fet que va comportar la capitulació italiana.
  • Invasió alemanya del nord d’Itàlia i creació de la República Social de Salò

    Invasió alemanya del nord d’Itàlia i creació de la República Social de Salò
    La República Social Italiana (italià: Repubblica Sociale Italiana or RSI) o República de Salò va ser un estat titella de l'Alemanya Nazi dirigit pel "Duce de la Nació" i "Ministre d'Afers Estrangers" Benito Mussolini.[1] L'RSI va exercir la sobirania oficial en el nord d'Itàlia però fou àmpliament dependent de l'exèrcit alemany o Wehrmacht per mantenir-ne el control.
  • Desembarcament de Normandia

    Desembarcament de Normandia
    El 6 de juny de 1944 (conegut com a dia D) va tenir lloc el desembarcament de Normandia a les 6.30 h (coneguda com l'hora H). Un dia clau de la història de la Segona Guerra Mundial. L'objectiu del desembarcament de Normandia era debilitar l'exèrcit alemany i van ser milers els soldats alemanys que van defensar Normandia.
  • Alliberament de Paris

    Alliberament de Paris
    L'Alliberament de París durant la II Guerra Mundial va tenir lloc a l'agost de 1944 i va marcar la fi del Desembarcament de Normandia amb l'alliberament de la capital francesa, i tot un símbol de l'ocupació nazi de França.
  • Operació Bagration

    Operació Bagration
    L'Operació Bagration era el nom en codi per l'Ofensiva Soviètica sobre Belarús durant la II Guerra Mundial, que expulsà a l'exèrcit alemany de la República Soviètica de Belarús i de la Polònia Oriental. Aquesta ofensiva portà essencialment la destrucció del Grup d'Exèrcit Centre alemany. Aquesta batalla possiblement va ser la major desfeta individual de la Wehrmacht en tota la guerra.
  • Conquesta soviètica de Polònia

    Conquesta soviètica de Polònia
    Les operacions militars posteriors van durar els 20 dies següents i van acabar el 6 d'octubre de 1939 amb la divisió bidireccional i l'annexió de tot el territori de la Segona República Polonesa per l'Alemanya nazi i la Unió Soviètica.
  • Derrota japonesa a les Filipines

    Derrota japonesa a les Filipines
    La Campanya de Filipines de 1944-1945, la Batalla de Filipines de 1944-1945, o l'Alliberament de Filipines va ser la campanya nord-americana, mexicana i filipina per derrotar i expulsar les forces imperials japoneses que ocupaven la Mancomunitat de Filipines.L'alliberament de Filipines va començar amb desembarcaments amfibis a l'illa de Leyte el 20 d'octubre de 1944, i les hostilitats en una petita part de les Filipines va seguir fins al final de la guerra a l'agost de 1945.
  • Derrota japonesa a Birmània

    Derrota japonesa a Birmània
    La Campaña de Birmania en el frente del Sudeste Asiático de la Segunda Guerra Mundial tuvo lugar durante cuatro años desde 1942 hasta 1945. Durante el primer año de la campaña, el ejército japonés (con la ayuda de fuerzas tailandesas y de los insurgentes de Birmania) expulsó a la Mancomunidad de Naciones británica y a las fuerzas chinas de Birmania, y ocupó el país con la formación de un gobierno con una pequeña y superficial autoridad.
  • Final de Mussolini

    Final de Mussolini
    El matí del 28 d'abril, Mussolini i Clara Petacci van ser portats a una casa de camp de Dongo amb l'objectiu de complir les ordres d'execució. El partisà Walter Audisio els va conduir al llogaret de Giulino di Mezzegra on, van ser afusellats a la quatre de la tarda.
  • Final de Hitler

    Final de Hitler
    La mort d'Adolf Hitler, líder del Partit Nacionalsocialista Obrer Alemany (1921-1945) i Führer i Reichskanzler del Tercer Reich (1933-1945), es va produir el 30 d'abril de 1945 al Führerbunker de Berlín; Hitler es va suïcidar amb un xut amb arma de foc al cap a bc al costat de la seva dona Eva Braun, que va recórrer a l'enverinament per cianur. van ser portats escales amunt a través de la sortida d'emergència del búnquer, ruixats amb benzina i arrestats al jardí de la Cancelleria del Reich.
  • Rendició incondicional d’Alemanya

    Rendició incondicional d’Alemanya
    L'Acta de la Capitulació del Tercer Reich (alemany: Bedingungslose Kapitulation der Wehrmacht) va ser el document legal que establí la capitulació del Tercer Reich, finalitzant així la II Guerra Mundial a Europa. Va ser signat pels representants de l'OKW i de la Força Expedicionària a Europa, conjuntament amb l'Alt Comandament soviètic, conjuntament amb l'Alt Comandament Suprem de l'Exèrcit Roig i amb els representants de França i dels Estats Units signant com a testimonis el 8 de maig de 1945.
  • Batalla d’Iwo Jima

    Batalla d’Iwo Jima
    La batalla d'Iwo Jima va tenir lloc el 1945 durant els darrers mesos de la Segona Guerra Mundial. Fins avui, es considera un dels enfrontaments més icònics de la Campanya del Pacífic, quan les forces nord-americanes i els seus aliats van lluitar contra el Japó al vast oceà.
  • Batalla d’Okinawa

    Batalla d’Okinawa
    La batalla d'Okinawa, el nom de la qual en clau va ser Operació Iceberg, es va lliurar a l'illa d'Okinawa, a les Illes Ryukyu i va ser el major assalt amfibi al Teatre del Pacífic. ​ Es va combatre durant 82 dies, des de principis d'abril fins a mitjans de juny de 1945.
  • Bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki

    Bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki
    Els bombardejos atòmics d'Hiroshima i Nagasaki es produïren el 6 (Hiroshima) i el 9 d'agost de 1945 (Nagasaki), efectuats pels Estats Units segons l'ordre del president Harry S. Truman, després que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam.
  • Capitulació del Japó

    Capitulació del Japó
    La rendició del Japó, el dia 2 de setembre de l'any 1945, va posar fi a la Segona Guerra Mundial. En aquells dies l'Armada Imperial Japonesa havia perdut tota capacitat de realitzar operacions i era imminent una invasió aliada al país.