Το 2019 με μιά ματιά

  • Προεδρική κρίση στη Βενεζουέλα

    Προεδρική κρίση στη Βενεζουέλα
    Στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των κρατών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Ο Οργανισμός χαρακτήρισε παράνομη την κυβέρνηση του Μαδούρο και ζήτησε την εκ νέου διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, στις οποίες θα τηρηθούν οι εγγυήσεις «για ελεύθερη, δίκαιη, διαφανή και νόμιμη διαδικασία». Στις 26 Ιανουαρίου συνήλθε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές.
  • Serial Killer στην Κύπρο

    Serial Killer στην Κύπρο
    Η πρώτη σελίδα του ημερολογίου της φρίκης γράφτηκε στις 14 Απριλίου όταν ένα πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Μετά από έρευνες των Αρχών η σορός ταυτοποιήθηκε με τη Μαρί Ρόουζ, γυναίκα που αγνοείτο από τις 5/5/2018 μαζί με την 6χρονη κόρη της Sierra.
  • Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

    Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων
    Στις 15 Απριλίου του 2019, λίγο πριν τις 18:18 τοπική ώρα Γαλλίας, ξέσπασε η πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.
  • Στις φλόγες ο Αμαζόνιος

    Στις φλόγες ο Αμαζόνιος
    Σοκαρισμένος ο πλανήτης παρακολουθούσε το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, τον Αμαζόνιο, να φλέγεται. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, που είναι συνήθως τόσο δυνατός σ' αυτά τα μέρη, σκοτείνιασε από πυκνό γκρίζο καπνό.
  • Τουρκική εισβολή στη Συρία

    Τουρκική εισβολή στη Συρία
    Ήταν 9 Οκτωβρίου 2019, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μέσω twitter, πως μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" στη βόρεια Συρία», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος. Η Διεθνής Κοινότητα σύσσωμη καταδίκασε την τουρκική εισβολή.
  • Σκοτώνεται ο Μπαγκντάντι

    Σκοτώνεται ο Μπαγκντάντι
    Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, μετά από αμερικανική επιδρομή.
    Η τζιχαντιστική οργάνωση όρισε ως διάδοχο τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι. Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, με ειδικότητα στο Ισλαμικό Κράτος, επεσήμανε ότι το όνομα αυτό είναι άγνωστο, θα μπορούσε, ωστόσο, να πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ονομάζεται Χατζ Αμπντάλαι.
  • Σεισμός στην Αλβανία

    Σεισμός στην Αλβανία
    Ο σεισμός 6,4 βαθμών που συγκλόνισε την Αλβανία, είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκαλώντας την κατάρρευση κτηρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα και τον θάνατο 51 ανθρώπων.
  • Εκλογές Βρετανία - Πρόσω ολοταχώς για Brexit

    Εκλογές Βρετανία - Πρόσω ολοταχώς για Brexit
    Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβάλλεται ως ο ισχυρός άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θρίαμβό του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν 12 Δεκέμβρη, θρίαμβος που του επιτρέπει να τιμήσει την υπόσχεσή του για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.
    Η «νέα αυτή ισχυρή εντολή (...) δίδει στη νέα κυβέρνηση την ευκαιρία να σεβαστεί την δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού», υπογράμμισε ο Τζόνσον, κάνοντας λόγο για έναν «σεισμό» που άλλαξε το βρετανικό πολιτικό τοπίο.
  • 2019-nCoV

    2019-nCoV
    Στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα, ένας νεαρός οφθαλμίατρος, ο Li Wenliang, έστειλε ένα μήνυμα σε συναδέλφους του γιατρούς στο νοσοκομείο της πόλης να προσέχουν μη μολυνθούν καθώς ασθενείς του φαινόταν να πάσχουν από κάτι που θύμιζε έντονα το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (SARS). Αργότερα ο οξυδερκής 33χρονος γιατρός έμελλε να είναι ένα από τα θύματα της νόσου της οποίας την ύπαρξη πρώτος αναγνώρισε.από τον 2019-nCoV (COVID – 19) που ταλαιπωρεί όλη την ανθρωπότητα.