Noord amerika

De VS van 1945 tot 2010

  • Dood Roosevelt

    Dood Roosevelt
    Op deze dag overleed Roosevelt, een de belangrijkste politieke spelers. Helaas zal hij nooit zien hoe zijn idee, de VN, groot zal worden.
  • De oprichting van de VN

    De oprichting van de VN
    Op 25 april 1945 kwamen 50 landen bij elkaar op de Conferentie van de Verenigde Naties over Internationale Organisaties
  • De Central Intelligence Agency (CIA)

    De CIA werd in 1947 opgericht door Truman om rampen zoals Pearl Harbor te voorkomen. Een van de eerste opdrachten bestond uit het rekruteren van voormalig nazi's die wat konden weten over de USSR. Hierna volgden vele spionage-acties. Zo werd de raketmissie op Cuba ontdekt en werd dankzij een CIA-agent Nelson Mandela gearresteerd. Nu houdt de CIA zich vooral bezig met anti-terreur operaties, als gevolg van 11 september 2001.
  • Het 22e amendement

    In dit amendement werd vastgelegd dat Amerikaanse presidenten maar twee termijnen van vier jaar achter elkaar aan mogen zitten. Dit werd ingevoerd nadat Roosevelt niet twee, maar vier termijnen achter elkaar president was.
  • Montgomery-busboycot

    Montgomery-busboycot
    1 december werd Rosa Parks gearresteerd omdat zij in de bus niet wilde opstaan voor een blanke man. Dit was de tweede keer in 195 dat een zwarte vrouw hiervoor werd gearresteerd. Martin Luther King vond dat het tijd was actie en kondigde een boycot af. Deze duurde een jaar en kostte de busmaatschappijen veel geld. Uiteindelijk moest het Hooggerechtshof toegeven dat de rassenscheiding in bussen ongegrond was. De succesvolle boycot was een van de eerste successen van de burgerrechten beweging.
  • Lester B. Pearson

    Lester B. Pearson
    Lester Pearson was 1963 tot 1968 president van Canada. Onder zijn leiding werd in Canada de universele gezondheidszorg, studentenleningen, het Canadese pensioenenplan, de orde van canada en de "maple leaf flag" geïntroduceerd. Maar het bijzonderste is toch wel dat hij een nobelprijs van de vrede kreeg in 1957. Deze kreeg hij voor zijn rol in het oplossen van de Suezcrisis. Het commitee dat de prijs uitreikte zei dat hij de wereld had gered. Kortom, een hele bijzondere man.
  • I have a dream

    I have a dream
    Op 28 augustus 1963 hield Martin Luther King zijn legendarische toespraak. De toespraak werd niet alleen gehoord door de maar liefst 200.000 mensen op het plein in Washington, maar wereldwijd. De rede volgde op een protestmars naar Washington, een vreedzaam protest tegen de slechte behandeling van zwarte mensen in de VS. Martin Luther King is erg belangrijk geweest in de strijd voor gelijke rechten.
  • Apollo

    Op deze dag werd de eerste Apollo-raket gelanceerd. De Apollo 1 was onderdeel van het Apolloprogramma, dit was de Amerikaanse missie om mensen op de maan te krijgen. Helaas brandde de raket
    af en stierven de astronauten. Het programma, dat liep van 1961 tot 1972, bereikte zijn doel. In totaal zijn er 6 maanlandingen geweest en zijn er 12 mensen op de maan geweest. De bekenste man op de maan is Armstrong, die de legendarische woorden "That's one small step for man, one giant leap for mankind"
  • De indianenreservaten

    Sinds de 19e eeuw worden er gebieden toegekend aan de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika en Canada. Dit zijn vaak geen goede gebieden, waardoor veel indianen onder het bestaansminimum leven en zich moeten redden met seizoensarbeid en sociale uitkering. Sinds het Onafhankelijkheidsverdrag van 1982 worden de Inuit en Métis erkend als oorspronkelijke bewoners van Canada.
  • De Twin Towers

    11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in op de Twin Towers. Volgens officiële rapporten zijn aanslagen gepleegd door 19 leden van Al Qaida. De aanslagen zijn de grootste uit de geschiedenis. Bijna 3000 mensen kwamen om het leven. In totaal vlogen twee vliegtuigen in op de torens. Een derde boorde zich in het Pentagon. Het vierde vliegtuig stortte neer bij het vliegveld van Pittsubrg, het beoogde doel werd niet behaald.
  • Facebook

    Op 4 februari 2004 lanceerde Mark Zuckerberg zijn nieuwe sociale platform: Facebook. Het platform groeide uit tot een systeem dat wereldwijd gebruikt wordt. Tegenwoordig kent het platform ruim 2 miljard gebruikers.
  • Barack Obama

    Barack Obama
    Barack Obama werd op 20 januari 2009 de eerste zwarte president van Amerika. Even terug in de tijdlijn: in 1955 mochten zwarte mensen geen eens kiezen waar ze zaten in de bus. Dit is een enorme verandering. Obama ging verder met het verbeteren van de rechten van minderheidsgroepen en het versterken van de zorg in de VS. Hij werd herkozen en was president tot 2017.
  • De Flash Crash

    Op deze dag ging de Amerikaanse Dow-Jones index in een uur onderuit. de Index daalde met 9%, duizend miljard euro aan beurswaarde verdampte. Veel andere beurzen wereldwijd zouden volgen, met een economische crisis tot gevolg die ook in Nederland werd gevoeld.