Революція гідності 2013-2014

By madle
  • Призупинення асоціації між Україною та Європейським союзом

    Призупинення асоціації між Україною та Європейським союзом
    Подією що спричинила вибух стала відмова Януковича від підписання угоди про асоціацію з ЄС. Асоціація готувалася ще з часів Ющенка але за лічені дні до саміту влада змінила своє рішення.
  • Пост Мустафи Найєма

    Пост Мустафи Найєма
    Перші пропозиції про мітинг на Майдан Незалежності висловили журналісти «5 каналу». Але найбільший ефект справив пост у Facebook журналіста Мустафи Найєма: «Зустрічаємось о 22:30 під монументом незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів». туди прийшло 1,5 тис чоловік
  • Початок Євромайдану

    Початок Євромайдану
    Кількість активістів стрімко почала зростати, увечері там зібралось уже 3-5 тис чоловік. Громадське інтернет-телебачення Spilno.tv розпочало цілодобову трансляцію. люди встановлювали кіоски і намети, чому активно протидіяв Беркут
  • Анти-Євромайдан

    Анти-Євромайдан
    Тим часом партія регіонів створила власний майдан з спеціально найнятих людей, які розмахували кульками з надписом «Євро=гомо». Пізніше вони утворили живий щит навколо Беркуту, щоб утримати кордони силовиків виставлених проти євромайданівців.
  • Єврохода

    Єврохода
    В Києві збирається найбільший мітинг з часу Помаранчевої революції, за різними оцінками туди прийшли від 60 до 150 тисяч чоловік. Мітингуючі розтягнулися від бульвару Шевченка до Європейської площі, висунувши 3 вимоги: відставка Азарова, підписання угоди про асоціацію з ЄС, прийняття євроінтеграційних законів. Було встановлено 15 армійських наметів на чолі з комендантом Андрієм Парубієм.
  • Об'єднання Євромайданів

    Об'єднання Євромайданів
    З першого дня цих подій існував так званий політичний Євромайдан на Європейській площі і народний на майдані Незалежності, Яценюк зачитав лист Тимошенко, в якому вона закликала зняти партійну символіку і об'єднати майдани, що було здійснено до кінця доби.
  • Period: to

    Саміт у Вільнюсі

    Янукович зустрівся з європейськими партнерами і заявив, що угода з ЄС не на часі. У мережі з'явилось відео де Меркель і президент Литви схиляють Януковича до підписання але він все ж відмовляється. Тепер люди хотіли імпічмента президента.
  • Євроланцюг

    Євроланцюг
    У соцмережах Кавуза Борис запропонував поєднати Київ і кордон є Євросоюзом ланцюгом з живих людей, ідею підхопили студенти і люди різних вікових груп. З 12 по 14 години близько 500 тис людей утворили цей живий ланцюг.
  • Кривава ніч

    Кривава ніч
    Вночі на майдан почали звозити новорічні прикраси і ялинку, тоді 2 тис бійців беркуту оточили і жорстоко розправились з 400 протестувальниками, били навіть лежачих. Зафіксовані кадри підняли обурення.
  • Євромайдан набирає обертів

    Євромайдан набирає обертів
    Цього дня майдан почав розростатись до 500 тис, заходи відвідали європейські дипломати. В будинку профспілок було розміщено штаб національного супротиву.
  • Початок "ленінопада"

    Початок "ленінопада"
    На Бесарабській площі вперше було повалено пам'ятник Леніну, так почався "ленінопад".
  • Марш мільйона

    Марш мільйона
    В цей день майдан відвідало до 1 млн людей, все було переповнено, людей була тьма. Було оголошено про намір блокувати урядові будівлі та встановлювати наметові містечка на вулицях урядового кварталу.
  • Спроба розгону майдану

    Спроба розгону майдану
    У ніч влада спробувала вдруге розігнати майдан, бійці почали масово звозитись і наступати. Тоді Михайлівський Золотоверхий собор безперервно бив у дзвони, і на той дзвін з усього міста кинулись кияни на допомогу, напад був зупинений.
  • Революція гідності

    Революція гідності
    Пропрезидентська більшість ухвалює "драконівські закони", що звужують права та свободи громадян. Тепер асоціація з ЄС відходить на другий план, основною вимогою стає скасування диктаторських законів.
  • Мирна фаза закінчена

    Мирна фаза закінчена
    Цього дня протистояння на Майдані з мирної фази перейшло в силову. люди намагаючись пройти до парламенту влазили в сутички з бійцями, закидували їх бруківкою і коктелями молотова
  • Перші жертви режиму

    Перші жертви режиму
    Снайпери Беркута застрілили перших 5 чоловік, серед яких: вірменин Сергій Нігоян, білорус Михайло Жизневський, українець Юрій Вербицький, відкриваються списки небесної сотні.
  • Відставка Азарова

    Відставка Азарова
    Прем'єр-міністр Микола Азаров подає у відставку. Верховна Рада проводить засідання, на якому переважною більшістю голосів анульовує диктаторські закони.
  • Period: to

    Небесна сотня

    В ці дні загалом помре близько 100 людей, люди проривалися до верховної ради, тоді буде спалено Будинок профспілок, де в той час розташовувався штаб євромайданівців та перебували поранені.
  • Period: to

    Втеча Яника

    Після відступу охорони адміністрації президента Янукович залишає будівлю і їде в Межигір'я, після чого покидає Україну.