C19720dc 33b0 4525 9a9c 18c95dceed32

1595-1774 Yılları Arasındaki Süreçte Meydana Gelen Başlıca Siyasi Gelişmeler:

By Alikaan
  • Period: to

    1595-1774 Yılları Arasındaki Süreçte Meydana Gelen Başlıca Siyasi Gelişmeler:

  • 1596 Haçova Muharebesi

    24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusu Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Krallığı kuvvetlerine karşı kazanmıştır.
  • 1606 Zitvatoruk antlaşması

    Osmanlı-Avusturya arasındaki 15 yıllık savaşı bitiren antlaşmadır.Osmanlı Devleti'nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır.
    Bu Antlaşması ile Osmanlı Devleti Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybederek, Avrupa'da bulunan devletlerle eşit düzeye gelmiştir.
  • 1618 Serav Antlaşması

    l Serav Antlaşması ile Ahıska ve Kars kaleleri Osmanlı İmparatorluğuna bırakılmıştır. Dağıstan beyliklerine Safevi Hanedanının saldırmayacağı kabul edilmiştir.
  • 1621 Hotin Antlaşması

    Yeniçeriler yeterince savaşmadıkları için padişah bu kararı almıştır. Savaşın en önemli sonucu Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Boğdan'ın kaybedilmemesi ve aksine güvenliğinin sağlanmış olmasıdır.
  • 1639 Kasr-ı Şirin Antlaşması

    Bağdat Seferi sonucunda Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan, 1623-1639 Osmanlı-Safevî Savaşını sona erdiren ve bugünkü Türkiye-İran sınırını büyük ölçüde belirleyen barış antlaşması.
  • 1664 Vasvar Antlaşması

    Vasvar Antlaşması 10 Ağustos 1664 yılında Avusturya ile Osmanlı devleti arasında gerçekleşen bir anlaşma olmaktadır. Bu anlaşma ile birlikte resmi olarak Uyavr kalesi Osmanlı Devleti egemenliğine girmiştir.
  • 1669 Girit’in Fethi

    Girit adasının fethi 1645 yılında başlayıp 1669 yılına dek sürmüştür.
    Girit Osmanlı'nın bünyesine kattığı son ada olmuştur ve Girit Akdeniz'de Osmanlı'nın bir üssü haline gelmiştir.
  • 1672 Bucaş Antlaşması

    Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Lehistan Osmanlı'ya pişkeş adı altında 22.000 altın ödemek zorunda bırakılmıştır.Bu antlaşma ile birlikle podolya Osmanlılara geçti Ukrayna ise Osmanlıların himayesi altında olan kazaklara verildi.
  • 1681 Bahçesaray Antlaşması

    Osmanlı-Rus Savaşı ‎sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile Kırım Hanlığı ve Rusya Çarlığı arasında Bahçesaray, Kırım'da 3 Ocak 1681'de imzalanmıştır. Rus Çarlığı ve Osmanlı arasında yapılan ilk antlaşmadır.Bu antlaşma sayesinde Rus çarlığı ve Osmanlı 20 yıllık bir barış sürecektir.
  • 1683 II. Viyana Kuşatması

    IV. Mehmet devrinde Osmanlı İmparatorluğu'nun Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşen bir duraklama dönemi savaşıdır. Osmanlı'nın o zamana kadar aldığı en büyük yenilgidir.Bu yenilgi sonrası Avrupalı devletler Osmanlı'yı Avrupa'dan çıkarma umuduna kapılmışlardır.
  • 1699 Karlofça Antlaşması

    Osmanlıların Viyana kuşatmasıyla başlayan ve on altı yıl süren çok cepheli savaşlarını sona erdiren bir antlaşmadır. Osmanlı'nın Avrupa'da bu büyüklükte toprak kaybettiği ilk antlaşmadır.Bunun sonucunda Osmanlı devletinin zayıfladığını gören Avrupalı devletler savunmadan saldırıya geçmişlerdir.
  • 1700 İstanbul Antlaşması

    Bu antlaşmayla olası bir Osmanlı-Rus savaşı önlenerek Safevilerin Kafkaslardaki toprakları Osmanlı Devleti ve Rusya tarafından paylaşılmıştır.Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesini Rusya'ya bıraktı. Onun yerine Rusya'nın Taganrog'da inşa ettiği kaleyi kabul etti. Böylece Rusya Karadeniz'de kendisine sağlam bir yer yapmış oluyordu. Rusya İstanbul'da elçi bulundurabilecekti.
  • 1711 Prut Antlaşması

    Osmanlı ile Rusya arasındadır.Osmanlı ordusunun çok yıpranacağını düşünen Baltacı Mehmet Paşa barış yapılmasını kabul etmiştir. İmzalanan Prut Antlaşması ile Azak Kalesi Osmanlılara geri verilmiştir.
  • 1718 Pasarofça Antlaşması

    Pasarofça Antlaşması sonucu Balkan topraklarında güç dengesi değişti. Avrupa'nın merkezindeki Osmanlı varlığı tehlikeye girdi. Belgrat'ın kaybedilmesiyle Avurturya'ya Balkanlar yolu açılmış oldu. Mora geri alınsa da oldukça önemli bir coğrafi bölge olan Belgrat kaybedildi.
  • 1730 Patrona Halil İsyanı

    Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III. Ahmed tahttan indirilmiş ve yerine yeğeni I. Mahmud tahta geçirilmiş ve sonradan Lale Devri adı verilen devir sona erdirilmiştir.
  • 1732 Ahmet Paşa Antlaşması

    Ahmed Paşa Antlaşması', 10 Ocak 1732 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Safevîler arasında imzalanmış bir antlaşmadır. 1730-1732 Osmanlı-Safevi Savaşı'nı sona erdirmiştir. Bu antlaşmanın bazı şartları şunlardır: Kuzeyde Aras Irmağı iki ülke arasında sınır kabul edildi.
  • 1739 Belgrad Antlaşması

    Belgrad Antlaşmaları ile Karadeniz'in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi. Bu antlaşma ile Karadeniz'in Türk gölü olduğu son kez onaylanmıştır. Ayrıca bu antlaşmaların imzalanmasında etkili olan Fransızlara karşı kapitülasyonlar süresiz olarak uzatılmıştır.
  • 1740 Kapitülasyonların sürekli hale gelmesi

    Osmanlı Devleti tarafından yapılan en büyük hatalardan biridir. Fransa'ya verilen kapitülasyonlar sürekli hale getirilmiş, bu da Osmanlı'yı Fransa topraklarının en zengin kolonisi haline getirmiştir.
  • 1746 Kerden Antlaşması

    Kerden Antlaşması 14 Eylül 1746 tarihinde Osmanlı Devleti ile Afşar Hanedanı'nın kurucusu Nadir Şah'ın ve Raziya Sultan'ın yönettiği İran arasında İran'da imzalanmış bir antlaşmadır. 1742-1746 Osmanlı-İran Savaşı'nı sona erdirmiştir.
  • 1770 Çeşme Baskını

    Çeşme Deniz Muharebesi, 5-7 Temmuz 1770 tarihleri arasında Rus donanması ve Osmanlı Donanması arasında Çeşme Körfezi açıklarında yapılmıştır. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçası olan bu çatışmanın sonucunda Osmanlı Donanması Ruslar tarafından tamamen yok edilmiştir. Osmanlı donanması tamamen yakıldı.
  • 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması

    Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı’nı sona erdiren ve Osmanlı Devleti‘nde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Osmanlı ve Rusya arasında imzalanmıştır.Bu anltlaşma Osmanlı-Rus savaşını sona erdirmiştir. Bu anlatşma sonucu Rusya Karadeniz'de donanma bulundurma hakkına sahip olmuştur.