Πολιτιστικό πρόγραμμα " Σε τούτα εδώ τα μέρη κάποτε φύσηξε της λευτεριάς αγέρι"

  • Η Γορτυνία ανεμίζει τη σημαία της ελευθερίας

    Οι αδελφοί Πλαπούτα Δημήτριος και Γεώργιος από το χωριό Παλούμπα της Γορτυνίας μετά από συνεννόηση με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη συγκέντρωσαν 50 ο­πλοφόρους και αφού πήραν την ευχή του πατέρα τους και έκαναν λιτανεία, μετέβησαν στην Κώμην Μπέτζι (σημερινό Αγιονέρι) και κατάφεραν να την ελευθερώσουν μαζί με άλλα 50 χωριά της περιοχής Λιοδώρας της επαρχίας Καρύταινας .
  • Period: to

    Οι αδελφοί Πλαπούτα από το Παλούμπα της Γορτυνίας ανάβουν τη φλόγα της Επανάστασης

  • Η Μάχη στα στενά του Αγ. Αθανασίου της Καρύταινας

    Οι οπλαρχηγοί Κολοκοτρώνης, Δεληγιάννης και Πλαπουταίοι πολιορκούσαν τους Οθωμανούς κατοίκους της Καρύταινας, όταν πληροφορήθηκαν ότι οι Τούρκοι του Φαναριού της Ανδρίτσαινας ετοιμάζονται να περάσουν από τη Γορτυνία για να πάνε στην Τρίπολη για να είναι πιο ασφαλείς. Ο Κολοκοτρώνης τους στήνει ενέδρα στα στενά του Αγ, Αθανασίου και όταν οι Τούρκοι φθάνουν τους χτυπούν με όποιο τρόπο μπορούν, με καρυοφίλια, πέτρες και ξύλα. Η μάχη έγινε σώμα με σώμα και κράτησε περίπου έξι ώρες.
  • Period: to

    Η Μάχη στα στενά του Αγ. Αθανασίου της Καρύταινας

    "κυνηγήσαμε τους Τούρκους, πολλές ψυχές εχάθησαν εις το ποτάμι της Καρύταινας μη μπορώντας να περάσουν το γεφύρι, το οποίο είχαμε πιάσει" Θ. Κολοκοτρώνης
  • Η δημιουργία στρατοπέδων

    Η Τρίπολη ήταν για τους Τούρκους το διοικητικό, στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο ολόκληρου του Μοριά (Πελοποννήσου) και επομένως η κατάληψή της είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για την εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης. Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συνέλαβε το σχέδιο του αποκλεισμού της πόλης με την οργάνωση τεσσάρων στρατοπέδων σε στρατηγικά σημεία στα βουνά γύρω από την πόλη , στο Βαλτέτσι, στο Χρυσοβίτσι, στην Πιάνα και στα Βέρβενα.
  • Period: to

    Η δημιουργία στρατοπέδων

    Στο Πάπαρι στην τοποθεσία Βρύση κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί και συγρότησαν το πρώτο Ελληνικό στρατόπεδο
  • Η μάχη στο Λεβίδι

    Τις πρωϊνές ώρες της 14ης Απριλίου το τουρκικό ιππικό πλησιάζει στο Λεβίδι , πολλοί άνδρες πανικοβάλλονται και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Οι οπλαρχηγοί Π. Αρβάλης, Γ Μπηλίδας και Α. Στριφτόμπολας με 70 παλληκάρια αποφασίζουν να δώσουν τη μάχη μέσα στο χωριό. Οι Τούρκοι τους όρμησαν με άγριες διαθέσεις ,αλλά αντιμετώπισαν τη σθεναρή αντίστασή τους. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι του δημοτικού τραγουδιού " στο Λεβίδι πέφτει αλύπητο λεπίδι"
  • Period: to

    Η μάχη στο Λεβίδι

    . «Ν’ αποθάνωμεν εδώ αδέλφια, δια την πίστιν και την πατρίδα μας! Όχι να φύγωμεν!»
  • Η μάχη στο Βαλτέτσι

    Τον Μάιο (12-13) του 1821 έγινε στο Βαλτέτσι μια από τις κρισιμότερες μάχες της Επανάστασης του ’21 υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μέσα στο Βαλτέτσι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από δύο χιλιάδες επαναστάτες και έχουν λάβει θέσεις. Η εντολή του Κολοκοτρώνη είναι: «Αφήστε τους να σιμώσουν για τα καλά, μετά βάλτε φωτιά». Η μάχη θα διαρκέσει όλη τη νύχτα, με τους Έλληνες να κρατούν τους Τούρκους σε όλα τα ταμπούρια. Ο Κεχαγιάμπεης δίνει εντολή για υποχώρηση, η οποία γρήγορα μετατρέπεται σε άτακτη φυγή.
  • Period: to

    Η μάχη στο Βαλτέτσι

    "Αυτή η ένδοξος νίκη ήταν η κρίσις της Ελληνικής Επαναστάσεως και εις αυτήν χρεωστείται η ανεξαρτησία της πατρίδος καθ' ότι ενεθάρρυνε και εμψύχωσε τους Έλληνας."
  • Η μάχη στα Δολιανά

    Στα Δολιανά υπήρχε μια μικρή δύναμη 150-200 ανδρών, προφυλακή του στρατοπέδου των Βερβένων. Το τουρκικό σώμα δυνάμεως 6000 περίπου ανδρών με αρχηγό τον Κεχαγιάμπεη ξεκίνησε από την Τριπολιτσά το πρωί της 18ης Μαίου 1821. Φτάνοντας στα Δολιανά οι Τούρκοι συνάντησαν αναπάντεχη αντίσταση από τον Νικηταρά, ο οποίος οχυρώθηκε μαζί με τα παληκάρια του και με τους ντόπιους στα πρώτα σπίτια των Δολιανών και σταμάτησε την προέλασή τους. Σε αυτήν τη μάχη του δόθηκε το προσωνύμιο "Τουρκοφάγος"
  • Period: to

    Η μάχη των Δολιανών

  • Η μάχη της Γράνας

    Ο Κολοκοτρώνης διέταξε να ανοιχθεί μια μεγάλη τάφρος (γράνα) που είχε βάθος ενός μέτρου, μήκος 700 μέτρα και πλάτος δύο μέτρα στη θέση Μύτικα, ένα στενό σημείο, στο δρόμο βόρεια της Τριπολιτσάς προς Κόρινθο. Σκοπός ήταν η αναχαίτιση των τουρκικών εξορμήσεων για εξεύρεση τροφής. Στη μάχη αυτή ο Γέρος του Μοριά εφάρμοσε την τακτική ''Δίζυγο Πυρ'' καλώντας τα παληκάρια του να πολεμήσουν ο ένας ακουμπώντας την πλάτη του άλλου.
  • Period: to

    Η μάχη της Γράνας

    " πλάτη με πλάτη , ωρέ Έλληνες"
  • Η Άλωση της Τριπολιτσάς

    Ο Τσάκωνας αγωνιστής Μανώλης Δούνιας με το τέχνασμα του ζυμωμένου ψωμιού με φλόμο και με μπόλικο κρασί κατάφερε να μεθύσει τους Αρβανιτάδες φρουρούς , να αναρριχηθεί στο τείχος και να ανοίξει την πύλη του Αναπλιού. Ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες. Οπλισμένοι οι Έλληνες, μπήκαν στην πόλη χτυπώντας τους Τούρκους, που οχυρώθηκαν στα σπίτια τους. Οι Οθωμανοί που κλείστηκαν στον κεντρικό πύργο, τη Μεγάλη Τάπια, παραδόθηκαν έπειτα από τρεις ημέρες από έλλειψη νερού.
  • Period: to

    Η Άλωση της Τριπολιτσάς

    "Α, τι νύκτα ήταν εκείνη
    που την τρέμει ο λογισμός!
    Άλλος ύπνος δέν εγίνη
    πάρεξ θάνατου πικρός."