Espanya segle xx

Context històric del segle XX

  • Period: to

    Les "Missions Pedagògiques" i altres mesures educatives

    El Govern va prendre les primeres mesures: es va reconèixer l'Estat plural i les diferències lingüístiques, es va lluitar contra l’analfabetisme i es volgué brindar als alumnes els millors docents possibles per impartir l’ensenyança.
    Les Missiones Pedagògiques van ser un projecte de solidaritat cultural patrocinat pel Govern de la Segona República Espanyola. Entre 1931 i 1936, la labor del Patronat va portar la cultura (mitjançant llibres, teatre, etc.) a molts pobles rurals espanyols.
  • Proclamació de la II República Espanyola

    Proclamació de la II República Espanyola
    La proclamació de la Segona República Espanyola va ser la instauració el 14 d'abril de 1931 del nou règim polític republicà, el qual va succeir la monarquia restauracionista d'Alfons XIII.
  • S'aprova la Constitució de 1931

    S'aprova la Constitució de 1931
    La Constitució Espanyola del 1931 s'aprovà el 9 de desembre de 1931 per les Corts Republicanes. Alguns aspectes principals d'aquesta constitució van ser l’establiment d’una amplia declaració de drets (expressió, reunió i associació), la sobirania popular, la divisió de poders, la implantació del sufragi universal (masculí i femení), l’autonomia regional reflectida en un estatut d’autonomia, la separació Església-Estat i la definició d’Espanya com una “república de treballadors”.
  • Eleccions del 1933

    Eleccions del 1933
    Les eleccions del 1933 van donar el triomf a la dreta i al centre polític. El govern consegüent el va formar el Partit Radical, de centre, presidit per Alejandro Lerroux.
  • Eleccions del 1936

    Eleccions del 1936
    Les eleccions del 1936 van donar el triomf a la esquerra. El govern consegüent el va formar el Front Popular (una gran coalició de partits d'esquerra), presidit per Manuel Azaña i, després, per Santiago Quiroga.
  • Cop d'estat a la República de 1936

    Cop d'estat a la República de 1936
    El cop d’estat es va iniciar a Melilla, Tetuan i Ceuta el 17 de juliol de 1936. L’endemà, es va estendre per tot Espanya, on va triomfar a les zones rurals i va fracassar a les més industrialitzades. El país va quedar així dividit en dues zones: la republicana i la “nacional”, i el cop militar es va convertir en una llarga Guerra Civil. Va liderar des de Marroc aquest cop d’estat el General de l’Exèrcit, Francisco Franco, també líder de la Falange Espanyola.
  • Period: to

    La Guerra Civil Espanyola

    En la Guerra Civil Espanyola s’enfrontaren el bàndol republicà (format pels partits d’esquerres i sindicats d’anarquistes i marxistes) amb ideals antifeixistes, i el bàndol nacional (format pels partits de dretes, i comptava amb el suport de l’església catòlica ) amb ideals feixistes. Esta guerra es va donar lloc entre el 17 de juliol de 1936 i el 1 d'abril de 1939.
  • Period: to

    València, capital de la República Espanyola

    Des del 6 de novembre de 1936 fins el 30 d'octubre de 1937 la ciutat de València va acollir el Govern de la República que s'havia traslladat de Madrid (ja que aquesta va ser envaïda pels nacionalistes), convertint-se en la capital provisional de la Segona República Espanyola en plena Guerra Civil.
  • Period: to

    La lluita antifranquista: els Maquis

    Els Maquis van ser partides de guerrillers antifranquistes que es van formar durant la Guerra Civil. Es movien principalment a les àrees de muntanya de la Península Ibèrica, on feien incursions guerrilleres que pretenien promoure un alçament antifeixista.
    Encara que, al 1947, la majoria van ser detinguts, empresonats o executats, o bé es van exiliar; encara varen romandre xicotets assentaments de Maquis fins el 1963.
  • Segon Congrés Internacional d'Escriptors per a Defensa de la Cultura

    Segon Congrés Internacional d'Escriptors per a Defensa de la Cultura
    El Segon Congrés Internacional d'Escriptors per a Defensa de la Cultura va tindre lloc a l'Espanya republicana durant la Guerra civil espanyola. A València va ser el 4 de juliol de 1937.
  • Period: to

    Exili republicà espanyol

    L'exili és el fet d'abandonar, voluntàriament o per la força, el territori que una persona identifica com a pàtria. En este cas es van exiliar milers d'espanyols republicans degut a l'imposició de la dictadura franquista a Espanya al 1939. Algunes personalitats importants que s'exiliaren van ser Antonio Machado, Clara Campoamor, María Zambrano o Severo Ochoa.
  • Period: to

    Republicans afusellats al Cementeri de Paterna.

    Al Cementeri de Paterna es troben grans fosses comuns, on s'executaren a prop de 2300 republicans procedents de moltes parts del País Valencià i altres regions espanyoles entre el 1939 i el 1956.
  • La fi de la Guerra Civil Espanyola

    La fi de la Guerra Civil Espanyola
    Posant fi a gairebé tres anys de conflicte, la guerra civil entre el bàndol republicà i el bàndol nacional, format per la Falange espanyola i altres grups conservadors, va acabar l'1 d'abril de 1939 amb la victòria del bàndol nacional amb el general Francisco Franco al cap davant.
  • Period: to

    La Dictadura Franquista

    El franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial amb ideaks feixistes vigent a Espanya entre 1939 i 1975; el dictador va ser Francisco Franco.
  • Period: to

    Repressió de les llengües minoritàries: el basc, gallec i català.

    Per assegurar la unitat nacional i mantindre una societat sense opinions divergents Franco va imposar l'ús exclusiu de castellà, i quedaren prohibits el català, basc i gallec fins que es va ratificar la Constitució de 1983.
  • Period: to

    La lluita antifranquista: la Nova Cançó

    La "Nova Cançó" va ser un moviment artístic que, en ple franquisme, impulsà una cançó cantada en català per fer-li front a la repressió cultural que es donava en aquella època.
  • La fi de la Dictadura Franquista

    La fi de la Dictadura Franquista
    La crisi final del règim es va iniciar el 1973. Franco va renunciar a la presidència del Govern, que va ocupar primer l’almirall Luis Carrero Blanco; i, en acabant, després del seu assassinat per ETA, Carlos Arias Navarro. El 20 de novembre de 1975 moria Franco, i dos dies més tard, Joan Carles I es coronava rei proclamant així a Espanya com una monarquia parlamentària.
  • Espanya, una monarquia parlamentària

    Espanya, una monarquia parlamentària
    Amb la mort del dictador Francisco Franco, dos dies després, el 22 de novembre de 1975, es proclamava l'Estat Espanyol com una democràcia i monarquia parlamentària amb Joan Carles I com el seu monarca.