Adam Smith

By GalGian
  • Period: to

    Μερκαντιλισμός

    Στην καρδιά του μερκαντιλισμού βρίσκεται η αντίληψη ότι η μεγιστοποίηση των καθαρών εξαγωγών οδηγεί στην εθνική ευημερία.
  • Γέννηση Adam Smith

    Γέννηση Adam Smith
    Ο Άνταμ Σμιθ (1723–1790) θεωρείται ο "πατέρας" της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης.
    Ήταν Σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος, διάσημος για τις ιδέες του σχετικά με την αγορά, την εργασία και την οικονομική ελευθερία.
    Το πιο γνωστό έργο του είναι Ο Πλούτος των Εθνών (1776), στο οποίο ανέλυσε τη φύση και τα αίτια της οικονομικής ανάπτυξης, θέτοντας τις βάσεις για τον οικονομικό φιλελευθερισμό και την καπιταλιστική οικονομία.
  • The Wealth of Nations by Adam Smith

    The Wealth of Nations by Adam Smith
    Ο Άνταμ Σμιθ δημοσιεύει Το Πλούτος των Εθνών, θέτοντας τις βάσεις της Κλασικής Οικονομικής Θεωρίας με έννοιες όπως η «αόρατη χείρα», η οικονομική ελευθερία και η διάκριση της εργασίας.
  • Αύξηση του πληθυσμού

    Ο David Ricardo επεκτείνει τις ιδέες του Σμιθ με τη Θεωρία του Συγκριτικού Πλεονεκτήματος στο εμπόριο, ενώ ο Thomas Malthus παρουσιάζει τη θεωρία του για την αύξηση του πληθυσμού, τονίζοντας τα όρια των πόρων λόγω πληθυσμιακών πιέσεων.
  • Το Κεφάλαιο Καρλ Μαρξ

    Ο Καρλ Μαρξ δημοσιεύει Το Κεφάλαιο, παρουσιάζοντας τη Μαρξιστική κριτική του καπιταλισμού. Υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε ταξική σύγκρουση, εκμετάλλευση και οικονομικές κρίσεις, αμφισβητώντας τις αρχές της κλασικής οικονομίας και επηρεάζοντας τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική σκέψη.
  • Εμφάνιση της Νεοκλασικής Οικονομικής Σχολής με τον Alfred Marshall

    Εμφανίζεται η Νεοκλασική Οικονομική Σχολή με στοχαστές όπως ο Alfred Marshall. Η σχολή αυτή εξειδικεύει και επεκτείνει τις κλασικές ιδέες, εστιάζοντας στη συνοριακή ωφελιμότητα, την ατομική λήψη αποφάσεων και τους μηχανισμούς προσφοράς και ζήτησης. Η νεοκλασική οικονομική θεωρία δίνει έμφαση στην ισορροπία και τη διατύπωση οικονομικής ανάλυσης.
  • John Maynard Keynes δημοσιεύει τη Γενική Θεωρία

    Ο John Maynard Keynes δημοσιεύει Η Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος, ιδρύοντας την Κεϋνσιανή Οικονομική Σχολή. Ο Κέυνς αμφισβητεί την ιδέα των αυτορυθμιζόμενων αγορών και υποστηρίζει ότι η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση των οικονομικών κύκλων, ιδίως για την καταπολέμηση των υφέσεων και της υψηλής ανεργίας.
  • Period: to

    Κυριαρχία Κεϋνσιανής πολιτικής

    Η κεϋνσιανή προσέγγιση γίνεται κυρίαρχη στην οικονομική πολιτική, προωθώντας ενεργές δημοσιονομικές πολιτικές και κρατική παρέμβαση σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, επηρεάζοντας κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Period: to

    Άνοδος του Μονεταρισμού με τον Milton Friedman

    Ο Μονεταρισμός, με κύριο εκπρόσωπο τον Milton Friedman, αποκτά ισχύ ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό και την οικονομική στασιμότητα. Οι μονεταριστές δίνουν έμφαση στον έλεγχο της προσφοράς χρήματος αντί για ενεργή δημοσιονομική πολιτική και υποστηρίζουν τη μείωση της κρατικής παρέμβασης υπέρ των λύσεων που βασίζονται στην αγορά.
  • Period: to

    Νεοφιλελευθερισμός με Reagan και Thatcher

    Ο Νεοφιλελευθερισμός, επηρεασμένος από τον μονεταρισμό, αποκτά δημοτικότητα με ηγέτες όπως ο Ronald Reagan και η Margaret Thatcher. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές προωθούν τις ελεύθερες αγορές, την απορρύθμιση και την παγκοσμιοποίηση, αντλώντας στοιχεία από την κλασική και νεοκλασική οικονομική θεωρία.
  • Period: to

    Νέα Κλασική και Νέα Κεϋνσιανή Σχολή

    Εμφανίζονται η Νέα Κλασική και η Νέα Κεϋνσιανή Οικονομική Σχολή, με τους Νέους Κλασικούς οικονομολόγους να εστιάζουν στις ορθολογικές προσδοκίες και την αποτελεσματικότητα των αγορών, ενώ οι Νέοι Κεϋνσιανοί οικονομολόγοι ενσωματώνουν τις ατέλειες της αγοράς, υποστηρίζοντας στοχευμένες κρατικές πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτών των ατελειών.