Ιστορική περίοδος (1881 - 1910)

By NikosZ_
  • Το συνέδριο του Βερολίνου (Ιούνιος 1878)

    Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμάνια αντιδρώντας στη συνθήκη του Αγ. Στεφάνου, απαίτησαν αναθεώρηση της συνθήκης. Στο συνέδριο του Βερολίνου η βρετανική και η γερμανική διπλωματία δήλωσαν ότι δεν θα αποδέχονταν την ίδρυση ενός μεγάλου βουλγαρικού κράτους. Έτσι, αντί της Μεγάλης Βουλγαρίας δημιουργήθηκαν μια πολύ μικρότερη αυτόνομη Βουλγαρία και μία αυτόνομη Ανατολική Ρωμυλία, και οι δύο υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου.
  • Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (Φεβρουάριος 1878)

    Η ρωσική επικράτηση στον ρωσοτουρκικό πόλεμο υποχρέωσε τον σουλτάνο να γράψει την συνθήκη του Αγ. Στεφάνου (Φεβρουάριος 1878). Κύριος όρος της ήταν η δημιουργία της αυτόνομης ηγεμονίας της Βουλγαρίας, της "Μεγάλης Βουλγαρίας", όπως ονομάστηκε, που περιλάμβανε πολλές περιοχές με πυκνή ελληνική παρουσία. Με τις αποφάσεις του Αγίου Στεφάνου, υπονομεύονταν τόσο οι ελληνικές επιδιώξεις όσο και τα αγγλικά συμφέροντα στην περιοχή.
  • Η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Άρτας στην Ελλάδα

    Μετά από ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις η Θεσσαλία (εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας) και η επαρχία της Άρτας ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1881
  • Το κίνημα στο Γουδί (1909)

    Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς αναλαμβάνει την αρχηγία του Στρατιωτικού Συνδέσμου (ο οποίος ιδρύθηκε τον Μάιο του 1909), που στις 15 Αυγούστου 1909 προχωράει σε εκδήλωση κινήματος απειλώντας ότι θα βαδίσει εναντίον της κυβέρνησης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Κέντρο του κινήματος υπήρξε το Γουδί. Η κυβέρνηση παραιτείται και ο νέος πρωθυπουργός Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αποδέχεται τις διεκδικήσεις των στρατιωτικών.
  • Ελευθέριος Βενιζέλος: Αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας (1910)

    Μετά το κίνημα του 1909, ο Σύνδεσμος κάλεσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα και του πρότεινε την πρωθυπουργία. Ο Κρητικός πολιτικός όμως αρνήθηκε. Έτσι, συμφωνήθηκε από τον Σύνδεσμο, τον βασιλιά, τα παλαιά κόμματα και τον Βενιζέλο να γίνουν εκλογές αναθεωρητικής Βουλής και όχι συντακτικής, όπως ζητούσαν ορισμένοι. Τελικά, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, που μόλις είχε ιδρυθεί από τον Βενιζέλο, κέρδισε την πλειοψηφία της Βουλής.