Aiguafort

  • 1452

    La coronació de la Verge

    La coronació de la Verge
    En el segle XV, es creu que Tommaso Finiguerra va ser el primer artista que va realitzar una estampa en aiguafort.
  • 1513

    El cavaller, la mort i el dimoni.

    El cavaller, la mort i el dimoni.
    En el segle XVI els aiguaforts eren treballats amb una sola mossegada, pel que careixen de profunditat tonal i de variacions en la línia. Els artistes utilitzaven la punta d'aiguafort com si estiguessin confeccionant un gravat amb burí. Durant aquest període destaca l'artista Alberto Durero.
  • Els dos pantalons

    Els dos pantalons
    En el segle XVII, va ser el francès Jacques Callot qui va començar a estendre l'ús de l'aiguafort entre els artistes. Els mordents van millorar i va començar a usar-se el vernís de retoc per mossegar diverses vegades el coure.
  • El bo samarità

    El bo samarità
    En el segle XVII són molt pocs els aiguaforts fets, però a poc a poc es van establir com a tècnica expressiva amb entitat pròpia. Els artistes es van dedicar a explorar més a fons les seves possibilitats, com Rembrandt, qui pot considerar-se el major aguafortista de tots els temps. Va dur a terme molts dibuixos de línia fets directament sobre el coure envernissat.
  • Ciments del teatre de Marcel

    Ciments del teatre de Marcel
    En el segle XVIII l’artista més destacable va ser Giovanni Battista Piranesi qui va dedicar tota la seva vida a l'aiguafort. Va realitzar gairebé 2000 planxes al llarg de la seva vida. Destaca la seva sèrie de presos.
  • I no hi ha remei. Els desastres de la guerra

    I no hi ha remei. Els desastres de la guerra
    En el segle XIX l’artista més destacat amb la tècnica de l'aiguafort va ser Goya, qui va saber treure un partit excepcional a l'aiguatinta, tant per si sol com en combinació amb tècniques de línia. Destaquen les seves sèries com, “Els desastres de la guerra “, fetes amb el propòsit d'enfrontar a la societat amb els seus propis vicis.
  • Home cubista

    Home cubista
    En el segle XX destaca la figura de Jacques Villon qui es va dedicar a augmentar el treball experimental en tots els aspectes de l’aiguafort i el gravat.
  • Pintor-bufó pintant sobre la model

    Pintor-bufó pintant sobre la model
    Picasso va treballar aquesta tècnica al llarg de tota la seva vida. Els aiguaforts van ser una mena de diari íntim, en el qual l'artista reflexionava sobre si mateix.
  • “Interior 2”

    “Interior 2”
    Actualment, la tècnica de l’aiguafort es segueix utilitzant, com ho fa l’ artista català Jaume Plensa.