Download

ΣΤ2-1821-Στελιος Χάρης

By Stelhar
  • ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της σημερινής Ουκρανίας, και σύμφωνα με τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
  • Επανάσταση στη Μολδοβλαχία

    Επανάσταση στη Μολδοβλαχία
    Η ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία το 1821 υπήρξε η πρώτη επαναστατική ενέργεια των εξεγερμένων Ελλήνων εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διήρκεσε επί επτά σχεδόν μήνες και έληξε με ήττα των επαναστατών. Πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της εξέγερσης ήταν ο επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη των επιχειρήσεων και ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος.
  • Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που διεξήχθη στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με σχεδόν 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη, που αποτελούνταν σχεδόν από 9.000 άνδρες
  • Άλωση τριπολιτσάς

    Άλωση της Τριπολιτσάς ονομάζεται στη νεότερη ελληνική ιστορία η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, έξι μήνες μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Την κατάληψη ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού, παρά την αντίθεση του Κολοκοτρώνη και των περισσότερων καπεταναίων. Από την σφαγή εξαιρέθηκαν οι Αλβανοί υπερασπιστές της πόλης, οι οποίοι είχαν στοχο να συνθηκολογήσουν με τους Έλληνες.
  • Period: to

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

    Οι Έλληνες επαναστατούν για την ελευθερία τους ενάντια στον τουρκικό ζυγό
  • Επανάσταση στη πελοπόννησο

    Επανάσταση στη πελοπόννησο
    Στα τέλη του 1820 και στις αρχές του 1821 οι Φιλικοί Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης έφτασαν στην Πελοπόννησο και συνεργάστηκαν με τους πρόκριτους και τους αρχιερείς της περιοχής για το συντονισμό του Αγώνα. Ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας διέτρεξε την ύπαιθρο, μεταφέροντας με ενθουσιασμό το μήνυμα της Μεγάλης Επανάστασης και της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πάλι, πέρασε στη Μάνη ξεσηκώνοντας τους Έλληνες.
  • Μάχη στην Αλαμάνα

    Μάχη στην Αλαμάνα
    Η μάχη έγινε στις 23 Απριλίου 1821 (ή στις 22 του μήνα, κατά μερικούς απομνημονευματογράφους) και σε αυτή πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος, όπου τελικά βρήκε μαρτυρικό αλλά και ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Οθωμανό διοικητή Ομέρ Βρυώνη.
  • Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου

    Η Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου ή Πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (20 Δεκεμβρίου 1821 - 15 Ιανουαρίου 1822) ήταν η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους. Συνήθως αναφέρεται και ως Α' Συνέλευση Επιδαύρου ή ως Α' Εθνοσυνέλευση και έλαβε χώρα στη σημερινή περιοχή της Νέας Επιδαύρου Αργολίδας.
  • Η Σφαγή της Χίου

    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στον σφαγιασμό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη το 1822. Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.Η Χίο, τα’ όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,
    με τα κρασιά, με τα δεντρά
    τ’ αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια
    και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια
    καθρέφτιζε μεσ’ τα νερά. Β.Ουγκο
  • Η Καταστροφή του Δράμαλη

    Η Σφαγή του Δράμαλη, ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη. Η μάχη αυτή δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1822, στα Δερβενάκια.
    «Φύσα μαϊστρο δροσερέ κι’ αέρα του πελάγου
    να πας τα χαιρετίσματα στου Δράμαλη τη μάννα,
    της Ρούμελης οι μπέηδες του Δράμαλη οι αγάδες
    στα Δερβενάκια κείτονται στο χώμα ξαπλωμένοι.
  • Εθνοσυνέλευση στο Άστρος της Αρκαδίας

    Η Συνέλευση συνέταξε και τη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως» υπογραμμένη από 128 Πληρεξούσιους, μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης, «Εξεδόθη εν Άστρει εντός του Μουσείου του Καρυτσιώτου», λέει η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης.
  • Καταστροφή Κάσου

    Στις18 Μαίου εμφανίστηκαν αραβικά πλοία. Οι Αιγύπτιοι διοικητές, σχεδίαζαν να εξαπατήσουν τους νησιώτες. Από το σημείο αυτό, κατά τη δεύτερη νύχτα,αποσπάστηκαν.Προχώρησαν μπροστά μεγάλες αποβατικές βάρκες, καλυμμένες από πολλά πυρά μουσκέτων και αποβιβάστηκαν σε ένα δύσβατο μονοπάτι. Είναι εξαιρετικά πιθανό, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, να τους καθοδήγησε και υπέδειξε το σημείο κάποιος προδότης.
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Η Καταστροφή των Ψαρών από τους oθωμανούς έλαβε χώρα στις 21 και 22 Ιουνίου 1824, στη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης. Κατά την κατάληψη του νησιού από τα οθωμανικά στρατεύματα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20.000 Έλληνες, Ψαριανοί και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και διάφορα μέρη της Ελλάδας, που είχαν βρει καταφύγιο στα Ψαρά.
  • Η Μαχη στο Μανιάκι

    Η Μάχη στο Μανιάκι ήταν πολεμική συμπλοκή της Επανάστασης του '21, ανάμεσα σε Αιγυπτίους και Έλληνες. Λαμβάνοντας χώρα την 20η Μαΐου 1825, στο Μανιάκι Μεσσηνίας, είχε νικηφόρα έκβαση για τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ Πασά, με τον αρχηγό των Ελλήνων, Γρηγόριο Παπαφλέσσα, να σκοτώνεται στη μάχη.
  • Η μάχη της Αράχωβας

    Η μάχη της Αράχωβας ήταν πολεμική εμπλοκή της επανάστασης του '21 κατά την οποία οι Έλληνες επαναστάτες, με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη πέτυχαν μεγάλη νίκη επί των Τούρκων του Μουσταφάμπεη. Έλαβε χώρα μεταξύ 18 και 24 Νοεμβρίου του 1826, στην Αράχωβα της Βοιωτίας.[3]
  • Η εξοδος του Μεσολογγιου

    Έξοδος του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι Μεσολογγήτες, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων.
    Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει·
    λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
    Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει·
    στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
    «Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω ’γω στο χέρι;
    Οπού συ μου ’γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει».
  • Η ναυμαχία του Ναυαρίνου

    Η ναυμαχία του Ναυαρίνου
    Η ναυμαχία του Ναυαρίνου διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.