Eix cronològic de l'art medieval

By ilagut
  • 190

    Catacumbes de Priscila

    Catacumbes de Priscila
    Autor: desconegut
    Estil: Art paleocristià.
    Les Catacumbes de Priscil·la, a Roma, Itàlia, són sepultures subterrànies del segle II-V, amb tombes, criptes i pintures murals que reflecteixen la cultura i creences cristianes. Les imatges inclouen temes bíblics i símbols cristians, oferint una perspectiva històrica única.
  • 500

    Basílica paleocristiana d'Empúries

    Basílica paleocristiana d'Empúries
    La Basílica paleocristiana d'Empúries, situada a Catalunya, és una antiga estructura religiosa que data del segle IV. Destaca per la seva arquitectura simple i les seves columnes corínties. És un exemple destacat de l'art paleocristià amb influències romanes en la península ibèrica.
  • 537

    Santa Sofia de Constantinoble

    Santa Sofia de Constantinoble
    Autor: Antemi de Tral·les i Isidor de Milet.
    Estil: Art bizantí.
    L'edifici es destaca per la seva arquitectura impressionant, amb una gran cúpula central, columnes majestuoses i intrincades decoracions. Va ser considerada la catedral més gran del món. Després de la conquesta otomana de Constantinoble el 1453, Santa Sofia va ser convertida en una mesquita pel sultà Mehmet II.
  • 784

    Mezquita de Còrdova

    Mezquita de Còrdova
    Autor: Abd al-Rahman I
    Estil: Art Islàmic
    La Mezquita de Còrdova, construïda inicialment com a mesquita islàmica al segle VIII, destaca per la seva impressionant arquitectura amb arcs de ferradura i columnes reutilitzades. La transició posterior a catedral cristiana afegí elements gòtics i barrocs, creant una fusió única d'estils.
  • 842

    Santa Maria del Naranco

    Santa Maria del Naranco
    Autor: desconegut.
    Estil: Art preromànic
    Santa Maria del Naranco, a Oviedo, és una joia de l'art asturià del segle IX. Inicialment concebuda com a palau, destaca per l'ús de l'arc de ferradura, finestres amb vidrieres i decoració escultòrica que reflecteixen l'estil preromànic asturià.
  • 892

    San Salvador de Valdediós

    San Salvador de Valdediós
    San Salvador de Valdediós, coneguda com a "el Conventín," és un complex monàstic prerromànic a Oviedo, Espanya, construït al segle IX. Destaca per les seves formes arquitectòniques úniques i elements escultòrics, reflectint l'art asturià d'aquella època.
  • 1050

    Palau de l'Aljaferia

    Palau de l'Aljaferia
    Autor: desconegut.
    Estil: Art islàmic.
    El Palau de l'Aljaferia, a Saragossa, és un exemple emblemàtic de l'arquitectura mudèjar, construït al segle XI. Destaca per les seves elegants arcuacions, ceràmica vidriada i decoració geomètrica. Amb el temps, va experimentar modificacions que reflecteixen diferents èpoques i estils arquitectònics.
  • 1075

    Tapís de la Creació

    Tapís de la Creació
    Autor: desconegut
    Estil: Art romànic
    El "Tapís de la Creació" és una obra d'art que representa escenes de la creació segons la tradició judeocristiana. Aquest tipus de tapissos solen mostrar episodis com la creació del món, l'aparició d'Adam i Eva, i altres elements relacionats amb les primeres etapes del llibre del Gènesi. La riquesa simbòlica i els detalls artístics solen ser característics d'aquest tipus d'obres.
  • 1100

    La Virgen de la Bella Escalera

    La Virgen de la Bella Escalera
    Autor: Anònim
    Estil: Art Romànic
    La "Virgen Blanca de Toledo" és una escultura romànica emblemàtica que representa la Mare de Déu amb el Nen. Situada a la Catedral de Toledo, destaca pel seu estil romànic simplificat, amb línies netes i una expressió serena. Les formes geomètriques i la bellesa austera ressalten l'espiritualitat i la devoció de l'època. La delicadesa de la talla reflecteix l'art religiós romànic, emfatitzant la importància de la figura materna en la veneració cristiana.
  • 1190

    Mosaic de l'absis de la catedral de Monreale

    Mosaic de l'absis de la catedral de Monreale
    Autor: desconegut.
    Estil: bizantí.
    El Mosaic de l'absis de la catedral de Monreale, a Sicília, destaca per la seva exquisidesa de l'art bizantí. Representa escenes bíbliques, amb detalls vívids i colors brillants, reflectint la riquesa de la cultura bizantina-normanda del segle XII.
  • 1190

    Frontal de Santa Maria d'Avià

    Frontal de Santa Maria d'Avià
    Autor: desconegut
    Estil: Art romànic
    El Frontal d'Avià, peça clau del romànic català, és l'altar original de l'església de Santa Maria d'Avià, datat a finals del segle XII i actualment exposat al MNAC. Influenciat per l'Orient romà i la pintura anglesa, destaca per la representació de la Mare de Déu amb Jesús i escenes de la infantesa. Amb una paleta centrada en el vermell, simbolitza la naturalesa divina i humana de Crist, reflectint la creixent veneració mariana a Europa al segle XII.
  • 1350

    Mare de Déu de Sallent de Sanaüja

    Mare de Déu de Sallent de Sanaüja
    Autor: desconegut.
    Estil. Art gòtic.
    La Marededéu de Sallent de Sanaüja és una escultura en alabastre policromat que data de la segona meitat del segle xiv, i exposada actualment al Museu Nacional d'Art de Catalunya. L'obra és una de les més belles representacions de la marededéu dempeus amb nen de l'art gòtic català, amb unes formes equilibrades i harmòniques.
  • 1375

    Virgen Blanca de Toledo

    Virgen Blanca de Toledo
    La "Virgen Blanca de Toledo" està situada en l'altar major de la Catedral de Toledo. Aquesta escultura destaca per la seva bellesa i significat religiós, sent un punt focal per a la veneració i la devoció cristiana a la regió.
  • 1383

    Santa Maria del Mar

    Santa Maria del Mar
    Autors: Berenguer de Montagut i Ramon Despuig
    Estil: Art gòtic.
    Santa Maria del Mar és una església gòtica situada al barri de la Ribera de Barcelona. Construïda entre 1329 i 1383, és coneguda per la seva arquitectura imponent, amb naus amples i elegants columnes. És un destacat exemple de l'art gòtic català i un símbol del poder comercial i la fe del segle XIV a la ciutat.
  • 1434

    El matrimoni Arnolfini

    El matrimoni Arnolfini
    Autor. Jan van Eyck
    "El Matrimoni Arnolfini" és una famosa pintura de Jan van Eyck, creada al 1434. L'obra retrata el mercader flamenc Giovanni Arnolfini i la seva esposa en una habitació ricament decorada. La pintura és coneguda pels detalls minuciosos, com els símbols matrimonials i la reflexió detallada en un espill. És una obra mestra dels inicis del Renaixement flamenc.