-
2200 BCE
ΑΒΑΚΑΣ (2200 π.Χ.)
Ο άβακας (abacus) είναι το γνωστό μας αριθμητήριο και δημιουργήθηκε από τους Βαβυλώνιους το 2200π.Χ. για τους υπολογισμούς τους.
Η λέξη άβακας είναι η ελληνική λέξη άβαξ που σημαίνει μια πινακίδα, μια σανίδα, κάτι που δεν έχει βάση Ἄβαξ.
Σημαίνει επίσης "πίνακα υπολογισμών" ή "πίνακα με άμμο ή σκόνη" που χρησιμοποιείτο για την σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων.
Όπως μας πληροφορεί ο Δημοσθένης, ο Πολύβιος και ο Διόδωρος αρχικά χρησιμοποιούσαν μικρές πέτρες για πολύπλοκους υπολογισμούς. -
100 BCE
Μηχανισμός των Αντικυθήρων (100 π.Χ.)
Είναι συσκευή αστρονομικών υπολογισμών και χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως ο "Αρχαιότερος Υπολογιστής". Χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.
Έχει 30 οδοντωτούς τροχούς οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από 10 άξονες. Ήταν σχεδιασμένο να υπολογίζει και απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, καθώς και φάσεις αυτής.
Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. -
ΤΑ "ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ NAPIER" (1610)
Ο Σκωτσέζος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος NAPIER έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις κατασκευές που επινόησε έτσι ώστε να τον βοηθούν στους υπολογισμούς του.
Η πλέον διάσημη ήταν τα κόκκαλα του Napier, όπου χρησιμοποιούνταν ένα σύστημα αρίθμησης με μικρές ράβδους και επισημάνσεις αριθμητικών τιμών πάνω τους, των οποίων οι διακόπτες όταν γυρνούσαν στον κατάλληλο βαθμό ήταν δυνατό να υπολογιστούν τα σωστά γινόμενα και πηλίκα. -
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ PASCAL (1645)
Ο Γάλλος μαθηματικός Blaise Pascal κατασκεύασε το 1645 την πρώτη αληθινή αριθμομηχανή, την Πασκαλίνα (Pascaline) για να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς.
Είχε τροχαλίες, τις οποίες, όταν περιέστρεφε ο χρήστης εμφάνιζαν τα αποτελέσματα.
Η μηχανή εκτελούσε δύο πράξεις, πρόσθεση και αφαίρεση. Στο επάνω μέρος υπήρχε μια σειρά από οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια), που το καθένα περιείχε τους αριθμούς από 0 έως 9.
Ο πρώτος τροχός συμβόλιζε τις μονάδες, ο δεύτερος δεκάδες, ο τρίτος εκατοντάδες, κ.ο.κ. -
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ LEIBNIZ (1674)
O Leibniz, το 1674, τελειοποίησε τη μηχανή του Pascal ώστε να μπορεί να εκτελεί πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις. -
JACQUARD LOOM (1801)
Ο Γάλλος Joseph Marie Jacquard επινόησε ένα ηλεκτροκίνητο αργαλειό που μπορούσε να στηρίξει την ύφανση του (και συνεπώς το σχεδιασμό για το ύφασμα) σε ένα σχέδιο που διαβάζονταν αυτόματα από ξύλινες διάτρητες κάρτες, που ήταν δεμένες σε μια σειρά από σχοινί. -
Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ BABBAGE (1822)
Ο Βρετανός μαθηματικός Charles Babbage σχεδίασε μια αυτόματη μηχανή, που θα εργαζόταν με ατμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση υπολογισμών.
Οι ιδέες του ήταν πολύ πρωτοποριακές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας της εποχής.
Έτσι, η Αναλυτική Μηχανή του Μπάμπατζ έμεινε μόνο στη θεωρία και δεν κατασκευάστηκε ποτέ, παρά τις προσπάθειες του δημιουργού της. -
ΑΝΤΑ ΛΑΒΛΕΙΣ, Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΛΥΤΡΙΑ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΡΙΑ (1815-1852)
Η μηχανή του Μπάμπατζ ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, γι’ αυτό και δεν κατάφερε να την δημιουργήσει όπως την ήθελε. Τα σχέδιά του, όμως, δεν πήγαν χαμένα, μιας και η Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace) τα κατέγραψε και τα επεξεργάστηκε, κάνοντάς την να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη προγραμματίστρια / αναλύτρια υπολογιστών στην ιστορία. Προς τιμή της, μια από τις σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού πήρε το όνομά της (Ada). -
H ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ HOLLERITH (1890)
Στα τέλη του 19ου αιώνα η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. έκανε ένα διαγωνισμό για τη δημιουργία μιας μηχανής που θα διευκόλυνε την επεξεργασία και καταγραφή των στοιχείων που θα συγκεντρώνονταν από την απογραφή του πληθυσμού.
Ο Herman Hollerith κατασκεύασε μια μηχανή, με την οποία κατάφεραν να ολοκληρώσουν την απογραφή μέσα σε δύο χρόνια.
Η μηχανή αυτή ονομάστηκε Census Tabulator και ήταν η απαρχή για τη δημιουργία της μεγαλύτερης (ως πριν λίγα χρόνια) εταιρείας υπολογιστών στον κόσμο, της ΙΒΜ.