800px william shakespeare by john taylor

Історія Вільяма Шекспіра(1564-1616)

  • Apr 23, 1564

    Ві́льям Шекспі́р

    Ві́льям Шекспі́р
    Народився в 1564 році 23 квітня точна дата народження невідома в місті Стратфорд де Ейвон..Батько Вільяма обирався на різні суспільні посади, один раз був вибраний мером міста. Він не відвідував церковні богослужіння, за що платив великі грошові штрафи. Його мати, уроджена Арден, належала до одної із найдавніших англійських родин. Вільям відвідував класичну, на ті часи, середню школу («grammar school»), в котрій викладали латинську й грецьку мови, літературу й історію.
  • 1580

    Продовження

    Проживаючи в провінційному місті, тісно спілкувався з простими людьми, від яких засвоїв англійський фольклор і багатство народної мови. Із розоренням батька п'ятнадцятирічний Вільям змушений був самостійно заробляти собі на життя.
  • 1582

    Одруження

    Одруження
    Будучи молодшим учителем, він одружився у 1582 році з Енн Гетевей; у нього було троє дітей.
  • Шекспір в Лондоні

    Шекспір в Лондоні
    У 1587 році виїхав до Лондону і став грати на сцені, хоча великого успіху як актор не мав. При Якові I трупа Шекспіра отримала статус королівської.
  • Period: to

    Евфуїзм Перший період

    Перший період припадає приблизно на 1590—1594 роки. За літературними прийомами його можна назвати періодом наслідування: Шекспір ще весь у владі своїх попередників. Комічні жахи «Тіта Андроніка» — пряме і безпосереднє віддзеркалення жахів п'єс Кіда і Марло, що отримали у молодого незміцнілого письменника ще безглуздіший розвиток. Вплив манірного Ліллі й так званого евфуїзму виражається в химерності стилю першого періоду.
  • При якові і трупи Шекспіра

    При якові і трупи Шекспіра
    З 1593 року працював у театрі Бербеджа як актор, режисер і драматург. При Якові I трупа Шекспіра отримала статус королівської.
  • Period: to

    Другий період Шекспіра - «Дванадцятій ночі».

    Наче на порозі другого періоду творчої діяльності Вільяма Шекспіра (приблизно 1594—1601 роки) стоїть один із знаменитих його творів — «Венеціанський купець». У ньому ще немало наслідування, але в цій п'єсі геній Шекспіра вже могутньо виявив свою самостійність і з незвичайною яскравістю проявив одну з найдивовижніших своїх здібностей — перетворювати грубий, неотесаний камінь запозичуваних сюжетів на художню скульптуру, що вражає досконалістю.
  • театр Глобус

    театр Глобус
    У 1599 році брав участь у побудові лондонського театру «Глобус», став його пайовиком — і наступні 10 років значився у списках його трупи.
  • Period: to

    Третій період( період глибокого душевного мороку)

    Третій період художньої діяльності Шекспіра, що приблизно охоплює 1600—1609 роки, — це період глибокого душевного мороку, але разом з тим період створення найбільших літературних творів. Перший натяк на зміну настрою і світобачення з'являється в комедії «Як вам це сподобається», у психології стомленого життям меланхоліка Жака.
  • Ліхварство і викуп

    Ліхварство і викуп
    Протягом багатьох років Шекспір займався лихварством, а в 1605 році став відкупником церковної десятини.
  • Period: to

    Четвертий період

    Четвертий період, якщо не брати до уваги «Генріха VIII» (більшість дослідників сходяться в тому, що майже вся п'єса написана Джоном Флетчером), обіймає всього лише три-чотири роки і чотири п'єси — так звані «романтичні драми» або трагікомедії.
  • Чума в лондоні

    Чума в лондоні
    У 1612 році Шекспір вийшов у відставку через те, що у Лондоні поширювалася чума і повернувся до рідного Стратфорду, де жили його дружина і дочки.
  • Хвороба Шекспіра та його почерк

    Хвороба Шекспіра та його почерк
    Заповіт Шекспіра від 15 березня 1616-го року був підписаний нерозбірливим почерком, на підставі чого деякі дослідники вважають, що він був у той час серйозно хворий.
  • Смерть Шекспіра

    Смерть Шекспіра
    . 23 квітня 1616 року Шекспір помер. Через три дні тіло Шекспіра поховали під вівтарем стратфордської церкви.