1500 t/m 1600.

  • Jan 1, 1503

    Leonardo da Vinci schilderd de Mona Lisa.

    Leonardo da Vinci schilderd de Mona Lisa.
    De Mona Lisa (in sommige Romaanse talen zoals het Italiaans als La Gioconda of Monna Lisa aangeduid; Frans: La Joconde) is een olieverfschilderij dat Leonardo da Vinci schilderde tussen 1503 en 1507. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout), de afmetingen zijn 77 × 53 cm. Het is waarschijnlijk het bekendste schilderij ter wereld.
  • Jan 1, 1506

    Begin bouw van de St.-Pieterskerk te Rome onder Bramante.

    Begin bouw van de St.-Pieterskerk te Rome onder Bramante.
    De Sint-Pietersbasiliek (Italiaans: Basilica di San Pietro) is een katholieke kerk en basilica major aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd in late renaissance - barokarchitectuur op de plaats van het vroegere Circus van Nero in Rome, waar volgens de overlevering de apostel en eerste Paus, Petrus, gekruisigd en begraven werd. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome.
  • May 8, 1521

    Maarten Luther.

    Maarten Luther.
    In de Nederlanden wordt een verbod uitgevaardigd van het uitgeven, het verkopen en het kopen van boeken van Maarten Luther, en van boeken waarin kerk, paus of vorst worden beledigd. Maarten Luther (Duits: Martin Luther) (Eisleben, 10 november 1483 – aldaar 18 februari 1546) was een zeer belangrijke Duitse protestantse theoloog en reformator.
  • Jan 1, 1541

    Ontdekking van de rivier de Mississippi.

    Ontdekking van de rivier de Mississippi.
    De Spaanse gouverneur van Cuba en Florida Hernándo de Soto ontdekt de rivier de Mississippi.De Mississippi is, op de Missouri na, de langste rivier (3766 kilometer lang) van Noord-Amerika. De naam komt van het Ojibweg-woord Messipi, wat groot water betekent. De rivier stroomt door of langs de staten Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana, en komt uit in de Golf van Mexico.
  • Jan 16, 1547

    Iwan de Verschrikkelijke.

    Iwan de Verschrikkelijke.
    Ivan IV was de eerste tsaar van de Russen en grootvorst van Moskovië.Ivan kwam op driejarige leeftijd op de troon en op zijn zestiende op 16 januari 1547 werd hij tsaar.Een tsaar is een vorstelijke titel voor de historische heersers van Bulgarije, Servië en Rusland. Het hangt af van het land en de tijd of de tsaar even machtig is als de keizer of koning.
  • Jan 1, 1550

    Verbod op protestantisme.

    Verbod op protestantisme.
    In 1550 verbood Karel het protestantisme. Het protestantisme is een van de drie grote stromingen (Rooms-katholieke Kerk, Oosters-orthodoxe Kerken en Protestantisme) binnen het Christendom.
  • Jan 1, 1568

    Nederlandse opstand.

    Nederlandse opstand.
    De Nederlandse Opstand is wat ook wel de Tachtigjarige Oorlog werd genoemd. Met De Nederlandse Opstand wordt vooral gedoeld de opstand van de Nederlandse gewesten tegen hun landsheer, de Spaans-Habsburgse koning Filips II. De opstand leidde tot een splitsing van de Nederlanden in de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden.
  • Johan van Oldenbarnevelt wordt raadspensionaris van Holland.

    	Johan van Oldenbarnevelt wordt raadspensionaris van Holland.
    Johan van Oldenbarnevelt (Amersfoort, 14 september 1547 – Den Haag, 13 mei 1619) was raadspensionaris van de Staten-Generaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij werkte lange tijd samen met Maurits van Oranje (de zoon van Willem van Oranje) maar werd het slachtoffer van een door Maurits beheerst politiek proces en daaropvolgende executie.
  • Oprichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

    Oprichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
    De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, ook wel 'De Verenigde Provinciën', Latijn: Belgica Foederata, was de naam van de republiek die bij gebrek aan een geschikte landsheer, in 1588 (tijdens de Tachtigjarige Oorlog) ontstond op het grondgebied van wat nu ongeveer Nederland is. Deze kleine republiek verwierf in de 17e eeuw (Gouden Eeuw) grote politieke, maar vooral economische macht. Zij speelde geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel.
  • Eerste tulp geplant.

    Eerste tulp geplant.
    Carolus Clusius plant in de Hortus botanicus Leiden de eerste tulp. Carolus Clusius, eigenlijk Charles de l'Écluse (Arras, 18 februari 1526 - Leiden, 4 april 1609) was een Vlaamse geleerde, arts en botanicus. Hij speelde een grote rol bij de verspreiding van de aardappel en tulp in Europa.