3. EVOLUCIÓ DE LA BIOESFERA

  • 750 BCE

    3.3.3 L'evolució no s'atura: vertebrats paleozoics.

    Els primers vertebrats fòssils s'han trobat a l'ordovicià dels Estats Units i són peixos cuirassats.
    També en el devonià es troben fòssils de peixos ossis amb l'esquelet ja ossificat. Es divideixen en 2 grups:
    Actinopterigis:Inclouen els avantpassats de la majoria dels peixos ossis actuals.
    Sarcopterigis: Disposaven d'unes aletes que els permetien arrossegar-se per terra ferma.
    Més endavant van aparèixer els primers amfibis.
  • Period: 15 BCE to 180

    3.1 Hi havia una vegada...

    1- Producció de molècules orgàniques simples
    2- Formació de polímers (proteïnes)
    3- Aparició d'una maquinària genética
    4- Aparició de la cèl·lula
    5- Aparició d'organismes pluricel·lulars
  • 11 BCE

    3.4 La vida al mesozoic 3.4.1 El pas al mesozoic és marcat per la catàstrofe: la crisi permotriàstica

    Desapareixen els trilòbits i es desenvolupen els crustacis decàpodes, que ocuparan el seu nínxol ecològic.
  • 10 BCE

    3.4.2 Nous amics i vells coneguts: invertebrats mesozoics.

    La fauna d'invertebrats del mesozoic es caracteritza per un clar predomini dels mol·luscs, entre els quals trobem el fòssils més característics, com ara els belemnits i els ammonits.
  • 9 BCE

    3.4.3 Els senyors de la Terra: vertebrats mesozoics

    El més destacat al llarg del mesozoic és el gran desenvolupament que van assolir els rèptils, que van arribar a ocupar tots els ambients. En el grup de peixos, apareixen ja els peixos moderns amb un esquelet totalment ossificat. En el triàsic també podem trovar amfibis. Tanmateix, el mesozoic és sens dubte l'era del rèptils, ja que són els vertebrats més abundant.
  • 9 BCE

    3.4.3 Els senyors de la Terra: vertebrats mesozoics

    Els dinosaures són els animals extingits més coneguts popularment. Els pterosaures eren rèptils voladors, amb les extremitats anteriors tansformades en ales membranoses, aguantades per un sol dit. Els pleisiosaures eren rèptils marins, amb les quatre extremitats transformades en aletes. Els ictiosaures, estaven més adaptats a la vida marina. D'un grup de dinosaures bípedes, de pelvis de rèptil, es van derivar les aus. També van aparèixer els mamífers.
  • 8 BCE

    3.4.4 Flors i llavors: la flora mesozoics

    La flora del mesozoic es característica per un clar predomini de les plantes amb llavors; en un primer moment dominen les gimnospermes (plantes de llavors nues), amb el desenvolupament a gran escala de les coníferes ( auracària, ginkgo). En el cretaci inferior s'inicia el desenvolupament de les plantes amb flors, les angiospermes
  • 3 BCE

    3.2 Al començament del començament

    Les roques més antigues (arqueanes) presenten alguns indicis de l'existència de vida sobre la Terra. L'atmosfera contenia molt poc oxigen però durant l'orqueà, va anar augmentant .Els microfòssils eren semblants a determinats bacteris filiformes i esferoides actuals. Les estructures estromatolítiques, eren unes lamianrs formades per cianobacteris.
  • 2 BCE

    3.3.2 Els primers pobladors dels mars: ivertebrats paleozoics

    -Foraminífers: Els més característics d'aquest período són els fusulínids.
    -Arqueociats: Eren uns animals similars a les actuals esponges.
    -Graptòlits; Formaven colònies que suraven pel mar i van ser força abundants durant l'ordovicià-silurià.
    - Braquiòpodes: Constitueixen un grup residual ( abundants).
    -Mol·luscs: Els cefalòpodes, presenten nombroses formes i grups exclusius del paleozoic. Cal destacar els ortoceràtids i el goniatits.
    - Artropodes: Cal destacar els trilobits, els més importants
  • 2

    3.3.1.La vida al paleozoic

    En acabar-se aquest periòde, els animals van adquirir la capacitat de produir esquelets calcaris, i això fa que, en les tres darreres eres geològiques, els fòssils siguin tan abundants que el conjunt d'aquestes eres s'anomeni fanerozoic, que significa "amb vida evident".
  • 12

    3.5 La vida al cenozoic

    Es caracteritza per la renovació faunística.
  • 13

    3.5.1 Uns vells coneguts: invertebrats cenozoics

    Els foraminífers assoleixen un gran desenvolupament amb gèneres, com els Nummulites, que arriben a ser molt abundants. Altres grups d'invertebrats que s'han anat desenvolupant, serien els insectes (florícoles). Entre els esquinoderms trobem garotes de simetría bilateral.
  • 14

    3.5.2 Dinosaures per mamífers: vertebrats cenozoics

    El cenozoic es caracteritza pel desenvolupament dels mamífers placentaris. És també l`època de les aus modernes, que segurament van ser molt abundants. Els rèptils están ben representats, gràcies al desenvolupament de grups més moderns, com per exemple, el de les serps verinoses. Els mamífers presenten una uniformitat de caràcters però després van evolucionar de manera independent fins a originat les fomes actuals.
  • 15

    3.5.3 L'explosió de les flors

    El cenozoic es caracteritza per un clar predomini de les plantes amb flors. L'evolució dels insectes florícoles es va produir juntament amb la de les plantes amb flors. També el de les plantes amb fruits que va condicionar fortaments el de les aus.
  • 16

    3.5.4 El quaternari

    Un dels aspectes més importants de l'estudi del quaternari són els fòssils d'homínids, que permeten establir la filogènia humana.
  • 150

    3.3.4 Una mica de verd: flora del paleozoic

    En el silurià, superior, els vegetals inicien ja el pas cap al medi aeri, amb l'aparició de plantes palustres de característiques intermèdies entre algues, molses i falgueres. En aquest periòde també apareixen les primeres plantes vasculars del tipus de les falgueres.
    Periòde CARBONÍFER (máxima esplendor: Apareixen les primeres plantes amb llavors (aspecto falguera) i cap a final del paleozoic trobem tamé les primeres coníferes.