Image

Augustus

  • 63 BCE

    Augustus geboren

    Augustus geboren
    Augustus is geboren op 23 september 63 v Chr. Hij is geboren in Rome
  • 63 BCE

    Afkomst van Augustus

    Afkomst van Augustus
    Augustus is geboren in Rome. Gaius Octavianus senior werd als eerste lid van hun familie in de Senaat waren gekomen. Rijk als hij was het zeer waarschijnlijk dat hij daarvoor gewoon kiezers had omgekocht, want de late Republiek leed sterk onder corruptie en slecht functionerende bestuurssystemen. Octavius senior was getrouwd met Atia Balba Caesonia, de dochter van Caesars zus Julia Caesaris. In 63 v. Chr. werd Octavius junior geboren
  • 44 BCE

    Hoe augustus aan de macht kwam

    In 44 v. Chr., Octavius was nu negentien, stierf ook Caesar die optrad als een soort tweede vader voor hem. Caesar had in zijn testament Octavius geadopteerd en benoemd tot erfgenaam van zijn privé-vermogen. Na de dood van Caesar zocht Rome naar een goede opvolger. Er waren drie belangrijke kandidaten, de jonge Octavius, de ex-onderbevelhebber van Caesar Marcus Antonius en Marcus Aemilius Lepidus. Samen begonnen ze uiteindelijk een triumviraat, een driemanschap.
  • 44 BCE

    De triumvirato

    Toen Julius Caesar in 44 v. Chr. door Brutus en Cassius was vermoord, ontbrandde in Rome een machtsstrijd tussen Marcus Antonius (consul van Caesar), legeraanvoerder Lepidus en de toen 18-jarige Gaius Octavianus (die door Caesar testamentair was benoemd tot opvolger).
  • 44 BCE

    Opkomst in het republiek

    Marcus Antonius eiste als onderbevelhebber van Caesar en dienst collega in het consulaat voor het jaar 44 v.Chr. de leiding over de factie van Caesar voor zich op. Zo weigerde hij het vermogen van de dictator aan Octavianus weg te geven.
  • 42 BCE

    Octavianus en Marcus' Antonius

    Octavianus en Marcus' Antonius
    Politiek succes was er voor Antonius en Octavianus, toen zij gezamenlijk Brutus en Cassius uitschakelden in de Slag bij Philippi (42 v.Chr.).
  • 39 BCE

    Strijd om het alleenheerschappij

    Strijd om het alleenheerschappij
    Op aandringen van de senaat sloot Octavianus in 39 v.Chr. met Sextus Pompeius het verdrag van Misenum. Pompeius ontving Sardinië, Corsica, Sicilië en de Peloponnesus als machtscentrum, en daarenboven de garantie op een consulaat in het jaar 35. Sextus Pompeius was zijn tegenstander.
  • 34 BCE

    De veldtochten

    Terwijl Octavianus van eind 35 tot begin 34 v.Chr. door kleinere veldtochten in Dalmatia een slagkrachtig leger vormde, voerde zijn rivaal een succesrijke strijd tegen de Parthen. Deze waren sinds 40 v.Chr. onder het bevel van Quintus Labienus, een aanhanger van de republikeinse zaak, in Syrië binnengedrongen. Antonius ging tevens een heftige verhouding met koningin Cleopatra VII van Egypte aan, voor wie hij in het jaar 32 v.Chr. de in Rome uiterst populaire Octavia verstootte.
  • 31 BCE

    Slag bij actium

    Slag bij actium
    Voor Octavianus was het van belang dat hij de strijd tegen een politieke tegenstander kon voorstellen als een oorlog van Rome tegen een buitenlandse vijand. De bevoegdheden van Octavianus en Antonius als triumviri waren formeel reeds op 1 januari 32 v.Chr. afgelopen en hun proconsulaire competenties bestonden nu nog provisorisch.
  • 27 BCE

    Augustus als princeps

    Augustus als princeps
    Op 13 januari 27 v.Chr. begon in Rome een meerdaagse staatshandeling, die de noodsituatie van de burgeroorlog ook officieel als geëindigd verklaarde. Daardoor werd de oude orde van de republiek formeel hersteld, maar feitelijk werd een geheel nieuwe, monarchale orde gecreëerd: het principaat. Op voorstel van Lucius Munatius Plancus verleende de senaat Octavianus op 16 januari de nieuw gecreëerde eretitel Augustus.
  • 27 BCE

    Realiteit en propaganda

    Octavianus zocht na zijn terugkeer de steun van de oude aristocratische gentes en begon daarom het aanzien van de republikeinse instellingen te verhogen. Hij liet 190 leden van de senaat uitsluiten, die niet als volgens hun stand zijnde werden beschouwd. Tegelijkertijd vulde hij de uitgedunde ranken van de senatoren weer op, door verdienstelijke personen in de patriciërstand te verheffen. Hij noemde zichzelf - als toonbeeld van bescheidenheid.
  • 27 BCE

    Inkomsthervorming

    Inkomsthervorming
    Augustus' publieke inkomstenhervorming had een geweldige uitwerking op het verdere succes van het Rijk. Augustus stelde voor het merendeel van het rijk consequente, directe belastingen aan Rome in, in plaats van de veeleisend variërende, met tussenpozen en enigszins willekeurige belastingen die elke provincia onder de voorgangers van Augustus moesten opbrengen.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana is Latijn voor ‘Romeinse Vrede’ en verwijst naar een periode van 200 jaar in de Romeinse geschiedenis.
    Deze vrede begon toen keizer Augustus in 27 v.Chr. de macht greep in Rome. Daarvoor hadden er vele burgeroorlogen gewoed, maar Augustus luidde een tijdperk van stabiliteit in.
    Hij bracht het aantal legioenen terug en verplaatste ze van Italië naar de provincies, zodat de machtige generaals niet de kans kregen om zich met het bewind van de keizer te bemoeien of in opstand te komen.
  • 27 BCE

    Keizer Augustus

    Keizer Augustus
    Octavianus wil de republiek herstellen. De senaat doet dan precies wat hij hoopt. Ze geven de man die hen vrede bracht alle macht en de titel 'Augustus' (= 'Verhevene'). Octavianus/Augustus laat de volksvergadering en de senaat in naam bestaan, zodat niemand hem kan beschuldigen van alleenheerschappij. Maar in de praktijk heeft hij zoveel macht dat hij gezien kan worden als de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Deze titel is afgeleid van Julius Caesar, Augustus' grote voorbeeld.
  • 23 BCE

    De opvolgingskwestie

    De opvolgingskwestie
    Hoewel Augustus in bijna alle bronnen over zijn leven als goed uitziend man wordt afgeschilderd, had hij sinds zijn kinderjaren een zwakke gezondheid. Hij overleefde ternauwernood verscheidene ernstige ziekten, onder andere in het jaar 23 v.Chr., en het viel dan ook niet te voorzien dat hij de voor die tijd zeer hoge leeftijd van bijna 76 jaar zou bereiken
  • 20 BCE

    Morele politiek

    Morele politiek
    Hoewel hijzelf in de jaren van zijn opkomst niet echt een voorbeeld van oud-Romeinse deugd was geweest - de gedwongen scheiding van de zwangere Livia van haar eerste echtgenoot is hiervan een voorbeeld - zag hij nu in het aanhalen van traditionele waarden een middel de morele verwarring als gevolg van de burgeroorlogen te helen. De waardigheid en autoriteit van de princeps vereisten natuurlijk, dat Augustus en zijn familie het goede voorbeeld gaven.Dit leidde uiteindelijk tot onenigheid.
  • 14 BCE

    De dood van Augustus

    Nu Augustus zijn opvolging veilig had gesteld, kon hij met een gerust hart dood gaan. Dat deed hij dan ook op 19 augustus 14 n. Chr. Tijdens een van zijn reizen raakte hij aan de wat minder heroïsche ziekte diarree. Hij stierf in Nola, in het bijzijn van zijn vrouw Livia en een aantal haastig toegesnelde hoogwaardigheidsbekleders. Als een echte keizer stierf hij.