Cronologia del Segle XIX a Espanya

By Irene74
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    Tractat de Fontainebleau: Era un pacte entre la corona d'Espanya i el primer imperi Francès que consisteix a deixar passar les tropes de Napoleó per Espanya perquè poguessin envair Portugal (aliat de l'enemic comú: Anglaterra) i repartir-se el territori després. Napoleó va trencar aquest tractat envaint també el regne d'Espanya després d'entrar a la península i designant com a rei al seu germà: Josep Bonaparte (Tenia l'àpode de "Pepe Botella").
  • Period: to

    La guerra del francès

    Va ser la guerra que va tenir Espanya contra França després que es trencarà el tractat de Fontainebleau, rebel·lant-se en contra de la invasió francesa i el nou rei. Va ser una guerra de guerrilles a on els espanyols ataquen per sorpresa en petits grups armats. Això va anar desgastant progressivament les tropes franceses fins que Espanya va guanyar la guerra i es va establir a Ferran VII com a rei.
  • La constitució del 1812

    La constitució del 1812
    Va ser una constitució elaborada durant la guerra del francès pels polítics espanyols a Cadis, era una constitució molt liberal per al seu temps, que oferia bastants drets i llibertats a la gent. Suggeria coses com una separació de poders i una proposta de divisió provincial. Era coneguda com "La Pepa" per haver sigut aprovada el dia de sant Josep. Al final no es va poder aplicar.
  • Ferran VII

    Ferran VII
    Va ser el rei d'Espanya des del 1813 fins a la seva mort en el 1833. Encara que es va mostrar bastant liberal al principi va acabar aplicant la monarquia absoluta anul·lant la constitució del 1812 i perseguint als liberals. En un principi li deien "el Desitjat", ja que esperaven que fos un rei més liberal que el seu pare, però quan va acabant no sent així van començar a dir-li el "Rei felon".
  • Pragmàtica Sanció

    Poc abans de morir, el Ferran VII va anul·lar la llei sàlica que deia que només els homes podien heretar el tron, ja que ell volia que la seva filla, la Isabel II, fos la següent reina d'Espanya. Aquesta decisió va ser desaprovada per un grup important: Els carlins, perquè ells volien que governes el germà del Ferran, el Carles.
  • Isabel II

    Isabel II
    Va ser la que va establir el liberalisme a espanya. Això consistia en que el poder es repartia entre el monarca i les corts, hi havia més drets i llibertats, al igual que una constitució i eleccions(encara que acabaven estant amanyades).
  • Period: to

    Guerres Carlistes/Carlines

    Va ser un conflicte entre els carlins, els quals eren partidaris de què el Carles heretes el tron i establís una monarquia absoluta ells tenien el suport del país basc Catalunya i Navarra (ja que deien que respectarien les seves lleis (també dites furs) així com dels camperols, el clergat i la baixa burgesia, i els Isabelins, que volien que ho fes la Isabel II i eren més liberals, ells tenien el suport de la burgesia progressista. Al final els isabelins van guanyar la guerra.
  • Desamortització (Mendizàbal)

    Va ser una reforma en la qual es posaven en venta algunes de les terres de l'església. Això era per dues raons principals, la primera era que li donaria diners a l’estat i la segona era que així lis podrien donar les terres als camperols ja què l'església no treballava en elles. Desafortunadament els camperols no tenien diners com per a comprar les terres així que van acabar sent comprades en subastes per els burgesos.
  • Espartero

    Espartero
    Va ser un militar progresista que intervenia molt a la política, volia canvis y al veure que espanya no els feia va fer un aixecament militar i va agafar el poder a la força. Ell volia modernitzar el país pero no li va sortir bé. Ell era partidari del lliure comerç però hi havia diferents grups que no ho eren, com per exemple catalunya (ja que el lliure comerç portaria competència amb els productes anglesos), per aquesta raó Espartero va bombardejar Barcelona.
  • La Gloriosa

    La Gloriosa
    Ha espanya hi ha una crisi economica, politica(descontentament amb la reina) i social(moltes desigualtats) així que els militars fan una revolució i la reina s’exilia. Després de l’exili de la reina els militars posen un nou rei: Amadeu de Savoia, que provenia d’Italia i era més liberal i democratic. Tot hi així el seu regnat va durar només tres anys ja que es va trobar amb l’oposició de la majoria dels grups d’Espanya, per això finalment va acabar dimitint i tornant a Italia.
  • La Primera República

    A causa del descontentament que havien provocat tots els reis anteriors a Espanya es va intentar fer una forma de govern sense rei, amb una constitució i eleccions. Es va intentar una descentralització territorial i política, així com moltes reformes socials. Però aquesta república va fracassar després de només onze mesos i molts canvis de govern, ja que hi havia masses ideologies diferents entre els republicans, estaven molt desunits i no tenien un objectiu comú per a la reforma d'Espanya.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    En veure els fracassos totals dels intents de sistemes de govern que es van intentar després de l'exili de la Isabel II es va decidir que preferien tenir un rei abans que aquells governs així que es va tornar a instaurar la dinastia dels borbons a Espanya amb un nou rei. Va ser rei d'Espanya entre 1874 i 1885, amb l'inici del seu regnat es va acabar la primera república i va començar el període conegut com la restauració Borbònica que es refereix a la recuperació del tron per part dels borbons.
  • Bipartidisme

    En aquesta època hi havia dos partits per votar en les eleccions: el liberal i el conservador, encara que existien altres partits polítics només aquells dos podien participar i ser votar en les eleccions. Els dos partits s'alternaven el poder de manera pacífica, algunes vegades fins i tot acordada, el rei feia "d'àrbitre" convocant les eleccions quan ell ho considerava convenient. Encara que no era un sistema autènticament democràtic amb aquest van aconseguir acabar amb els aixecaments militars.
  • Cánovas

    Cánovas
    Cánovas va ser el líder del partit conservador, aquest partit volia fer algunes reformes, però més restringides que les que volia fer el partit liberal. En aquest estat se li atorgava molt poder al rei i era un estat confessional a on no s'acceptava la llibertat de culte, ja que eren molt catòlics. A les eleccions es feia un sufragi censatari i molt limitat que no permetia votar a la gran majoria de la població, només entre el 3-5% de les persones podien votar.
  • Sagasta

    Sagasta
    Era el líder del partit liberal, a on es volien moltes reformes a Espanya, sobretot més drets i llibertats per la gent, aquest partit reduïa el poder polític del rei. Quan ells estaven al poder l'estat continuava sent confessional, però sí que admetien la llibertat de culte (les persones d'altres religions diferents de la catòlica no tenien ajudes, però no serien perseguides per practicar-les). Ells també feien un sufragi censatari, però era més ample que el que es feia en el partit conservador.
  • Guerra de Cuba

    En aquell moment a Espanya només li quedaven tres colònies d'ultramar: Cuba, Filipines i Puerto Rico, però al final del segle XX les havien perdut en guerres, ja que aquestes colònies tenien el suport dels EUA per independitzar-se. Aquestes guerres van manifestar l'endarreriment d'Espanya a gairebé tots els aspectes (militar, econòmic,...). Cuba va suposar una pèrdua especialment important, ja que era la colònia més rica que tenien, sent el primer productor mundial de sucre.