Zog (1)

Η Ελλάδα τον 19ο αιώνα

  • Τα πρώτα σύνορα στην Ελλάδα

    Τα πρώτα σύνορα στην Ελλάδα
    Με το πρωτόκολλο της 3ης Φεβρουαρίου τερματίζεται ο πόλεμος και αναγνωρίζεται στη διεθνή κοινωνία ελληνικό κράτος. Τα πρώτα σύνορα του νεοσύστατου κράτους περιορίζονται στη γραμμή Αχελώου-Σπερχειού, στα βόρεια, και φτάνουν ως την Πελοπόννησο στα νότια.
  • Η συνταγματική μοναρχία

    Η συνταγματική μοναρχία
    Στο πλαίσιο του πολιτεύματος που καθιέρωνε το Σύνταγμα του 1844, προβλεπόταν η ύπαρξη δύο νομοθετικών σωμάτων, της Βουλής και της Γερουσίας. Όπως όλα τα ελληνικά Συντάγματα, το Σύνταγμα του 1844 υιοθετούσε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και περιλάμβανε τον κατάλογο των βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών
  • Ο Γεώργιος'Α

    Ο Γεώργιος'Α
    Ο Γεώργιος Α' βασιλιάς των Ελλήνων, ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδος, ο δεύτερος κατά σειρά της νεότερης Ελλάδας και αρχηγός νέου Βασιλικού Οίκου, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1845 και στην Κοπενχάγη της Δανίας και δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου 1913 κοντά στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.
  • Η πτώχευση της Ελλάδας

    Η πτώχευση της  Ελλάδας
    Η Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1893 (Οκτώβριος 1893 – Ιανουάριος 1895) ήταν η 7η και τελευταία κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη στις αρχές της οποίας, επισημοποιήθηκε η πτώχευση της χώρας, με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή, στις 10 Δεκεμβρίου 1893, με την γνωστή φράση «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν.