Kielland

Den norske oljehistorien

  • Period: to

    Tidslinje

    123
  • Phillips søker om å få lete etter olje

    Phillips søker om å få lete etter olje
    Phillips Petroleum søker, som det første av flere oljeselskaper, om å få lete etter olje på norsk sokkel. Initiativet markerer starten på norsk oljehistorie.
  • Gerhardsen proklamerer Norges suverenitet

    Regjeringen Gerhardsen proklamerer Norges suverenitet over den norske kontinentalsokkelen. Ny lov slår fast at staten er grunneier og at bare Kongen (regjeringen) kan gi tillatelser til leting og utvinning.
  • Kontinentalsokkelen deles

    Kontinentalsokkelen deles
    Norge, Storbritannia, Danmark, Nederland og Tyskland blir enige om å dele kontinentalsokkelen etter midtlinjeprinsippet (grenser i havet blir trukket slik at hvert punkt på bunnen tilhører den strand som det ligger nærmest ved normal flo). Kontinentalsokkelen sør for Stad (62 grader nord) blir delt opp i 37 kvadranter. Hver kvadrant inneholder 12 blokker som har en størrelse på 15 breddeminutt og 20 lengdeminutt. Første konsesjonsrunde blir utlyst. Det blir tildelt 22 utvinningstillatelser for
  • Første letebrønn

    Den første letebrønnen på norsk sokkel blir boret. Brønnen inneholder ikke olje eller gass, men berggrunnen i området inneholder de riktige bergartene.
  • Esso finner første oljefelt

    Esso finner første oljefelt
    Oljeselskapet Esso finner det første oljefeltet på norsk sokkel. Feltet får navnet Balder og blir ikke funnet drivverdig før nye boringer blir gjennomført i 1995.
  • Phillips Petroleum finner gass, ikke drivverdig.

    Phillips Petroleum finner gass, ikke drivverdig.
    Phillips Petroleum finner gass, men dette funnet er ikke drivverdig.
  • Phillips finner olje i Ekofisk.

    Phillips finner olje i Ekofisk.
    Til nå har ingen oljeselskaper funn som er drivverdige, og mange avslutter letingen. Phillips Petroleum må betale dyr leie for borefartøyet og bestemmer seg for en siste boring. 25. oktober trenger borret ned i et oljereservoar. Feltet får navnet Ekofisk, og dette er starten på oljeeventyret i Norge. Arbeiderne drar hjem på juleferie med visshet om at de har gjort det store "scoopet".
  • Ekofisk offentliggjør funnet

    Industriminister Sverre W. Rostoft viser stolt fram den første norskproduserte bensinen, laget av olje fra Balderfeltet. Samme år offentliggjør Phillips Petroleum funnet på Ekofisk. Ekofisk blir kalt en "elefant" på oljespråket. Dette er en betegnelse på et stort reservoar med mer enn 100 mill fat olje. Norge blir fra nå av tatt på alvor som oljenasjon.
  • Stortinget vedtar ti oljebud

    Stortinget vedtar ti oljebud som skal være grunnlaget for oljepolitikken framover: All virksomhet på norsk sokkel skal foregå under nasjonal styring og kontroll.
    Petroleumsfunnene skal utnyttes slik at Norge blir selvforsynt med råolje.
    Det skal utvikles ny næringsvirksomhet med utgangspunkt i petroleum.
    Ny oljeindustri må ta hensyn til eksisterende virksomhet og til natur- og miljøvern.
    Brenning av gass på norsk sokkel kan bare aksepteres for kortere perioder.
    Petroleum fra norsk sokkel skal s
  • Norge etablerer tre institusjoner for oljevirksomhet

    Norge etablerer tre institusjoner som skal ha ansvar for norsk oljevirksomhet: Oljekontoret: underlagt Industridepartementet.
    Oljedirektoratet (OD): frittstående fagdirektorat med ansvar for offshorevirksomheten
    Statoil: et integrert, statlig oljeselskap.
    Det blir bestemt at staten skal eie 50 % av hver utvinningstillatelse. Stortinget bestemmer at Oljedirektoratet og Statoil skal ha hovedkontorer i Stavanger, og Stavanger får heretter status som oljehovedstaden. Statoil får de fleste konsesjon
  • Oljekrisen

    Oljekrisen
    Den første oljekrisen kommer som følge av Yom Kippur-krigen. Den 6. oktober går Egypt og Syria til angrep på Isreal. De arabiske landene starter en oljeboikott av USA og andre land som støtter Israel. Oljemangelen fører til en firedobling av oljeprisene i løpet av tre måneder. I Norge fører oljekrisen til bilfrie dager og rasjonering på bensin - og kong Olav tar trikken. Statfjordfeltet blir funnet. Dette er verdens største oljefunn offshore og blir ryggraden for Statoil.
  • Debatten om hva oljepengene skal brukes til

    Debatten om hva oljepengene skal bli brukt til starter. Regjeringen gir ut Stortingmelding nr. 25 (1973–74) Petroleumsvirksomhetens plass i det norske samfunn. Her blir det fastslått at den norske oljevirksomheten skal gi et kvalitativt bedre samfunn.
  • Ukontrollert utblåsing på Bravo-plattformen

    Den 22. april starter en ukontrollert utblåsing på Bravo-plattformen på Ekofiskfeltet. De profesjonelle ”brønndreperne” Red Adair og "Boots" Hansen kommer fra USA for å stanse utblåsingen, noe de klarer etter åtte dager. Skadene etter utblåsingen blir mindre enn fryktet. Saken får imidlertid enorm medieoppmerksomhet og retter oppmersomheten mot dårlig beredskap på oljeplattformer og miljømessige konsekvenser. Samme år starter norsk gasseksport via rørledninger til Emden i Tyskland og St. Fergus
  • Olje og energidepartementet blir opprettet

    Olje og energidepartementet blir opprettet
    Olje- og energidepartementet blir opprettet med Bjartmar Gjerde som landets første olje- og energiminister.
  • Arbeidsmiljøloven blir gjort gjeldene på norsk sokkel

    Arbeidsmiljøloven blir gjort gjeldene på norsk sokkel
    Arbeidsmiljøloven blir gjort gjeldende på norsk sokkel. Sikkerhet, arbeidsmiljø og beredskap i offshoreindustrien blir underlagt Kommunal- og arbeidsdepartementet. Produksjonen på Statfjordfeltet starter og vil på det meste stå for over halvparten av Norges totale oljeproduksjon. Trollfeltet blir oppdaget og får status som Europas største gassfelt.
  • Flere ulykker fører til miljødiskusjoner, bedre beredskap og etablering av fagforeninger. I denne perioden blir det gjort en rekke store funn, og industrien blomstrer gjennom gigantiske og stadig mer avanserte utbygginger.

  • Alexander L. Kielland ulykken

    Alexander L. Kielland ulykken
    Norges største oljekatastrofe sender sjokkbølger over inn- og utland. Den 27. mars kantrer boliginnretningen Alexander L. Kielland på Ekofisk, og 123 mennesker mister livet. Utenfor Stavanger blir det senere (1986) reist et monument til minne om tragedien. Samme år borer Norge for første gang nord for Stad (62 grader nord).
  • For første gang lyst ut blokker

    For første gang blir det lyst ut blokker i alle områder på norsk sokkel: i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.
  • Petroleumvirksomheten blir omorganisert

    Petroleumvirksomheten blir omorganisert: Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) blir opprettet i 1985.
    Gassforhandlingsutvalget (GFU), bestående av Statoil, Norsk Hydro og Saga blir opprettet i 1986. GFUs oppgave er å forhandle om salg av norsk gass fram til kontrakt, mens myndighetene utpeker hvilke felt som skal levere gassen.
    Kraftige oljeprisfall fører til at oljeselskapene må utvikle ny teknologi som gjør at utvinning av olje kan skje med en lavere kostnad.
  • Statpipe blir satt i drift.

    Statpipe blir satt i drift.
    Gassrørledningen Statpipe blir satt i drift. Gassen går fra Statfjord og senere Gullfaks til mottaksanlegget på Kårstø i Rogaland. Fra Kårstø blir gassen sendt til Emden i Tyskland via Norpipe-ledningen og sikrer norsk gass til kontinentale komfyrer.
  • Seks innretninger på Ekofisk blir jekket seks meter opp.

    Seks innretninger på Ekofisk blir jekket seks meter opp. Dette er et industrielt vågestykke av format. Operasjonen blir gjennomført fordi oljeutvinningen har ført til innsynking av havbunnen.
  • Økt miljøfokus gjør at ny teknologi blir utviklet for å redusere utslipp av klimagasser

  • Ormen Lange funnet

    Ormen Lange funnet
    Det blir for første gang utlyst områder på dypt vann i Norskehavet. I 1997 blir det gjort to funn i disse utvinningstillatelsene, blant annet Ormen Lange på 900 meters dyp. Dette er det nest største gassfunnet på norsk sokkel, etter Troll. Produksjonen på Ormen Lange starter først i 2007.
  • Saga går inn i Norsk Hydro

    Saga, som ble etablert i 1972, går inn i Norsk Hydro, og Sagas portefølje blir delt mellom Statoil og Hydro. Den norske modellen med et helstatlig, et halvstatlig og et privat oljeselskap blir brutt.
  • Gassproduksjonen øker

  • Norsk Agip finner olje i Goliatfeltet.

    Forventningene for Barentshavet bygger seg opp. Norsk Agip finner olje i Goliatfeltet.
  • Den norske petroleumsvirksomheten blir omorganisert

    Den norske petroleumsvirksomheten blir omorganisert: Statoil blir delprivatisert og børsnotert i Oslo og New York.
    SDØE blir splittet opp og 21,5 % av verdiene i porteføljen blir solgt. Statoil overtar 15 %, mens 6,5 % blir delt mellom andre aktører på norsk sokkel.
    Petoro og Gassco blir opprettet
    Gassforhandlingsutvalget (GFU) blir avviklet med virkning fra 2002
    Nytt regelverk for helse, miljø og sikkerhet på norsk sokkel blir lansert. Regelverket er utviklet av OD, Statens Helsetilsyn og Stat
  • Stortinget godkjenner utbyggingen av Snøhvitfeltet i Barentshavet

    Stortinget godkjenner utbyggingen av Snøhvitfeltet i Barentshavet. Feltet ble påvist tidlig på 1980-tallet og inneholder betydelige gassressurser. Snøhvit-gassen skal bli solgt som LNG (Liquefied natural gas), og anlegget er Europas første i sitt slag.
  • 52 felt i produksjon. Tatt ut 35% av antatt utvinnbar olje

    52 felt i produksjon. Tatt ut 35% av antatt utvinnbar olje
    52 felt er i produksjon på norsk kontinentalsokkel. Det er tatt ut 35 % av den antatt utvinnbare oljen og gassen på norsk sokkel.
  • Statoil og Hydros oljevirksomhet går sammen til StatoilHydro.

    Statoil og Hydros oljevirksomhet går sammen til StatoilHydro.
    Statoil og Hydros oljevirksomhet går sammen til StatoilHydro.