Bilen

  • Första "bilen"

    Första "bilen"
    Den första ”bilen” såg kanske mer ut som tekokare på hjul som drevs av en ångmotor, men den var fortfarande det första självgåendefordon som antagligen även var blåkopian till de bilar vi kör idag. Bilen byggdes av en fransman vid namn Joseph Cugnot av den franka arméns beställning som ville ha en ångdriven vagn. Tyvärr så var styrmekanismen inte så avancerade på den tiden, redan 1771 så körde Josephs "bil" in i en mur och skapade världens första bilolycka, men inte sista.
  • Period: to

    Bilens rullande utveckling

  • Ottomotorn

    Ottomotorn
    Första steget för bile var Ottomotorn som uppfanns 1876 av tyskarna Nikolaus Otto och Eugen Langen. Ottomotorn är en förbränningsmotor av kolvtyp där den brännbara gasblandningen antänds av en elektrisk gnista från ett tändstift. Fastän denna metod att förbränna något inuti motorn istället för utanför så fanns det ännu en strävan för en mindre motor som även var säkrare och enklare att sköta. Eftersom motorn fortfarande var stationär så hade tanken att driva ett fordon med motorn inte kommit än.
  • Nya uppgraderingar

    Nya uppgraderingar
    Bara fem år senare kom tyskarna Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach på en ny, lättare och mer flyttbar motor som använde flytande bränsle istället för en gasblandning, detta gjorde så att man kunde påbörja ny experiment och tester i form av landgående motorfordon. Detta nya bränsle hette "benzin" som var en biprodukt vid tillverkning av fotogen, Daimler upptäckte "benzin" ner han var på en studieresa i Ryssland.
  • Benz

    Benz
    Tack vare förbränningsmotorn som var betydligt lättare än ångmaskinen kunde tysken Karl Benz konstruera en motordriven trehjulig vagn. Några år senare slog Karl Benz och Gottlieb Daimler ihop sina företag och bildade Mercedes-Benz
  • På "väg" till framgång

    På "väg" till framgång
    Karl Benz hustru och även affärskompanjon Bertha Benz blev den första personen att köra bil en längre distans. Hon körde 106 km från Mannheim till Pforzheim och sedan tillbaka. Denna bilfärd hade en stor betydelse eftersom man insåg bilens potential som ett transportmedel för längre sträckor.
  • Diesel

    Diesel
    1892 lade tysken Rudolf Diesel till en helt ny sorts förbränningsmotor, dieselmotorn. Det finns inget tändstift i den, men bensinen antänds genom värmen som genereras medan bensinen komprimeras. Denna motor hade bättre prestanda än ångmaskinen och andra förbränningsmotorer.
  • Räddare i nöden

    Räddare i nöden
    Ett bälte som var lätt att få runt hela kroppen, som spände åt från axeln, över bröstet och ner på höften och som var enkelt att få på med en enda armrörelse. Trepunktsbältet räddade många förare på både svenska och internationella vägar. 1959 blev de första svenska bilarna utrustade med den nya uppfinningen och Nils Bohlin tog patent på trepunktsbältet. Men istället för att hålla det för sig själva valde Volvo att låta uppfinningen användas fritt för alla som ville.
  • Airbag

    Allen K. Breed var en amerikanare som år 1956 startade som utrustningsutvecklare. Elva år senare kom han in på krockkuddes marknaden och lanserade en ny prototyp som kunde upptäcka en kollision och aktivera en krockkudde inom 25 millisekunder.
    Krockkudden är en uppfinning som har räddat väldigt många liv och med hjälp av säkerhetsbältet så är de båda en säkerhets-duo.
  • ABS bromsar eller antiblockeringssystem

    Tidigt 60-tal hade ABS ett litet utrymme i bilindustrin eftersom det ansågs som dyrt och opålitligt. Det tyska företaget BOSCH tillsammans med Mercedes lanserade år 1978 det första helt elektroniska ABS system. ABS består av en elektronisk huvudenhet som hela tiden skickar information om hjulens rotationshastighet. Om något hjul visar tendens att låsas aktiveras magnetventiler i bromskretsen som minskar bromsverkan på det berörda hjulet.
  • Elbil

    Elbil
    Elbilen började egentligen 1890 då man uppfunnit en sexsitsig fordon som gick i 22 km/h. Men inte fören 1994 tog man inte elbilar seriöst. Toyota Prius och Honda Insight är båda hybrider som går på el och bensin, dock på den tiden var de bara koncept och ingen verklighet än. Dessa två var ett av de två genombrott som hjälpt elbilar att få en stark plats i samhället och miljöfrågor. Det andra genombrottet var Tesla Motors som år 2006 beslöt att göra lyxiga elbilar som kunde köra i 30 mil.
  • Idag och framtiden

    Idag och framtiden
    Idag kan vi se alla sorters bilar på våra gator, elbilar, hybrider, diesel eller bensinbilar och bilar som går på biogaser. Vi har även börjat att test-köra med artificiell intelligens som är självkörande. Volkswagen och BMW ville redan 2019 få fram självgående modeller på marknaden som inte behövde ratt eller pedaler. Om vi tittar tillbaka till Josephs ång-traktor så är kanske det enda som liknar våra framtida bilar i att det inte har något styrmekanik.