Les etapes de la Revolució fancesa

  • Creació de l'Assemblea Nacional Constituent

  • Period: to

    LA MONARQUIA CONSTITUCIONAL

  • Luis XVI convoca els Estats Generals

    Luis XVI convoca els Estats Generals
    Lluís XVI va convocar els Estats Generals el 5 d'abril de 1789. Eren una mena d'Assemblea (Parlament) integrada per 1.200 Diputats, 300 pel Clergat, 300 per la noblesa i 600 pel Tercer Estat o Estat Pla
  • Presa de la Bastilla

    Presa de la Bastilla
    La rendició de la Bastilla, símbol del despotisme, va fer l'efecte d'un sisme, a França com a Europa, fins a la llunyana Rússia imperial.
    El 14 de juliol de 1789, és el dia en què la Bastilla és assaltada pels Parisencs i, per tradició, considerat com l'inici de la fi de «l'Antic Règim» i el començament de la Revolució Francesa.
  • Declaració de drets de l'Home i del Ciutadà

    Declaració de drets de l'Home i del Ciutadà
    Va ser establert per l'Assemblea Constituent de França el 1789, és un document de drets civils de la Revolució Francesa.
    Inspirada pels filòsofs de la Il·lustració, la Declaració va ser una declaració bàsica dels valors de la Revolució Francesa i va tenir un impacte significatiu en el desenvolupament de les concepcions populars de la llibertat individual i la democràcia a Europa i a tot el món.
  • Constitució (liberalisme polític)

    Constitució (liberalisme polític)
    La Constitució francesa de 1791 va ser la primera constitució escrita de la història francesa i va ser promulgada per l'Assemblea Constituent el 3 de setembre de 1791 i acceptada per Lluís XVI el 16. Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
  • Fi de l'etapa monarquica

    Fi de l'etapa monarquica
    L'abolició de la monarquia s'ha dut a terme històricament de diverses maneres, inclosa l'abdicació que condueix a l'extinció de la monarquia, la reforma legislativa, la revolució, el cop d'estat i la descolonització.
  • Period: to

    LA REPÚBLICA SOCIAL

  • Assalt al palau reial

    Assalt al palau reial
    El 10 d'agost de 1792 la revolució va prendre un aire més radical, quan els sans-culottes van assaltar el palau de les Teuleries. Aquest període, conegut com de la Convenció, va ser la que va proclamar la Primera República Francesa, el 21 de setembre de 1792.
  • Execució de Lluís XVI

    Execució de Lluís XVI
    Lluís XVI, va ser executat públicament per decapitació amb guillotina el 21 de gener de 1793 durant la Revolució Francesa i la Primera República Francesa a la plaça de la Revolució de París.
  • Constitució (democràcia social)

    Constitució (democràcia social)
    La Constitució, o Acta Constitucional, de 1793 es convertia, després de l’experiència de 1791, en un “compromís entre la democràcia representativa i la democràcia directa”.
    La deriva jacobina marcava un sistema no aplicat mai, que delimitava totalment el poder executiu de la (des del 1792) República francesa.
  • Period: to

    LA REPÚBLICA CONSERVADORA

  • Caiguda dels jacobins

    Caiguda dels jacobins
    L’estiu del 1794 els perills van disminuir: les diverses revolucions interiors van ser sufocades i els exèrcits francesos lluitaven contra les aliances estrangeres.
    Però la radicalització de la revolució, el Terror i el govern dictatorial dels jacobins van provocar l’oposició de la gran majoria de la població.
    Mitjançant un cop d'estat, el juliol del 1794, Robespierre va ser derrotat i executat amb altres dirigents jacobins.
  • Constitució (liberalisme polític)

    Constitució (liberalisme polític)
    Després dels excessos revolucionaris es crea la Constitució directorial de 1795, de caràcter conservador, que inclou una breu declaració de drets, un sufragi censatari i indirecte, i adopta un Parlament bicameral (Consell dels Cinquens i Consell dels Ancians).
  • Cop d'estat del 18 del fructidor

    Cop d'estat del 18 del fructidor
    Els republicans derroten els monàrquics. El cop d'Estat va ser l'any V (4 de setembre de 1797), sovint citat simplement com el 18 de Fructidor, va ser un cop d'Estat executat pel Directori amb el suport de l'exèrcit i contra els moderats i monàrquics, majoritaris al Consell dels Cinc-cents i al Consell d'Avis.
  • Inici del retorn dels exiliats

    Inici del retorn dels exiliats
    Va anul·lar les lleis jacobines i va promoure el retorn dels exiliats a causa del Terror.
  • El consolat

    Govern personalista i autoritari.
  • Cop d'estat de Napoleó

    Cop d'estat de Napoleó
    Napoleó va protagonitzar un cop d'estat degut a la inestabilitat del Directori. Això va desencadenar en què el govern francès passes a ser un consolat, amb Napoleó i dos exmembres del directori com a cònsols.