Εξέλιξη ρομποτικής 1980-2020

  • RQ-1 Predator Drone

     RQ-1 Predator Drone
    1994: RQ-1 Predator Drone
    Η ιδέα είχε συλληφθεί στη δεκαετία του ‘80, αλλά η πρώτη επιτυχής πτήσης χρειάστηκε πάνω από 14 χρόνια δοκιμών. Το RQ-1 Predator Drone δεν ήταν απλά ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος αναγνώρισης εδαφών και εχθρικών στρατευμάτων, αλλά διέθετε και μια συστοιχία οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων και δυο πυραύλων αέρος-εδάφους.
  • Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

    Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
    1998: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
    Το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς το Block Functional Cargo, γνωστό και ως Zarya, εκτοξεύθηκε στο διάστημα ως το πρώτο κομμάτι αυτού που τελικά θα γίνει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων, με στόχο κοινά επιστημονικά πειράματα στους τομείς της βιολογίας, της φυσικής, της αστρονομίας, της μετεωρολογίας και της ιατρικής σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας.
  • Curiosity Rover

     Curiosity Rover
    2011: Curiosity Rover
    Το ρομποτικό όχημα με την ονομασία Curiosity Rover εκτοξεύθηκε από το το ακρωτήριο Canaveral το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς και προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη τον επόμενο Αύγουστο. Σκοπός του εν λόγω προγράμματος της NASA ήταν να διερευνήσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον Κόκκινο Πλανήτη και να καθορίσει αν θα κατάλληλος για μικροβιακή (και συνεπώς, ανθρώπινη) ζωή.
  • Ανθρωποειδές ρομπότ

     Ανθρωποειδές ρομπότ
    2013: Ανθρωποειδές ρομπότ
    Η ρομποτική επανάσταση ξεκινά με τη "γέννηση" του Άτλαντα (Atlas) από τα εργαστήρια της εταιρείας Boston Dynamics. Το ανθρωποειδές ρομπότ με ύψος 1,75 και βάρος 80 κιλά έχει την ικανότητα να εκτελεί όλες τις ανθρώπινες κινήσεις με απόλυτη φυσικότητα -ακόμη και τούμπες- ενώ μπορεί να μεταφέρει έναν εξαθέσιο γωνιακό καναπέ με το μικρό του δαχτυλάκι.
  • Tesla Model 3

    Tesla Model 3
    2017: Tesla Model 3
    Η εταιρία Tesla του μεγιστάνα μηχανικού και εφευρέτη Elon Musk κάνει τη μεγαλύτερη απόπειρά της δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με αυτονομία κινητήρα που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και κόστος αγοράς 35.000 δολάρια. Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στην εκτέλεση των παραγγελιών, το τρίτο τρίμηνο του 2018, το Tesla Model 3 ανακηρύσσεται το πιο εμπορικό αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.