Alexandros

Ο μέγας Αλέξανδρος

By ntina39
  • 322

    Η αυτοκρατορία του Μέγα Αλέξανδρου

    Η αυτοκρατορία του Μέγα Αλέξανδρου
    Κάποιες από αυτές είναι:
    Μακεδονία
    Περσία
    Αίγυπτος
    Μικρά Ασία
  • 323

    Ο θάνατος του Μέγα Αλέξανδρου 323π.Χ. στη Βαβυλώνα

    Ο θάνατος του Μέγα Αλέξανδρου 323π.Χ. στη Βαβυλώνα
    Πέθανε στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β' στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 32 ετών και 11 μηνών. Το σύνολο της επιρροής του, συχνά τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη επιρροή, μαζί με τον δάσκαλο του Αριστοτέλη.
  • 331

    Η μάχη στα Γαυγάμηλα 331π.Χ.

    Η μάχη στα Γαυγάμηλα 331π.Χ.
    Ως μάχη των Γαυγαμήλων ή μάχη στα Άρβηλα εννοείται η τελευταία, μεγαλύτερη και πιο αποφασιστική μάχη του Αλέξανδρου Γ΄ (του Μεγάλου Αλεξάνδρου) κατά του Δαρείου Γ΄ Κοδομανού το 331, χάρη στην οποία ο Αλέξανδρος έκαμψε την τελευταία αντίσταση του μεγάλου βασιλέα στην πορεία του για την κατάληψη της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. Κατέχοντας ο Αλέξανδρος τα παράλια της Αν. Μεσογείου και έχοντας εξουδετερώσει (έτσι) τον περσικό στόλο, ήταν έτοιμος να περάσει στη Μεσοποταμία.
  • 331

    Μία από τις Αλεξάνδρειες που ίδρυσε ο μέγας Αλέξανδρος

    Μία από τις Αλεξάνδρειες που ίδρυσε ο μέγας Αλέξανδρος
    Η Αλεξάνδρεια είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη και το κυριότερο λιμάνι της Αιγύπτου. Βρίσκεται στα δυτικά του δέλτα του Νείλου, χτισμένη σε έναν μακρόστενο ισθμό μεταξύ της Μαρεώτιδος λίμνης και της Μεσογείου Θάλασσας. Ανήκει διοικητικά στο Κυβερνείο της Αλεξάνδρειας. Ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Αλέξανδρο τον Μέγα και είναι η δεύτερη πρωτεύουσα της σύγχρονης Αιγύπτου μετά το Κάιρο
  • 333

    Η μάχη στην Ισσό 333 π.Χ.

    Η μάχη στην Ισσό 333 π.Χ.
    Η Μάχη της Ισσού ήταν η σημαντική μάχη που έδωσε ο Αλέξανδρος Γ΄ (Μέγας Αλέξανδρος) το 333 πΧ στο στενό που διαμορφωνόταν εκείνη την εποχή μεταξύ όρους Ἁμανός και Ισσικού κόλπου[2], κοντά στις Κιλίκιες πύλες, κατά του Δαρείου Γ' μεγάλου βασιλέα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών (των Περσών). Νικητής ήταν και πάλι ο Μέγας Αλέξανδρος.
  • 334

    Η κατάκτηση της Μικράς Ασίας 334-333 π.Χ.

    Η ήττα των Περσών άνοιξε τον δρόμο στον Αλέξανδρο για την κατάκτηση όλης της Μικράς Ασίας. Οι Σάρδεις και η Έφεσος παραδόθηκαν. Η Μίλητος και η Αλικαρνασσός αντιστάθηκαν, αλλά τελικά κατακτήθηκαν μετά από πολιορκία. Πάνω από τριάντα πόλεις της Λυκίας παραδόθηκαν,ενώ κατακτήθηκε και η Παμφυλία. Διαμέσου των υψιπέδων της Πισιδίας και της Φρυγίας, ο Αλέξανδρος έφτασε στο Γόρδιο, όπου έλυσε τον Γόρδιο δεσμό. Σύμφωνα με τον τότε θρύλο, όποιος έκανε κάτι τέτοιο θα κατακτούσε ολόκληρη την Ασία.
  • 334

    Η μάχη του Γρανικού ποταμού 334 π.Χ.

    Η μάχη του Γρανικού ποταμού 334 π.Χ.
    Ως μάχη του Γρανικού εννοείται η πρώτη σύγκρουση του εκστρατευτικού σώματος του Αλέξανδρου Γ΄ (του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δόθηκε παρά τον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ. με συγκεντρωμένη στρατιωτική δύναμη των Περσών στον Ελλήσποντο, με στρατηγό τον Αρσίτη, τον σατράπη της Φρυγίας και πολλούς επιφανείς Πέρσες.
    Η τελική έκβαση της μάχης αυτής και η νίκη του Αλέξανδρου παρείχε στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα για την προέλαση του Ελληνικού σώματος στη Μικρά Ασία.